Tussen Kunst en Kitsch

Het was het moment van de waarheid voor veel bezoekers van Bibliotheek Vriezenveen; Is mijn dierbare oude vaas een kostbaar erfstuk of mooi maar zonder waarde. Oftewel, is het Kunst of Kitsch?

Zaterdag 14 september waren twee veilingmeesters van het Twents Veilinghuis aanwezig in Bibliotheek Vriezenveen om de meegebrachte schatten van de bezoekers te bekijken en te taxeren.

De belangstelling was groot. Er kwamen ruim 150 bezoekers op af, bepakt met koffers en tassen vol kostbaarheden, zorgvuldig gewikkeld in dekens en bolletjesplastic.

Veilingmeester Leo ten Vergert taxeerde zaken als serviesgoed, glaswerk, beelden, zilverwerk en sieraden. Er kwamen verrassend mooie zaken voorbij; van oude streeksieraden en merklappen tot een handgedreven zilveren tabaksdoos en oude Afrikaanse beelden. Maar ook veel objecten die niet de waarde hadden waarop de bezitters hadden gehoopt. Zoals Leo ten Vergert zei: ‘Van alle objecten is tachtig procent kitsch, vijftien procent heel aardig en maar vijf procent is echt bijzonder.’

Veilingmeester Wim Poelman taxeerde schilderijen, tekeningen en grafiek. Ook hij kreeg werken van verschillende tijden en stijlen onder ogen; etsen, litho’s, aquarellen, maar vooral veel olieverfschilderijen. Hij vertelde veel over het materiaal en techniek van de werken en gaf bezoekers de mogelijkheid een detail van hun schilderij of gravure door een loep te bekijken.

Ondanks de vaak wat teleurstellende taxaties waren de reacties van de bezoekers heel enthousiast. Veel mensen hadden bijzondere verhalen over de herkomst van hun bezit en over de persoonlijke waarde die het voor hun heeft. En dankzij de kennis van de veilingmeesters weten ze nu ook meer over de achtergrond.

Het was al een zeer geslaagde dag en de opkomst was zo groot, dat helaas een deel van de bezoekers hun kunstwerken niet hebben kunnen laten taxeren. Daarom wordt eraan gedacht om deze activiteit nog een keer te organiseren. Dit wordt dan bekend gemaakt in de pers en op de website van de Bibliotheek www.bibliotheektwenterand.nl.