Website voorlezen

Nieuws van Bibliotheek Twenterand

Resultaten 1 - 10 van 19
 • Topkrakers van C.B.S Nieuwoord scoren wederom hoogste punten van Twenterand in Nationale Jeugdkrakercompetitie !

  Topkrakers van C.B.S Nieuwoord scoren wederom hoogste punten van Twenterand in Nationale Jeugdkrakercompetitie !

  Gepubliceerd op: dinsdag 11 juli 2017

   

  De leerlingen van de plusklas van de C.B.S. Nieuwoord uit Vroomshoop mogen zich met recht kampioenen in het zoeken op het internet noemen. Zij haalden net als in 2016 de hoogste score van heel Twenterand in de Nationale Jeugdkrakercompetitie .
  Leerlingen uit groep 7 en 8 moesten in de wedstrijd op internet antwoorden zoeken op moeilijke krakervragen. Goed zoeken en het beoordelen van bronnen was hierbij belangrijk.
  Vandaag heeft de mediacoach van Bibliotheek Twenterand een lekkere slagroomtaart bezorgd op de Nieuwoord in Vroomshoop.
  Juf Lusette van Harten die het winnende team begeleidde was blij en trots dat haar team deze wedstrijd had gewonnen.
  De Nationale Jeugdkrakercompetitie wordt jaarlijks georganiseerd door serviceorganisatie Rijnbrink en de bibliotheek. Doel is mediawijsheid onder leerlingen te bevorderen

 • Bibliotheek Twenterand gecertificeerd én in Top 15

  Bibliotheek Twenterand gecertificeerd én in Top 15

  Gepubliceerd op: maandag 08 mei 2017

  3 Mei was een memorabele dag, met name voor de medewerkers van de Bibliotheek Twenterand.
  Op de eerste plaats was er een officieel tintje. Al in oktober 2016 ontving Bibliotheek Twenterand bericht dat ze “op basis van bevindingen uit de audit, voldoet aan de Certificeringsnorm Openbare Bibliotheken”. Wethouder van Abbema gaf het bijbehorende Certificaat een prominente plek in de hal van Bibliotheek Vriezenveen.
  De rapportage vermeldt onder andere “De Bibliotheek Twenterand is op basis van meerdere documenten en interviews te beschouwen als een goed geleide en georganiseerde bibliotheek, waar met bescheiden middelen veel bereikt wordt door te focussen op haalbare zaken.”
  Deze bewoordingen worden in de praktijk bevestigd door een tweetal bronnen.
  Mark Deckers – strategisch adviseur bij Rijnbrink, de provinciale koepel van bibliotheken – deed onderzoek naar de beste bibliotheken in Nederland. Dit op basis van vier factoren gemeten in 2015: leden, uitleningen, bezoekers en activiteiten. Dit resulteert in een Top 15 waarbij de Bibliotheek Twenterand zeer trots, de 3e plaats in neemt .
  Tegelijkertijd leverde een recente rapportage van het zogenaamde ’Biebpanel’, met als thema ‘personeel’, op dat klanten van de Bibliotheek Twenterand bovengemiddeld positief zijn over de medewerkers. Op ‘vriendelijkheid’ en op ‘deskundigheid’ wordt 97% gescoord, terwijl op het onderdeel ‘meedenken met de klant’ zelfs een score van 100% is gerealiseerd.

  Genoeg reden dus voor tevredenheid en ook voor iedereen die de Bibliotheek anno 2017, nog niet kent, eens te bezoeken of de site te bekijken: www.bibliotheektwenterand.nl
  Ook de complete samenvatting van het Biebpanel – Personeel valt daar te lezen.

 • Olivier Loeber uit Deventer winnaar Provinciale Finale Junior Dictee 2017; Twenterandse deelnemers buiten de prijzen.

  Olivier Loeber uit Deventer winnaar Provinciale Finale Junior Dictee 2017; Twenterandse deelnemers buiten de prijzen.

