lezen16

Boekstart

U kunt uw kind al op heel jonge leeftijd in aanraking brengen met boeken. Denk aan stoffen of plastic babyboekjes, of boeken zonder tekst maar mét afbeeldingen. Door samen die afbeeldingen te bekijken en er over te praten, helpt u het kind met het leren van woordjes.

Het project BoekStart is een samenwerkingsproject van de Openbare Bibliotheek Twenterand, de GGD regio Twente, afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en Gemeente Twenterand.

De bibliotheek wil via dit project ouders en hun pasgeboren kinderen vanaf het allereerste begin met (het voorlezen van) boeken in aanraking te brengen.
Ouders van een pasgeboren baby krijgen een koffertje cadeau met daarin een boekje, een cd met liedjes en een bon voor een gratis lidmaatschap van de bibliotheek.
Daarnaast organiseren de bibliotheek en het consultatiebureau van de JGZ gezamenlijk ouderbijeenkomsten over het belang van taal- en spraakontwikkeling en voorlezen.
Sinds voorjaar 2010 doet Bibliotheek Twenterand mee met BoekStart in de dorpen Vroomshoop en Westerhaar. Vanaf januari 2011 zijn er ook speciale BoekStart collecties in de bibliotheekvestigingen van Vriezenveen en Den Ham.

 

De bibliotheek heeft speciaal voor Boekstart extra babyboekjes aangeschaft en de vestigingen zijn ingericht met een speciaal babyhoekje

Meer over Boekstart>>


Lezen met kinderen van 0 tot 4 jaar


Tips voor het kiezen van boeken:

greendot1 Sluit aan bij de belevingswereld, de interesse en het niveau van uw kind.
greendot1 Zoekt u een boek over een bepaald onderwerp? Zoek in de catalogus van de bibliotheek of bekijk de Boek en Jeugd gids.
greendot1 Laat het kind kennismaken met boeken in verschillende stijlen en met verschillende onderwerpen. Zo kan uw kind zijn/haar eigen smaak ontwikkelen
greendot1 U bent degene die het boek door het voor te lezen aan uw kind overbrengt. Kies dus een boek waar u zelf enthousiast over bent en laat plezier doorklinken in het voorlezen ervan!Voorleestips:

greendot1 Maak van het voorlezen een gewoonte door er elke dag op een vast tijdstip even aandacht voor te hebben. Voorleestijd is de tijd waarop u samen kunt kijken, luisteren, praten en lachen!
greendot1 Lees het boek dat u gaat voorlezen van tevoren zelf door.
greendot1 Bekijk samen de voorplaat van het boek: waar zou het verhaal over gaan?
greendot1 Voorspel samen het verhaal: hoe zal het aflopen?
greendot1 Geef uw kind de ruimte door op het verhaal te reageren.
greendot1 Geniet er samen van!
greendot1 Voorleestips op de website van de Nationale Voorleesdagen.Lezen met kinderen van 4 tot 12 jaar

In de basisschoolleeftijd ontwikkelt het kind zich snel. Het leert zelf lezen, maar dat betekent niet dat het voorlezen van de baan is! Ook oudere kinderen kunnen hier nog van genieten.


Mijn kind leert lezen

In groep 3 gaat uw kind zelf leren lezen! De bibliotheek heeft veel boekjes die aansluiten bij het leesniveau van uw kind. Dit noemen we AVI-niveau. Het AVI-niveau dat sinds augustus 2008 gebruikt wordt, werkt met codes, zoals S ('start') en E3 ('eind groep 3').
In alle vestigingen van Bibliotheek Twenterand staan de boekjes van de eerste zes AVI-niveaus geplaatst in de kast van de eerste leesboeken.

Het Makkelijk Lezen Plein

Heeft uw kind moeite met lezen? Of is het dyslectisch? Dan kan het in de bibliotheek terecht bij het Makkelijk Lezen Plein. Hier vindt uw kind eenvoudig te lezen, aantrekkelijke leesboeken, luisterboeken en daisyroms. Bovendien vindt u hier als ouder achtergrondinformatie én zijn leeshulpmiddelen, zoals een daisyspeler te leen. Een daisyspeler is een hulpmiddel waarmee daisyroms afgespeeld kunnen worden: dit zijn luisterboeken met extra mogelijkheden voor tempo en tussendoor stoppen en verder gaan.
Er zijn Makkelijk Lezen Pleinen in alle vestigingen van Bibliotheek Twenterand

Meer over makkelijk lezen >>


Vragen over opgroeien en opvoeden

loesOok al ben je nog zo ervaren als ouder, soms voel je jezelf onzeker en weet je niet hoe je een bepaalde situatie het beste kunt oplossen.
Op deze website van het Centrum voor Jeugd en Gezin kunnen ouders terecht voor allerlei informatie, tips en adviezen over opvoeden en opgroeien.jong-twenterand

Jongeren uit de gemeente Twenterand kunnen terecht op de site www.jongtwenterand.nl.
Hier vinden ze informatie over allerlei onderwerpen. Ook kunnen ze hun ervaringen delen op een forum.