Website voorlezen

Nieuws van Bibliotheek Twenterand

Resultaten 1 - 10 van 20
 • Verkiezingsprogramma's in begrijpelijke taal

  Verkiezingsprogramma's in begrijpelijke taal

  Gepubliceerd op: donderdag 15 februari 2018

  Op initiatief van de PvdA heeft het Taalpunt Twenterand de afgelopen weken de verkiezingsprogramma’s van de meeste politieke partijen in Twenterand op leesbaarheid beoordeeld. Enkele ambassadeurs van het Taalpunt hebben samen met taalvrijwilligers de diverse programma’s doorgenomen en getoetst op begrijpelijke taal. Tijdens een bijeenkomst met afgevaardigden van VVD, PvdA/Groen Links, GBT, D66 en SGP werden de bevindingen van de ambassadeurs besproken. Per partij werd het verkiezingsprogramma overhandigd en toegelicht door de ambassadeur die het heeft gecheckt. Ook gaven zij aan welke onderdelen in de tekst lastig of juist gemakkelijk waren. De conclusie was dat het verkiezingsprogramma van PvdA/Groen Links er positief uitsprong wat betreft begrijpelijke taal. PvdA fractieleider Stephan Reusken gaf aan dat vanuit zijn werk bij zorgorganisatie MEE hij gewend is te letten op begrijpelijke teksten. De PvdA Twenterand ontwikkelde ook voor slechtzienden een verkiezingsprogramma in braille.
  Ook het GBT programma is door begrijpelijke taal heel toegankelijk geschreven. Enkele andere partijen gaven aan de komende weken nog wat te zullen schaven aan de leesbaarheid van hun programma.
  Vanaf eind februari zullen in de vier vestigingen van Bibliotheek Twenterand alle verkiezingsprogramma’s ter inzage liggen.

 • Joris Jansen, Dide Bosch en Fleur Hutten voorleeskampioenen 2018 van de gemeente Twenterand

  Joris Jansen, Dide Bosch en Fleur Hutten voorleeskampioenen 2018 van de gemeente Twenterand

  Gepubliceerd op: woensdag 07 februari 2018

  In de Brede school van Den Ham werd op dinsdag 6 februari de gemeentelijke voorleeswedstrijd gehouden. Na een spannende strijd werden Joris Jansen van CBS Nieuwoord, Dide Bosch van PC Dalton basisschool De Maten en Fleur Hutten van RK Willibrordusschool uiteindelijk de voorleeskampioenen van de gemeente Twenterand.
  Deze drie kampioenen gaan Twenterand op donderdag 8 maart vertegenwoordigen in de halve finale, die plaats vindt in Theater “De Carrousel“ in Ommen. Daarna volgt nog een provinciale finale.

  Kijk hier naar de foto's van de voorleeswedstrijd

  Er werd voorgelezen in drie rondes, met telkens zes of zeven voorlezers.
  Winnaar van de eerste ronde werd Joris Jansen, die de zaal boeide met het spannende boek ‘ Kijk niet in de spiegel’ van de schrijver R.L. Stine. Joris had een heel spannend, maar ook griezelig fragment gekozen, waar het publiek ademloos naar luisterde.
  Dide Bosch, winnaar van de tweede ronde, las voor uit ‘Naar het noorden’ van Koos Meinderts, het boek dat in 2017 de gouden griffel won. Zij las dit ontroerende verhaal op een mooie ingetogen manier voor, zodat de emotie goed werd overgebracht. In ronde drie was de strijd om de eerste plaats het grootst. Uiteindelijk koos de jury voor Fleur Hutten, die een aangrijpend fragment voorlas uit ‘Kapot’ van Carry Slee.
  De jury bestond in wisselende samenstelling uit wethouder Martha van Abbema, Gerda Dorman, voormalig docent Nederlands aan het Noordik in Almelo, Kirsten Postma, ambtenaar Onderwijs bij de gemeente Twenterand en leesconsulent Sipy Bos. Verder was er medewerking van 3 muzikanten van CBS De Regenboog en CBS de Pölle. Bij de prijsuitreiking kregen de winnaars een boekenbon, een tas van de Voorleeswedstrijd en een oorkonde. Voor alle voorlezers was er een medaille en een roos.
  De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen i.s.m. de Bibliotheken.