  Gepubliceerd op: woensdag 12 april 2017

  Op 10 april werd op initiatief van een groot aantal Overijsselse bibliotheken, in het vernieuwde Giga Konijnenhol van Vrijetijdspark Beerze Bulten, voor de zevende keer het Junior Dictee Overijssel gehouden.

  Olivier Loeber van basisschool De Wizard uit Deventer en Willem ter Harmsel van basisschool de Ronde Maat uit Rijssen hadden beiden slechts 8 fouten in hun dictee. Na een spannende barrage is Olivier Loeber uitgeroepen tot de glorieuze winnaar van het dictee. Aan het dictee deden 24 deelnemers uit 12 gemeenten mee.

  Het dictee, dat geschreven werd door kinderboekenauteur Maren Stoffels, was behoorlijk pittig, vonden de deelnemers unaniem. Gemiddeld werden 16 fouten gemaakt. De Twenterandse deelnemers Marin Krahwinkel van de Kennedyschool en Daniël Kleinjan van de Oranjeschool scoorden wel goed maar vielen helaas niet in de prijzen.

  De winnaar ging met een beker, een pen met inscriptie en natuurlijk eeuwige roem naar huis. De jury, onder voorzitterschap van oud-gedeputeerde Jan Kristen besprak het dictee na en was zeer te spreken over de spellingskwaliteiten van de deelnemende kinderen.

 • Robin Konterman wint regionale voorleeswedstrijd in Ommen en Eva Berkel wordt tweede.

  Robin Konterman wint regionale voorleeswedstrijd in Ommen en Eva Berkel wordt tweede.

  Gepubliceerd op: maandag 13 maart 2017

  Robin Konterman van basisschool de Meele in Nieuwleusen heeft de regionale voorleeswedstrijd gewonnen die plaats vond op donderdag 9 maart in theaterzaal de Caroussel in Ommen. Eva Berkel van de St. Bernardusschool in Ommen werd tweede. De jury vond het een moeilijke keuze maar was uiteindelijk unaniem.
  Robin las voor uit “Juffrouw Pots” van Tosca Menten en Eva uit “Omdat jij anders bent” van Maren Stoffels.
  11 kandidaten, 10 meisjes en 1 jongen, afkomstig uit Ommen, Dalfsen, Hardenberg en Twenterand deden mee aan deze wedstrijd.
  Bovengenoemde voorlezers gaan door naar de provinciale ronde in het ZINiNtheater in Nijverdal die plaatsvindt op woensdag 12 april.
  De presentatie van de avond en de pauze-act waren in handen van goochelaar Jan Kosters.
  De jury bestond uit:
  - Hanneke Ardesch, coördinator Taalpunt Dalfsen en Hardenberg (voorzitter jury)
  - Erik van de Grampel, projectmanager gemeente Vlagtwedde en voormalig directeur bibliotheek Hardenberg
  - Bert Heideman, directeur Bibliotheek Twenterand en Bibliotheek Oldenzaal

  Regina Weenink uit Vriezenveen maakte de hele avond weer opnames die zullen resulteren in een dvd.

  De voorzitter vertelde na afloop van elke voorlezer hoe hij of zij het gedaan had.
  Uiteindelijk maakte ze de winnaars bekend.
  Bij Robin vonden ze haar heel ontspannen voorlezen, ze wist het fragment heel boeiend voor te lezen met de goede versnellingen. ‘Aan de glinstering in haar ogen kon je zien dat ze er plezier in had’, aldus de jury.
  Eva hield het spannend en bracht het verhaal met de juist emotie, zodat het publiek ook doodstil naar haar luisterde.

  De winnaar(s) kregen een boekenbon, bloemen en een oorkonde.
  Alle deelnemers kregen een bibliotheekbeker met snoep en zij ontvangen na verloop van tijd de dvd van de avond.

