Met een boekje in een hoekje
lezen14‘En ademloos het blad omslaan
Ver van de dagelijksheid vandaan’

Onvervreembaar uit Niet nog een boek van Ida Gerhardt (1905-1997)Lezen en leeskringen

Lezen zorgt voor ontspanning; het is als een reis door een andere wereld. Maar als het boek uit is, willen mensen er wel eens met anderen over praten. In een leeskring (of leesclub) is dat mogelijk.
Leeskringen bestaan uit fanatieke lezers, maar ook uit mensen die anders niet zo snel aan lezen toekomen. Het uitwisselen van de indrukken over de literatuur maakt dat je als lezer op een andere manier opnieuw bezig bent met het boek of de auteur. Maar deelnemen aan een leeskring zorgt ook voor de continuiteit, de stok achter de deur.
Het levert een verbreding van uw kennis op en u krijgt wellicht andere titels te lezen dan die u  normaal gesproken kiest.

Als u graag in een leeskring met anderen over boeken van gedachten wilt wisselen, heeft u twee mogelijkheden: u kunt zich aansluiten bij een leeskring die al functioneert óf u kunt zelf het initatief nemen om een leeskring op te richten.

In de gemeente Twenterand zijn er al verschillende leeskringen actief. Zij zijn aangesloten bij een (vrouwen) vereniging of behoren tot de zogenaamde 'wilde' leeskringen. Ook zijn er twee leeskringen verbonden aan de Bibliotheek Vriezenveen.

Leeskringen Bibliotheek Vriezenveen

Deze leeskringen met elk ca. twaalf deelnemers, bespreken zeven keer per jaar een boek. Dit gebeurt op woensdagavond of donderdagochtend in de bibliotheek in Vriezenveen. De leeskringen worden geleid door een of twee deelnemers, maar natuurlijk valt of staat het succes van de leeskring bij de inbreng van alle deelnemers.
De kosten voor een seizoen zijn € 26,50. De bibliotheek zorgt daarmee voor de boeken, achtergrondinformatie, de locatie en koffie en thee.

Informatie en aanmelding:

Hetty Haarhuis 
Bibliotheek Twenterand
(0546) - 56 23 85

 

Zelf een leeskring beginnen

Wat kan de bibliotheek doen voor leeskringen, zowel voor bestaande als voor nieuw op te richten leeskringen?

Leeskringen
Lezen doe je alleen, maar het is ook inspirerend om met anderen over boeken te praten. Dat kan in een leeskring. Speciaal voor leeskringen hebben wij een aantal praktische zaken op een rijtje gezet.

Hoe vind ik een leeskring?
Lezers die op zoek zijn naar een leeskring, kunnen een oproep plaatsen. Informatie over deze service vindt u op Mijnleeskring.nl

Hoe krijg ik meerdere titels van één boek?
U kunt de boeken natuurlijk in de bibliotheek lenen, maar als u veel exemplaren van één titel tegelijkertijd nodig heeft kunt u gebruik maken van de leeskringcollectie van Rijnbrink in Nijverdal. U kunt kiezen uit 400 verschillende titels en u regelt alles zelf via Mijnleeskring.nl. De boeken worden in een tas compleet met achtergrondinformatie bij de bibliotheek van uw keuze afgeleverd. De kosten zijn € 140 per leeskring per jaar.

Waar vind ik achtergrondinformatie over boeken en auteurs?
De openbare bibliotheek is daarvoor het beste adres. In alle openbare bibliotheken kunt u gratis databanken over literatuur raadplegen zoals Literom (recensies uit kranten en weekbladen) en de Uittrekselbank (uittreksels en auteursportretten). Bibliotheekleden kunnen deze databanken ook thuis gebruiken. Natuurlijk heeft de bibliotheek ook informatie in boekvorm over schrijvers en hun werk. Vraag ernaar bij de bibliotheekmedewerkers. Wij helpen u graag!

Kan ik op het internet ook informatie voor leeskringen vinden?
Jazeker, de volgende websites zijn zeer interessant:
Hebban, discussietips van de Leesclubassisent
Handleiding voor een succesvolle leesclub
Literatuurplein
Boekentaal

Heeft u meer vragen over leeskringen, neem contact op met:
Hetty Haarhuis
Bibliotheek Twenterand
(0546) - 56 23 85