Nieuws uit de Bibliotheek

Programma Historisch Museum Vriezenveen en de Bibliotheek Twenterand met aanbod voor jong en oud!

Expositie over Vriezenveen in de oorlogsjaren in de bibliotheek in Vriezenveen

van woensdag 2 april tot en met zaterdag 9 mei.

De expositie over Vriezenveen in de oorlogsjaren is samengesteld met materiaal vanuit het Historisch Museum Vriezenveen en informatieve boeken vanuit de bibliotheek Twenterand. Daarbij worden werkstukken van basisschoolleerlingen (tekeningen, verhalen en gedichten en creatieve werkstukken) getoond. Deels gemaakt tijdens een bezoek aan het museum en deels speciaal gemaakt voor de viering van 75 jaar vrijheid.

De expositie is ingedeeld rondom een drietal thema’s. Allereerst informatie en foto’s over de bezetting, met aandacht voor het verzet, de wapendropping en de luchtoorlog boven Vriezenveen. Daarna volgen de items rondom de Bevrijding. Met foto’s van bevrijders en dagboekfragmenten van een ooggetuige. Vervolgens aandacht voor de jaarlijkse herdenking, de Stolpersteine en monumenten in Twenterand.
Daarnaast een doorlopende vertoning van de film Civil Courage over de overval op de Nederlandse Bank in Almelo in november 1944 en een doorlopende presentatie met foto’s van de Tweede Wereldoorlog en bevrijding in Vriezenveen.

De officiële opening van de expositie is op donderdag 2 april om 11.00 uur door burgemeester van der Kolk.
Daarna is iedereen van harte welkom tijdens de openingsuren van de bibliotheek
.

Expositie over Westerhaar in de oorlogsjaren

in de bibliotheek in Kulturhus de Klaampe van woensdag 1 april tot en met zaterdag 9 mei.

De expositie over Westerhaar in de oorlogsjaren is samengesteld met materiaal vanuit het Historisch Museum Vriezenveen en wordt aangevuld met werkstukken van basisschoolleerlingen (tekeningen, verhalen en gedichten en creatieve werkstukken).
Aan bod komen de verhalen rondom Kamp Erika, de verzetsstrijders in Westerhaar en het monument.

De voorstelling ‘Wie niet weg is wordt gezien’

voor de bovenbouw van de basisscholen in Twenterand op 19 maart 2020.

wienietwegisDe voorstelling ‘Wie niet weg is wordt gezien’ door Verteltheater Bert Vos en The Klezmer Society bevat het oorlogsverhaal van Bert en zijn Joodse familie en vooral dus zijn eigen verhaal als kind van Joodse onderduikers.
Meer dan 350 leerlingen uit groep 7 en 8 van diverse basisscholen in Twenterand bezoeken deze voorstelling op 19 maart in Vriezenveen. Een bijbehorende lesbrief bereidt de leerlingen voor op deze voorstelling.

De voorstelling is gebaseerd op werkelijk gebeurde gebeurtenissen en wordt verteld vanuit Berts eigen beleving. Niet alleen de oorlog zelf, maar ook de tijd er na wordt op een indringende manier belicht. Hoe voelt het als je ouders een oorlog hebben meegemaakt? Hoe voelt het als je moeder opeens wordt opgenomen, omdat ze niet meer verder kan? Maar ook: hoe voelt de bevrijding?
Dit verhaal is ook in boekvorm verschenen onder de titel ‘Wie niet weg is wordt gezien’ en is geschreven door Ida Vos. Dit boek is te leen in alle vestigingen van de bibliotheek Twenterand.

De wandeltocht langs de monumenten in het centrum van Vriezenveen.

VriezenveenOorlogsmonumentDeze wandeling met gids voor alle inwoners is gepland op vrijdag 3 april 2020 om 13.30 uur en op zaterdag 11 april om 10.00 uur. De deelnemers komen langs de monumenten van de Tweede Wereldoorlog in het centrum van Vriezenveen. Onder andere de Stolpersteine en het monument op het Manitobaplein zijn onderdeel van de route.
Tijdens de wandeling vertelt een gids het verhaal bij het monument. Halverwege de wandeling is in de bibliotheek een gratis kopje koffie/thee voor de wandelaars verkrijgbaar. Verzamelpunt voor de start is het groene veld tussen de HEMA en bakkerij De Kraaij aan het Westeinde.

Iedereen is welkom om mee te wandelen.
Aanmelding voor deelname graag vooraf bij bibliotheek Vriezenveen (Jonkerlaan 4).

Naast bovenstaande datum voor alle wandelaars worden ook rolstoelwandelingen met een gids langs de monumenten gepland in samenwerking met Woon- en zorgcentrum De Vriezenhof en zorglocatie De Weemelanden.