 • Manouk Krikken uit Westerhaar gekozen tot Kinderdichter van Twenterand 2018

  Manouk Krikken uit Westerhaar gekozen tot Kinderdichter van Twenterand 2018

  Gepubliceerd op: vrijdag 26 januari 2018

  Wat was het een geweldige wedstrijd tijdens de landelijke Gedichtendag in Kulturhus de Klaampe in Westerhaar! Daar werd de finale gehouden van de gedichtenwedstrijd van de gemeente Twenterand. Dit evenement is een jaarlijkse traditie en werd inmiddels voor de veertiende keer georganiseerd door de bibliotheken van Twenterand.
  Het werd een spannende strijd tussen de 16 genomineerde dichters van de groepen 5 en 6 van de basisscholen. Dit jaar deden er 10 basisscholen mee met 16 groepen. De bibliotheek selecteerde uit ruim 300 gedichten de genomineerden.

  Klik hier voor de foto's van de gedichtendag

  Na een spannende finale maakte de jury, bestaande uit Marieke Stegeman, Marina Arbouw en Kristina Odenhamn, bekend wie zich een jaar lang “Kinderdichter van Twenterand 2018” mag noemen. Het niveau was dit jaar heel hoog en er waren drie gedichten die de meeste indruk maakten op de jury.
  De eerste prijs ging naar Manouk Krikken, leerling van groep 6 van basisschool De Blokstoeke in Westerhaar.

  Manouk won met het gedicht:

  Vriendelijk afscheid

  Ik heb een vriendin
  Ik vind het leuk
  Om haar te zien
  Maar op een dag
  was het de dag
  dat ze er niet was,
  niet in de klas.

  De dag daarna
  Speelde ik met haar in de schuur.
  Ze vertelde me waar ze was
  Bij een nieuwe school kijken in de klas.
  Morgen was ze voor altijd weg.
  Toen ging ze naar huis
  Ik nam vriendelijk afscheid.

  De winnaar ontving een beker en een boekenbon en alle deelnemers ontvingen een herinneringsmedaille en een bloem.

 • Waardering voor leden BiebPanel

  Waardering voor leden BiebPanel

  Gepubliceerd op: woensdag 17 januari 2018

  De Bibliotheek Twenterand neemt al enkele jaren deel aan het zogenaamde ‘BiebPanel'.
  Via BiebPanel kunnen bibliotheekleden en -bezoekers hun mening geven over allerlei zaken die spelen bij hun bibliotheek, zoals de collectie, het personeel, dienstverlening en activiteiten.

  Als dank voor deelname krijgen elk jaar twee van leden van het panel een VVV-bon uitgereikt. Dit jaar zijn dat mevrouw L. Lievers en mevrouw M. Post.
  Deze geste is een blijk van waardering voor het hele panel in Twenterand. Elk jaar zullen enkele leden een cadeautje ontvangen; dit wordt door loting bepaald.

  Twenterand
  Het betreft een panel met meer dan aangesloten bibliotheken uit heel het land. Twente maakt hier als cluster onderdeel van uit met meer dan 2.422 leden waarvan 73 uit Twenterand.

  BiebPanel resultaten
  De onderwerpen van de onderzoeken en peilingen die dit jaar werden gehouden, betreffen onder andere een doelgroepenonderzoek onder ouders met jonge kinderen en onder jongeren, flitspeilingen over de ‘Lezen in de zomer’ en Spreekuur Belastingdienst’. De 2 grote reguliere onderzoeken betroffen de thema’s ‘Betrokkenheid bij de Bibiotheek’en ‘Medewerkers van de Bibliotheek’.
  De resultaten voor het cluster Twente zijn in het algemeen positief. Tegelijkertijd kijkt de Bibliotheek Twenterand naar de aandachtspunten en er worden, waar mogelijk, ook verbeterpunten vastgesteld.

  Wie interesse heeft om mee te doen aan het BiebPanel of meer informatie wil over de onderzoeken; zie www.biebpanel.nl

  of https://www.bibliotheektwenterand.nl/biebpanel/

   

 • Jip Dollen winnaar Junior Twenterand Dictee 2017.