   

  Deelnemers:
  - Maura van den Berg (PCB de Regenboog, Lemelerveld)
  - Robin Konterman (CBS de Meele, Nieuwleusen)
  - Eva Berkel (St. Bernardusschool, Ommen)
  - Gijs ter Beek (De Dennenkamp, Ommen)
  - Mariecke Zech (CBS Hoogengraven, Stegeren)
  - Fleur Hutten (RK Willibrordusschool, Vroomshoop)
  - Anna Meulenbeld (CBS De Pölle, Vriezenveen)
  - Christy Jansen (PC De Sleutel, Vroomshoop)
  - Julia Golstein (Cbs De Bron, de Krim)
  - Sophie Arling (Obs Prinses Margriet, Balkbrug)
  - Lesego Lotterman (Cbs De Wiekslag, Bruchterveld)

 • Primeur voor Twenterand: eerste boeklancering voor Jorian, Maud en Fabiënne van ‘Het KLEINTJE Schoolalfabet’ in De Bibliotheek Vriezenveen.

  Primeur voor Twenterand: eerste boeklancering voor Jorian, Maud en Fabiënne van ‘Het KLEINTJE Schoolalfabet’ in De Bibliotheek Vriezenveen.

  Gepubliceerd op: woensdag 15 februari 2017

  Op 1 maart verschijnt Het KLEINTJE Schoolalfabet: een uniek boek over school en onderwijs. Uniek, omdat aan dit boek 60 jonge schrijvers en tekenaars uit groep zes tot en met acht hebben meegewerkt. Een co-creatie die laat zien hoe leuk school kan zijn, maar waarin ook de minder leuke kanten naar voren komen. Niet alleen leerlingen van verschillende basisscholen uit het hele land hebben hun bijdrage geleverd, maar ook leerlingen die thuisonderwijs volgen of zelfs helemaal niet naar school kunnen. In Het KLEINTJE Schoolalfabet komen dus de 'echte' onderwijsdeskundigen aan het woord en in beeld. Het boek is een ‘must’ om te lezen voor leerlingen in de basisschool-leeftijd en ook ouders met schoolgaande kinderen en mensen die zich betrokken zijn bij het onderwijs zullen het met genoegen lezen.

  Jorian, Maud en Fabiënne werkten mee
  Het KLEINTJE Schoolalfabet bestaat uit 26 hoofdstukken, waarin stuk voor stuk alle letters van het alfabet worden behandeld. Zo komen onderwerpen als alfabet, dyslexie, irritant, pesten, wereldoriëntatie en vrienden aan bod. Aan ieder hoofdstuk hebben meerdere jonge creatievelingen meegewerkt - door de tekst te schrijven of door een tekening te maken. Uit onze regio hebben Jorian, Maud en Fabiënne, (voormalig) leerlingen van CBS Shalom in Vriezenveen, diverse inspirerende bijdragen geleverd aan dit unieke boek.

  BN'ers doen ook mee
  Naast de verhalen van deze jonge onderwijsdeskundigen wordt in meer dan 20 hoofdstukken ook een vraag gesteld aan een bekende – en voor de jeugd – aansprekende Nederlander. Bekende Nederlanders, onder wie Mirjam Oldenhave (kinderboekenschrijfster, bekend van o.a. Mees Kees), Paul van Loon (kinderboekenschrijver, bekend van de boekenseries Dolfje Weerwolfje, De Griezelbus en Foeksia de miniheks), Maurits Groen (De duurzaamste man van Nederland), Rachel Rosier (presentatrice van tv-programma’s Checkpoint en Topdoks), Tosca Menten (kinderboekenschrijfster van o.a. Dummie de Mummie) en Margrite Kalverboer (De kinderombudsvrouw), beantwoorden vragen die betrekking hebben op school of zelfs hun eigen schooltijd.

