Mijn Bibliotheek

Laden...

Nieuws van Bibliotheek Twenterand

In dialectmaand weer aandacht voor het Vjeans op Vriezenveense basisscholen.

Traditiegetrouw staat maart in het teken van streektalen en dialecten van Nederland. Evenals vorig jaar wil de educatiegroep van de vereniging “Oud Vriezenveen” het Vriezenveense dialect, het “Vjeans”, bij kinderen onder de aandacht brengen. Met ondersteuning van de Bibliotheek Twenterand en Kristina Odenhamn, combinatiefunctionaris cultuur van de gemeente, heeft het Historisch Museum Vriezenveen opnieuw een kort programma ontwikkeld voor leerlingen van de groepen vijf en zes van de basisschool.
De kinderen maken in ongeveer een half uur kennis met het “Vjeans”. Dat gebeurt aan de hand van een Vriezenveens gedicht en enkele verhalen, die vertaald zijn in het dialect. Enkele vrijwilligers, die het dialect nog goed spreken, komen het programma op school uitvoeren. Basisscholen Shalom, De Regenboog, Rehoboth , St. Antoniusschool, Joh. Bogermanschool en Eltheto doen mee aan dit dialectproject.