Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Nederland Leest

Bibliotheken door het hele land staan in november 2019 in het teken van Jan Wolkers en Duurzaamheid.

Tijdens Nederland Leest, de grootste bibliotheekcampagne van Nederland, krijgen leden van de bibliotheek een boek cadeau (ook in grootletter-editie). Dit jaar is dat een bloemlezing met natuurverhalen van Jan Wolkers met de titel Winterbloei. Dit boek kunt u tijdens de maand november ophalen bij de Bibliotheken van Twenterand (Vriezenveen, Vroomshoop, Den Ham en Westerhaar).
Jan Wolkers was naast schrijver tevens een groot natuurmens: de natuur was voor hem een bron van bewondering en inspiratie. Zijn mooiste verhalen (waaronder niet eerder uitgegeven werk), dagboekfragmenten, gedichten, tekeningen en foto’s over de natuur worden door biograaf Onno Blom bij elkaar gebracht en toegelicht in de bundel Winterbloei. Aaf Brandt Corstius schrijft columns bij de teksten van Jan Wolkers en het voorwoord is van Ronald Giphart.

In het kader van Nederland Leest heeft Theater Turf de schrijfster Nelleke Noordervliet uitgenodigd.

In het teken van “Nederland leest” organiseren Theater Turf en de bibliotheek Twenterand, op 15 november om 20.00 uur, een Cultuurcocktail in het restaurant ‘t Wapen in Vriezenveen. Een avond met een unieke mix van cabaret, muziek en natuurlijk literatuur.

Schrijfster Nelleke Noordervliet zal vertellen over haar werkwijze en voorlezen uit eigen werk. Ze startte een fictief dagboek van Multatuli’s eerste vrouw Barones Everdina Huberta van Wijnbergen. Het boek verscheen uiteindelijk in 1987 als Tine of de dalen waar het leven woont. Meteen werd Noordervliet erkend als een van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse schrijvers. Haar werk werd een paar maal genomineerd en in 1994 ontving ze de Multatuliprijs voor De Naam van de Vader.

Ze schrijft veel historische romans, zoals haar laatste boek ‘Altijd roomboter’ dat is geïnspireerd op het leven van haar overgrootmoeder. Haar boeken zijn te leen bij Bibliotheek Vriezenveen.
Diezelfde avond is ook cabaretier Roel Verburg aanwezig die stand-up comedy combineert met muziek. Kortom, een avond vol historie en humor. Kaarten a € 10,- zijn online verkrijgbaar via de website van Theater Turf www.theaterturf.nl of aan de balie van Bibliotheek Vriezenveen.

Nederland Leest Junior op basisscholen in Twenterand

Bij de Junior editie van Nederland Leest staat dit jaar het boek ‘Borealis’ van Marloes Morshuis centraal. In het verhaal worden kinderen van over de hele wereld ontvoerd en naar een geheime locatie in Alaska gebracht. Daar, in de ijzige kou, worden de ‘uitverkorenen’ opgeleid om een dreigende klimaatramp te overleven, maar zitten zij daar wel op te wachten? Na het lezen van dit spannende verhaal over klimaatverandering zal het gesprek over ‘Duurzaamheid’ in de klas makkelijk op gang komen. Dit jaar lezen verschillende groepen 7 en 8 op basisscholen in Twenterand met zijn allen het boek. Met de verschillende werkvormen, op enkele scholen begeleidt door de leesconsulent van de bibliotheek, gaan leerlingen hun mening vormen over ‘duurzaamheid’ en hun rol daarbij.