  Primeur – De eerste boeklancering in Vriezenveen
  Bibliotheek Twenterand ondersteunt dit initiatief van harte. Op de dag van het verschijnen van het boek, 1 maart, heeft de vestiging van de bibliotheek in Vriezenveen, in samenwerking de boekhandel Bruna Vriezenveen, de primeur door de aftrap te geven voor de eerste boeklancering in Nederland rondom dit boek. Vanaf 13:45 uur (inloop) wordt het boek in de bibliotheek feestelijk gelanceerd met diverse activiteiten. Zo ontvangt burgemeester Visser van de gemeente Twenterand het eerste exemplaar, wordt voorgelezen uit eigen werk door de drie jonge Vriezenveense schrijvers.
  Wilt u dit evenement meemaken, dan bent u van harte welkom! Maar aanmelding vooraf is noodzakelijk. Gezien de ruimte geldt hiervoor een maximum van 60 personen, meld u dus tijdig aan via ! Vol = vol.

  Vanaf ca. 14.45 uur is er een heuse signeersessie door de jonge schrijvers.
  De boekverkoop en het signeren is voor iedereen toegankelijk!

  Het KLEINTJE Schoolalfabet is een full-color uitgave van De Alfabetboeken en uiteraard kan het boek geleend worden bij de Bibliotheek Twenterand. Het boek is natuurlijk ook te koop bij boekhandel Bruna in Vriezenveen. Daarnaast zijn de boeken ook verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandels door het hele land. Van ieder verkocht boek gaat 5 procent naar het goede doel, namelijk de stichting Lezen en Schrijven.

  Meer informatie over De Alfabetboeken en Het KLEINTJE Schoolalfabet is te vinden op www.dealfabetboeken.nl/hetkleintjeschoolalfabet

   

 • Christy Jansen, Fleur Hutten en Anna Meulenbeld voorleeskampioenen 2017 van de gemeente Twenterand.

  Christy Jansen, Fleur Hutten en Anna Meulenbeld voorleeskampioenen 2017 van de gemeente Twenterand.

  Gepubliceerd op: woensdag 08 februari 2017

  In de Brede school van Den Ham werd op dinsdag 7 februari de gemeentelijke voorleeswedstrijd gehouden.
  Na een spannende strijd werden Christy Jansen van PC De Sleutel, Fleur Hutten van de Willibrordusschool en Anna Meulenbeld van CBS De Pölle uiteindelijk de voorleeskampioenen van de gemeente Twenterand.
  Deze drie kampioenen gaan Twenterand op donderdag 9 maart verdedigen in de halve finale, die plaats vindt in Sociaal Cultureel Centrum “De Carrousel“ in Ommen. Daarna volgt nog een provinciale finale.

  Klik hier voor de foto's van de voorleeswedstrijd

  Er werd voorgelezen in drie rondes, met telkens vijf of zes voorlezers. Helaas moesten 2 leerlingen wegens ziekte verstek laten gaan.
  Winnaar van de eerste ronde werd Christy Jansen, die de zaal boeide met het spannende boek ‘Kappen!’ van Carry Slee.
  Fleur Hutten, winnaar van de tweede ronde, las voor uit het grappige boek ‘Superjuffie’ van de schrijfster Janneke Schotveld.
  In ronde drie was de strijd om de eerste plaats het grootst. Uiteindelijk koos de jury voor Anna Meulenbeld. Zij koos voor een heel grappig gedeelte uit het boek ‘De verschrikkelijke badmeester’ van de schrijver Jozua Douglas, waarbij de zaal regelmatig hard moest lachen en je kon merken dat ze zelf erg van het voorlezen genoot.

  De jury bestond in wisselende samenstelling uit Gerda Dorman, voormalig docent Nederlands aan het Noordik in Almelo, Bert Heideman ,directeur van de Bibliotheek Twenterand, leesconsulent Sipy Bos en Klaas Dragt van de Raad van Toezicht van Bibliotheek Twenterand. Verder was er medewerking van 2 gitaristen van CBS De Regenboog.
  Bij de prijsuitreiking kregen de winnaars een boekenbon, een tas van de Voorleeswedstrijd en een oorkonde. Voor alle voorlezers was er een medaille en een roos.
  Binnenkort ontvangen alle deelnemers nog een DVD van de Voorleeswedstrijd, gemaakt door Regina Weenink Videoproducties.
  De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen i.s.m. de Bibliotheken.

