Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

De Nationale Voorleesdagen

Kom ook langs bij Bibliotheek Twenterand tijdens De Nationale Voorleesdagen!

Van woensdag 26 januari tot en met zaterdag 5 februari 2022 vinden voor de 19e keer De Nationale Voorleesdagen plaats.  Daarbij staan het Prentenboek van het Jaar 'Maar eerst ving ik een monster' (Lemniscaat) en de negen andere prentenboeken uit de Prentenboek Top 10 centraal.

De Nationale Voorleesdagen 2022

Voorlezen maakt je leuker! Want voorlezen is goed voor de taalontwikkeling, het vergroot de woordenschat én het taalbegrip van peuters en kleuters.  Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een project van Stichting lezen en wordt georganiseerd door Stichting CPNB.

Prentenboek van het Jaar: Maar eerst ving ik een monster

Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen, boekhandelaren en leerkachten koos het Prentenboek van het Jaar 2022 uit de prentenboeken die in 2020 verschenen. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel.

Het comité over het Prentenboek van het Jaar: ‘Maar eerst ving ik een monster is een ode aan het voorlezen. Het laat prachtig zien hoe ouder en kind samen met een verhaal kunnen bezig zijn. Het uitstellen van het daadwerkelijke naar bed gaan is voor veel ouders en kinderen herkenbaar. Dat voorlezen leuk én spannend is en de fantasie prikkelt, komt in dit verhaal mooi naar voren. De paginagrote illustraties zijn gedetailleerd met monsters in alle soorten en maten, waardoor je blijft kijken en ontdekken. Het is een boek waar het samenspel tussen tekst en beeld heel belangrijk is en waar het (voor)leesplezier vanaf spat! En is het verhaal uit? Dan begint het gewoon weer van voren af aan.’

De Prentenboek Top 10

Het comité koos daarnaast negen andere prentenboeken uit 2020. Deze boeken vormen samen met Maar eerst ving ik een monster de Prentenboek Top 10:

• Vos gaat een stukje rijden - geschreven en geïllustreerd door Susanne Strasser (Uitgeverij Hoogland & van Klaveren)
    • Het eiland van Olifant – geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers (Uitgeverij Querido)
    • Duizend-en-één paarse djellaba’s - geschreven door Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani en geïllustreerd door Annelies Vandenbosch (Uitgeverij Gottmer)
    • Hey baby, kijk! - geschreven door Laura van Bouchout en geïllustreerd door Eva Mouton (Uitgeverij Davidsfonds / Infodok)
    • Heertje en Meneertje - geschreven door Erik van Os en Elle van Lieshout en geïllustreerd door Jan van Lierde (Uitgeverij Rubinstein)
    • De koffer - geschreven en geïllustreerd door Chris Naylor-Ballesteros (Uitgeverij Gottmer)
    • Muk - geschreven door Mark Haayema en geïllustreerd door Laury Tinnemans en Job van Gelder (Uitgeverij Rubinstein)
    • Daar ben je – geschreven door Hans en Monique Hagen en geïllustreerd door Charlotte Dematons (Uitgeverij Querido)
    • De ridder zonder billen - geschreven door Levina van Teunenbroek en geïllustreerd door Charlotte Bruijn (Uitgeverij Van Holkema & Warendorf)