  Jip Dollen winnaar Junior Twenterand Dictee 2017.

  Gepubliceerd op: dinsdag 28 november 2017

  Wat was het weer een spannende wedstrijd in een volle raadszaal van het gemeentehuis van Twenterand, waar op 28 november het Junior Twenterand Dictee werd gehouden. 

  37 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van negentien basisscholen deden mee en streden voor de eerste prijs. 

  Het dictee was evenals eerdere jaren samengesteld door Gerrit Lemans, docent Nederlands aan het Noordik en hij las het ook zelf voor. Dit keer was het dictee geschreven rondom het verhaal over Tijn Kolsteren, die bekend werd van zijn nagellakactie in het Glazen Huis. 

  Toen alle dictees waren nagekeken, werd duidelijk dat er voor de tweede en de derde prijs nog een barrage nodig was. Onder toeziend oog van de juryleden Marijke Spoor en Gerda Dorman werd een korte beslissende afvalrace gespeeld.  De eerste prijs ging met 3 fouten naar Jip Dollen van CBS Eltheto in Vriezenveen.  De tweede plaats was na de barrage voor  Rogier Tijhof van CBS Shalom in Vriezenveen en de derde plaats werd behaald door Lente Bloemhof van CBS Nieuwoord in Vroomshoop. Lente en Rogier hadden beiden 5 fouten. De winnares won een beker en een boekenbon. Daarnaast bood Marina Arbouw namens Theater Turf nog een mooie pennenset als herinnering aan. 

  Jip en Rogier mogen Twenterand begin april vertegenwoordigen bij de Provinciale Finale van het Junior Dictee. 

   Bekijk hier de foto's van het dictee

 • Prijsuitreiking wedstrijden Kinderboekenweek in Bibliotheek Twenterand.

  Prijsuitreiking wedstrijden Kinderboekenweek in Bibliotheek Twenterand.

  Gepubliceerd op: maandag 20 november 2017

  Tijdens de Kinderboekweek  werden in de bibliotheken van Twenterand enkele wedstrijden georganiseerd. Onder de deelnemers werden 3 prijswinnaars geselecteerd.

  Groep 5A van de Oranjeschool in Vroomshoop  won het digitale spel Codewoord. Het groepje van Lieke, Marleen, Tess, Anne en Bo had alle antwoorden goed en ook het Codewoord gevonden.

  Jorick Aalderink uit Vriezenveen won de boekenpuzzel 6-9 jaar en

  Lisanne Marinus uit Vriezenveen won de boekenpuzzel  9-12 jaar.

  Alle prijswinnaars ontvingen uit handen één van de medewerkers een boek cadeau.

   

 • Robotica-lezingen Nederland Leest

  Robotica-lezingen Nederland Leest

  Gepubliceerd op: dinsdag 14 november 2017

  Nadat op woensdag 1 november de provinciale aftrap van Nederland Leest is gehouden in Almelo, hadden we vrijdag jl., in de bibliotheek van Vriezenveen, een erg interessante lezing van dr. Willem Peter de Ridder. Deze lezing stond in het teken van de invloed van robotica op werkgelegenheid. Hij gebruikte sprekende voorbeelden uit onder meer de zorg, de auto-industrie en de verzekeringswereld. Na het bespreken van de voorbeelden kwam een geanimeerde discussie op gang.

                 

   

  Aan de hand van stellingen werd een beeld geschetst van de mening van de ruim 20 aanwezigen, bewoners van Twenterand, over robots en de inbreng op de arbeidsmarkt.

   De meeste respondenten waren nog niet bang dat robots hun werk over gaan nemen. En zien het ook wel zitten als ze het werk in combinatie met robots kunnen uitvoeren. Ook waren de respondenten merendeels wel overtuigd dat de komst van robots ook nieuwe banen op gaat leveren in de toekomst.

   

  Dr. de Ridder houdt met z'n voordracht deze maand een ronde door Overijssel. Hierbij doet hij naast Vriezenveen en Almelo ook Nijverdal, Hengelo en Oldenzaal aan. Zie voor de data de site van Rijnbrink.nl:

  https://www.rijnbrink.nl/nieuws-en-pers/nieuws/750-feestelijke-opening-nederland-leest-in-bibliotheek-almelo

   

 • CBS De Pölle opent tijdens start Kinderboekenweek nieuwe schoolbibliotheek.