 • Daantje Broekmate gekozen tot Kinderdichter van Twenterand 2017

  Daantje Broekmate gekozen tot Kinderdichter van Twenterand 2017

  Gepubliceerd op: vrijdag 27 januari 2017

  Op de landelijke Gedichtendag, 26 januari 2017,  werd in Kulturhus de Klaampe in Westerhaar de finale gehouden van de gedichtenwedstrijd van de gemeente Twenterand. Deze wedstrijd is inmiddels een traditie en werd voor de dertiende keer georganiseerd door de Bibliotheek Twenterand. Alle dichters hadden zich heel goed voorbereid en thuis of op school nog extra geoefend op hun presentatie.

  Het werd een spannende strijd tussen de genomineerde dichters van de groepen 5 en 6 van de basisscholen. Dit jaar deden er 11 basisscholen mee met 18 groepen. De bibliotheek selecteerde uit ruim 350 gedichten de genomineerden. Het thema was dit jaar “De wereld van…”, zodat kon worden aangesloten bij een onderwerp dat in de groepen op dat moment centraal stond.

  Na een spannende finale maakte de jury, bestaande uit Marieke Stegeman, Marina Arbouw en Kristina Odenhamn, bekend wie zich een jaar lang “Kinderdichter van Twenterand 2017” mag noemen. 

  De eerste prijs ging  naar Daantje Broekmate, leerling van groep 6A  van basisschool De Smithoek in Den Ham. Juryvoorzitter Marieke Stegeman vertelde dat ze had gewonnen vanwege haar stijl, die erg veel weg had van de gedichtjes van Annie M.G. Schmidt. 

  Ze won met het gedicht:

   Het gedicht van meneer en mevrouw van Leten.

  Deze flat is niet zomaar een gebouw.
  Nee er wonen een rare man en vrouw.
  Van achternaam heten ze van Leten.
  En wat ze doen wil je niet weten.
  Ze hebben bijvoorbeeld een eind verderop hun schuur in de brand gezet.
  De mensen verderop gingen in het verzet.
  Later dachten ze hadden we dat toch maar niet gedaan.
  Daarna wouden ze met een raket naar de maan.
  Later leek het toch niet zo goed plan.
  Ja die twee die kunnen er wat van.
  Eén jaar geleden hadden ze weer iets.
  Ze wouden met alle bewoners van de flat op de fiets.
  Ik  hoop dat je ze nu wat beter kent.
  Och die vrouw en die vent. 

  De winnares ontving een beker en een boekenbon en alle deelnemers ontvingen een herinneringsmedaille en een bloem.

 • Sinterklaas opent Bibliotheek op CBS de Regenboog

  Sinterklaas opent Bibliotheek op CBS de Regenboog

  Gepubliceerd op: dinsdag 06 december 2016

  Afgelopen maandag kwam Sinterklaas, samen met twee pieten, met de shovel aan op
  CBS De Regenboog. Ze hadden een kruiwagen vol met boeken mee voor in de bibliotheek.
  Want Sinterklaas mocht de Bibliotheek op School officieel openen!
  Nadat de kinderen van de Regenboog een gave pietendans hebben laten zien aan Sinterklaas, kreeg hij een gouden dienblad met een grote schaar erop. Daarmee kon hij het sinterklaaslint doorknippen en de Bibliotheek op School officieel openen.
  Vanaf 5 december beschikt de school dus over een eigen bibliotheek!
  De Regenboog is de achtste school in Twenterand die in samenwerking met de Bibliotheek Twenterand kiest voor deze nieuwe educatieve aanpak van de schoolbibliotheek.
  Kinderen kunnen met hun schoolbiebpas boeken lenen in de schoolbibliotheek en op deze manier hoopt de school het leesplezier te vergroten.
  Daarnaast worden kinderen automatisch lid van de bibliotheek Twenterand, om ook daar boeken te lenen, voor thuis.

