Twenterand doet mee aan de Week van de Alfabetisering

Gepubliceerd op: donderdag 24 augustus 2017

Elk jaar rond 8 september (Wereldalfabetiseringsdag) houdt Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering. Ook in Twenterand vragen de gemeente en Taalpunt Twenterand in die week aandacht voor laaggeletterdheid. Want onderzoeken wijzen uit dat ruim 10 procent van de bevolking moeite heeft met lezen en schrijven. Via deze activiteiten hoopt het Taalpunt in contact te komen met mensen die een cursus willen volgen en zo hun vaardigheden kunnen verbeteren.

Startactiviteit bij Kinderopvang Dukkie met wethouder Martha van Abbema.

De Week van de Alfabetisering gaat van start bij Chr. Kinderdagverblijf Dukkie in Vriezenveen. Daar komt wethouder Martha van Abbema op maandag 4 september vanaf 9.30 uur voorlezen aan de kinderen. Dit om te benadrukken dat voorlezen heel belangrijk is voor de taalontwikkeling. Kinderen die al vanaf jonge leeftijd worden voorgelezen, worden later ook betere lezers. Het blijkt uit onderzoeken dat de helft van de kinderen vrijwel niet wordt voorgelezen. Moeders lezen vaker voor dan vaders, terwijl juist de invloed van vaders belangrijk is bij de taalontwikkeling van met name jongens.

Gedurende de week komen diverse gasten langs om voor te lezen uit mooie prentenboeken. Dit is ook het geval bij enkele andere kindcentra: KDV De Hooiberg in De Pollen en KDV De Giraffe en Kindcentrum Dol.Fijn in Vroomshoop. Ook basisschool De Fontein locatie Hoofdweg doet mee aan de voorleesactie.

Start VoorleesExpress

Tijdens de Week van de Alfabetisering gaat ook de VoorleesExpress weer van start. Dit najaar gaat opnieuw een aantal vrijwilligers van de VoorleesExpress bij in totaal acht Twenterandse gezinnen voorlezen. Bij die gezinnen wordt in de periode tot eind januari twintig keer voorgelezen. Elke week komt een vaste voorlezer een uurtje langs om voor te lezen, maar soms ook om een spelletje te doen of samen te zingen.

Kinderen en hun ouders leren hierbij dat voorlezen heel belangrijk is voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Daarbij zijn zowel Nederlandse gezinnen, maar ook anderstalige gezinnen, waarvoor het leren van de nieuwe taal heel belangrijk is.

Taalwandeling

Op dinsdagmiddag 5 september wordt een taalwandeling gehouden door het centrum van Vriezenveen. Doel is om gesprekken aan te gaan naar aanleiding van de culturele bezienswaardigheden. Hierbij willen we nieuwe inwoners van Twenterand en inwoners die hier geboren en getogen zijn met elkaar verbinden. Burgemeester Annelies van der Kolk wandelt mee. Medewerking wordt verleend door het Historisch Museum. De wandeling start om 14.00 uur in de Bibliotheek Vriezenveen en zal daar ook eindigen om ongeveer 15.30 uur.

Diverse activiteiten
Op diverse dagen gaan cursisten en taalvrijwilligers van het Taalpunt Twenterand met flyers op pad om nieuwe cursisten te werven. Daarnaast wordt een workshop gegeven voor de taalvrijwilligers.

Alle activiteiten worden georganiseerd door de gemeente Twenterand, het Taalpunt van de Bibliotheek Twenterand en Stichting Lezen & Schrijven.