  CBS De Pölle opent tijdens start Kinderboekenweek nieuwe schoolbibliotheek.

  Gepubliceerd op: vrijdag 06 oktober 2017

  Vrijdag 6 oktober was het zover, op basisschool De Pölle in De Pollen werd niet alleen de jaarlijkse Kinderboekenweek, maar ook een echte schoolbibliotheek geopend! Bijna 800 boeken staan voortaan in de schoolbibliotheek, die in een lokaal van de school, nu nog tijdelijk, is ingericht volgens het landelijke concept van de Bibliotheek op School. De schoolbibliotheek zal over enige tijd na renovatie van de school haar definitieve plek krijgen.
  Leesconsulent Sipy Bos en Dirry van de Grampel, projectleider van dBoS in Twenterand, zijn trots dat zij opnieuw op een school een bibliotheek hebben ingericht. De Pölle is de negende school in Twenterand die in samenwerking met De Bibliotheek Twenterand kiest voor deze nieuwe educatieve aanpak van de schoolbibliotheek.
  Door een Bibliotheek op School te openen, zijn de kinderen altijd voorzien van actuele en interessante kinderboeken. Lezen is van groot belang voor de taalontwikkeling van kinderen. 20 minuten lezen per dag zorgt voor 800-1000 nieuwe woorden per jaar.
  Na de opening was er voor de leerlingen een feestelijke voorstelling “Sterke Verhalen”, gespeeld door Jan Kosters.

 • Taalwandeling met burgemeester van der Kolk

  Taalwandeling met burgemeester van der Kolk

  Gepubliceerd op: woensdag 06 september 2017

  Dinsdagmiddag 6 september hield het Taalpunt Twenterand een Taalwandeling voor cursisten en vrijwilligers van het Taalpunt. Dit als één van de activiteiten in het kader van de Week van de Alfabetisering. Onder leiding van gids Henriëtte Abbink van het Historisch Museum werd tijdens de wandeling uitleg gegeven over karakteristieke punten in Vriezenveen, zoals de beelden en het herdenkingsmonument bij het gemeentehuis en het Tilanusplein met de Grote kerk. Ook burgemeester Annelies van der Kolk wandelde mee, samen met een groep buitenlandse vrouwen die al wat langere tijd in Vriezenveen wonen. Eindpunt was het Museum waar iedereen kon rondkijken. Voorafgaand aan de wandeling gaf de burgemeester in het Taalpunt nog uitleg over haar functie en was er een geanimeerd gesprek over het belang van taal. Ook kwam naar voren hoe lastig het is om Nederlands als tweede taal te leren. De cursisten gaven aan heel blij te zijn met de ondersteuning van de taalvrijwilligers van het Taalpunt.

 • Wethouder van Abbema opende Week van de Alfabetisering bij Kinderopvang Dukkie in Vriezenveen.

  Wethouder van Abbema opende Week van de Alfabetisering bij Kinderopvang Dukkie in Vriezenveen.

  Gepubliceerd op: maandag 04 september 2017

  Van 4 t/m 10 september wordt weer de jaarlijkse Week van de Alfabetisering gehouden. Dit om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid.
  Maandagmorgen 4 september vond de start van deze week plaats bij Kinderopvang Dukkie in Vriezenveen. Daar las wethouder Martha van Abbema van de gemeente Twenterand voor aan de aanwezige peuters uit het spannende prentenboek “Wat het lieveheersbeestje hoorde”. Deze voorleesactiviteit werd samen met Bibliotheek Twenterand georganiseerd omdat uit onderzoeken is gebleken dat voorlezen de taalontwikkeling van jonge kinderen enorm stimuleert. De wethouder bracht het voorleesboek als cadeautje mee en de kinderen mochten het samen met haar uitpakken. De peuters genoten zichtbaar van het verhaal.
  Ook bij Kindcentra Dol.Fijn, De Giraffe en De Hooiberg en basisschool De Fontein, locatie Hoofdweg wordt deze week extra aandacht besteed aan voorlezen. Zij hebben daarvoor ook enkele gastvoorlezers uitgenodigd.