 • Geslaagd debat met Özcan Akyol

  Geslaagd debat met Özcan Akyol

  Gepubliceerd op: donderdag 24 november 2016

  Democratie is een prachtig thema om over te debatteren. Daarom deed de Bibliotheek Twenterand in het kader van Nederland Leest mee aan de provinciale debattour van de bekende columnist/schrijver Özcan Akyol.
  Özcan Akyol was op woensdag 23 november aanwezig in de oude raadszaal van het Historisch Museum in Vriezenveen.
  Hij las een column voor en ging vervolgens aan de hand van stellingen met een aantal hiervoor uitgenodigde debaters én het publiek, debatteren over democratie.
  Robert van ’t Wout (3e jaars leerling journalistiek Windesheim) leidde de discussie.
  Iedereen sprak goed mee en werd door Robert bij het debat betrokken. Het thema democratie kwam goed aan bod. Er werd gesproken over gemeentelijke politiek, burgerparticipatie, gekozen burgemeesters en het contact tussen burger en politiek in de gemeente Twenterand.
  Al met al een geslaagde en inspirerende ochtend.

  Nog de hele maand November kunt u in de bibliotheek uw gratis boek kiezen (zolang de voorraad strekt)

  Nederland Leest wordt afgesloten met het slotdebat in Zwolle. Dit debat wordt gehouden op 30 november van 19:30 tot 21:00 uur in de raadszaal in het stadhuis van Zwolle. Özcan Akyol en de andere debaters nemen de deelnemers mee in een debat over de zin en onzin, voors en tegens, kansen en risico’s van onze democratie.

 • Marin Krahwinkel Junior spellingskampioen Twenterand 2016

  Marin Krahwinkel Junior spellingskampioen Twenterand 2016

  Gepubliceerd op: woensdag 23 november 2016

  Wat was het een spannende strijd in de raadszaal van het gemeentehuis van Twenterand, waar op 22 november het Junior Twenterand Dictee werd gehouden. 38 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van negentien basisscholen streden voor de winst.
  Het dictee was evenals eerdere jaren samengesteld door Gerrit Lemans, docent Nederlands aan het Noordik en hij las het ook zelf voor.
  Toen alle dictees waren nagekeken werd duidelijk dat er maar liefst 8 leerlingen gelijk geëindigd waren met allemaal elf fouten. Dus volgde er een spannende barrage. Gerrit Lemans las telkens een moeilijk woord voor en de 8 leerlingen schreven het op, onder het toeziend oog van de juryleden Marijke Spoor en Henk Bos. Sommige leerlingen bleven lang in de race om de winst. Uiteindelijk ging de eerste plaats naar Marin Krahwinkel van de Kennedyschool in Vroomshoop. De tweede plaats was voor Daniël Kleinjan van de Oranjeschool in Vroomshoop en de derde plaats werd behaald door Hilde Kok van de Joh. Bogermanschool in Vriezenveen.
  Voor Marin en Daniël was dit hun tweede juniordictee. Vorig jaar deden zij namens hun school ook mee, maar vielen toen buiten de prijzen.
  Beide deelnemers mogen Twenterand begin april vertegenwoordigen bij de Provinciale Finale van het Junior Dictee, die wordt gehouden bij de Beerze Bulten.

   

  Kijk hier naar de foto's van het dictee

  Twenterand Juniordictee 2016

  1. Hortend en stotend begint mijn ideeënmachine in mijn hoofd op gang te komen.
  2. De basisschoolleerling manoeuvreert zijn fiets door het drukke verkeer.
  3. Ze raakte van haar apropos.
  4. De hondenbezitter van de chihuahua was trots op zijn hond.
  5. Het is me faliekant mislukt.
  6. Vanwege het faillissement moest de cabriolet onmiddellijk geveild worden.
  7. Voor de echte diehards en snelle lopers ligt er een medaille in het verschiet.
  8. Enigszins verbaasd keek de vermoeide speler op, toen de coach hem liet vervangen in de derby van de plaatselijke voetbalverenigingen.
  9. Het was een idyllisch plekje, maar de grond was helaas bezaaid met peuken en chocoladepapiertjes.
  10. Aan het kettinkje hing een medaillon met letters ingegraveerd.