aangepastlezen1Kunt u de kleine lettertjes niet meer lezen? Of lukt het lezen niet meer door een visuele beperking of leeshandicap? Kunt u het boek niet goed vasthouden of is het te zwaar? De bibliotheek biedt uitkomst voor blinden, slechtzienden en dyslectici, maar ook voor mensen met reuma, afasie of voor wie lezen simpelweg te vermoeiend is.


Hoe kan de bibliotheek helpen als 'gewoon' lezen niet meer gaat?

Het Aangepast Lezen Plein (ALP)
In bibliotheek Vriezenveen en Vroomshoop is er een Aangepast Lezen Plein.
In deze ALP's worden materialen in een aangepaste leesvorm aangeboden voor mensen met een leesbeperking.
De collectie bestaat uit: grootletterboeken, luisterboeken, daisyboeken en makkelijk lezen boeken.

Groteletterboeken
De letters in groteletterboeken zijn bijna twee keer zo groot als in gewone romans.
Deze boeken zijn geschikt voor iedereen die moeite heeft met het lezen van kleine(re) letters als gevolg van slechter zien. Al vele jaren een vertrouwd beeld in de bibliotheek, met vele spannende en romantische boeken, maar ook Nederlandse literatuur.

Luisterboeken
Een luisterboek is een audio cd met de gesproken versie van een boek, u kunt deze dus beluisteren via een cd-speler.

Daisy-rom en daisy-speler
Een daisy-rom is een speciaal soort luisterboek. Het ziet er hetzelfde uit als een luisterboek op cd. Het verschil is dat een daisy-rom langzamer of juist sneller kan worden afgespeeld. Verder kunt u er ook in bladeren om te zoeken naar pagina's net als bij een boek. Voor het beluisteren is een daisy-speler nodig. Dit is een soort cd-speler die eenvoudig te bedienen is. Een daisy-rom kunt u niet beluisteren met een gewone cd-speler. 

Wilt u zelf een daisy-speler kopen, neem dan eerst contact op met uw zorgverzekeraar.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marieke Stegeman, bibliotheek Vriezenveen, tel. 0546-562385 of per e-mail

Wat is er nog meer?

Bibliotheekservice Passend Lezen
De bibliotheek attendeert klanten met een leesbeperking graag op de dienstverlening van de Bibliotheekservice Passend Lezen. Ze zijn telefonisch bereikbaar via 070 – 33 81 500.Het Loket aangepast-lezen heeft boeken, kranten en tijdschriften in gesproken vorm, in braille en in digitale vorm te leen. De collectie bestaat uit meer dan 50.000 boektitels en 400 kranten en tijdschriften. De materialen worden gratis per post verstuurd naar uw huisadres. Voor het lenen van gesproken boeken , gesproken kranten en tijdschriften wordt een abonnementsbijdrage in rekening gebracht.

 

Leeshulpmiddelen

Voor mensen met een leeshandicap zijn er hulpmiddelen om het lezen en/of beluisteren gemakkelijker te maken. Voorbeelden hiervan zijn leeslinealen, leesloepen, vergrotingsapparatuur, maar ook de daisy-speler. Als u leeshulpmiddelen zelf wilt aanschaffen, kunt u bij uw zorgverzekering vragen of ze voor vergoeding in aanmerking komen. 

BrowseAloud
browsealoudDe bibliotheek heeft haar website geactiveerd met BrowseAloud. BrowseAloud leest de bibliotheek-website hardop voor en kan daarbij een groot leesvenster tonen.Met behulp van Gratis daisy-software kunt u de daisy-roms ook op uw computer beluisteren.
Afspeel-software kunt u ook kopen via de leveranciers van de Daisy-spelers. In tegenstelling tot de gratis software krijgt u bij deze software ondersteuning via de leverancier.