Taalvrijwilliger

Eén op de negen Nederlanders is laaggeletterd. Dat betekent voor Twenterand ruim 3500 inwoners die met lezen en schrijven grote problemen hebben. In heel Nederland gaat het om 1,3 miljoen volwassenen van 16 tot 65 jaar. Daarvan is ongeveer 70% geboren en getogen Nederlander.
Taal is essentieel om in het dagelijkse leven goed te kunnen functioneren. Denk daarbij aan:
een brief van het consultatiebureau of woningcorporatie lezen, de krant lezen, het kopen van een treinkaartje of internetbankieren, het invullen van een formulier, een e-mail schrijven of kunnen voorlezen aan (klein)kinderen. De wereld van de laaggeletterde is kleiner dan die van mensen die goed kunnen lezen en schrijven. Gelukkig is daar wat aan te doen, door de stap te zetten naar het Taalpunt.

Voor wie is het Taalpunt Twenterand?

Het Taalpunt is voor alle inwoners van Twenterand, die op de één of andere manier moeite hebben met lezen of schrijven. Iedereen die zijn taal wil verbeteren kan naar het Taalpunt in de bibliotheek Vriezenveen komen. Maar ook voor andere basisvaardigheden zoals rekenen en omgaan met de computer kunt u hier terecht.
Het Taalpunt heeft een overzicht van bestaande cursussen en verwijst naar een passende cursus door.

Bij het Taalpunt werken vrijwilligers. Samen met de coördinator van het Taalpunt kijken we wat u nodig hebt. Daarna kunt u deelnemen aan een cursus of leesclub. Deze kunnen op verschillende plekken in de gemeente Twenterand gegeven worden.

U vindt het Taalpunt achterin de Bibliotheek Vriezenveen.
Wilt u meer informatie?
Belt u dan met Marian Vervelde, coördinator van het Taalpunt: 0546-562385, of stuur een mailtje naar

In alle bibliotheken van Twenterand is ook een folder verkrijgbaar.

 

Taal voor het Leven
Het Taalpunt is onderdeel van het programma Taal voor het Leven.   Lees hier meer
Taalpunt Twenterand is een samenwerkingsproject van Gemeente Twenterand, de Bibliotheek Twenterand, Stichting Lezen en Schrijven en ROC van Twente.

 

Aangepast lezen Plein.
De bibliotheken van Vriezenveen en Vroomshoop hebben boeken voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Boeken met korte zinnen en makkelijke woorden.
Vooral de laatste jaren zijn er veel spannende en leuke boeken uitgegeven.