Direct naar de inhoud

Nieuws uit de Bibliotheek

Tips voor kinderen thuis

Tips voor kinderen thuis

Lezen en luisteren

De scholen en bibliotheken zijn gelukkig weer (beperkt) open. Maar ook nu kun je ook online een boek vinden dat bij je past. Voor thuis én voor school, lezen, luisteren én voorgelezen worden. 

In de LuisterBieb zijn veel luisterboeken voor kinderen te vinden. Heerlijk een verhaal luisteren.
Nog meer leuke tips voor kinderen staan op www.jeugdbibliotheek.nl: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken. Daar vind je ook Junior Einstein, waarmee je schoolvakken kunt oefenen. 
Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en beginnende lezers, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) via www.yoleo.nl
Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes via https://0-6.jeugdbibliotheek.nl/lezen/voorleesfilmpjes.html.
Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten via https://9-12.jeugdbibliotheek.nl/weten/mediawijsheid.html

Digitale Voorleestas

Ben je door je eigen prentenboeken heen? In de Digitale Voorleestas vind je nieuwe prentenboeken.Een virtuele tas met wekelijks twee nieuwe voorleesboeken met doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes.Samen lezen was nog nooit zo leuk! Ga actief aan de slag met je kind aan de hand van een mooi prentenboek.


Thuis-maakworkshops techniek voor kinderen

Online bieden Tetem en de Bibliotheek Twenterand technische activiteiten waar je thuis veel plezier aan beleeft én tegelijk wat van opsteekt. Ontdek de kits van Make-it@Home, met keuze uit: Kunstige robot, Zonnecellen, Robot-hand en Elektronische wenskaart. Bestel één kit of meer en ga er thuis mee aan de slag!
Doelgroep: Er zijn voor verschillende leeftijdsgroepen kits te bestellen
Bestellen: De kits kunnen besteld worden via http://make-it.tetem.nl/
Kosten: € 3 per kit incl. verzendkosten.

Kinderen vanaf een jaar of 6 kunnen bijvoorbeeld met de Elektronische wenskaart-kit aan de slag, waarbij ze een eigen wenskaart maken met een speciale elektronische boodschap. Gezellig om samen met een ouder te doen en naar iemand te sturen die op dit moment een lieve groet kan gebruiken. Met de Kunstige robot-kit maken kinderen tussen de 8 en 12 jaar een eigen kunstige robot, een klein bibberbotje die bij het aansluiten van de stroomkring vanzelf bibbert! Heb je nu altijd al willen weten hoe je vingers van binnen bewegen? Ga dan aan de slag met het maken van een eigen Robot-hand (6-12 jaar). Of daag je kind uit door hem of haar te laten experimenteren met zonne-energie met de Zonnecellen-kit (9-12 jaar). Lukt het ze om beweging uit de zon te halen?
Voor meer informatie over de Make-It@Home kits: http://make-it.tetem.nl/

Code-it@Home

Computerkennis gaat verder dan weten hoe je een computer bedient. Want hoe programmeer je eigenlijk een computer? Roombeek Cultuurpark Educatie heeft daarom de online leerlijn Code-It@Home gelanceerd! Het is is een online leerlijn - voor kinderen uit groep 5 t/m 8 - waarbij wordt ingegaan op code, programmeren en creativiteit binnen het programmeren. Wat is programmeren? Welke dingen om ons heen maken allemaal gebruik van code? Hoe herken je algoritmes en leer je deze schrijven op een speelse manier? Hoe gebruiken codekunstenaars programmeren om kunst te maken? De komende weken komen steeds meer lessen online, hou de website dus goed in de gaten: https://tetem.nl/event/code-ithome/

De Bibliotheek is gesloten tot en met 9 februari. U kunt gebruik maken van de afhaalbieb (boeken afhalen op afspraak) door op maandag-, woensdag- of vrijdagochtend te bellen met bibliotheek Vriezenveen, of mailen naar