Website voorlezen

Nieuws van Bibliotheek Twenterand

Resultaten 1 - 10 van 23
 • CBS De Pölle opent tijdens start Kinderboekenweek nieuwe schoolbibliotheek.

  CBS De Pölle opent tijdens start Kinderboekenweek nieuwe schoolbibliotheek.

  Gepubliceerd op: vrijdag 06 oktober 2017

  Vrijdag 6 oktober was het zover, op basisschool De Pölle in De Pollen werd niet alleen de jaarlijkse Kinderboekenweek, maar ook een echte schoolbibliotheek geopend! Bijna 800 boeken staan voortaan in de schoolbibliotheek, die in een lokaal van de school, nu nog tijdelijk, is ingericht volgens het landelijke concept van de Bibliotheek op School. De schoolbibliotheek zal over enige tijd na renovatie van de school haar definitieve plek krijgen.
  Leesconsulent Sipy Bos en Dirry van de Grampel, projectleider van dBoS in Twenterand, zijn trots dat zij opnieuw op een school een bibliotheek hebben ingericht. De Pölle is de negende school in Twenterand die in samenwerking met De Bibliotheek Twenterand kiest voor deze nieuwe educatieve aanpak van de schoolbibliotheek.
  Door een Bibliotheek op School te openen, zijn de kinderen altijd voorzien van actuele en interessante kinderboeken. Lezen is van groot belang voor de taalontwikkeling van kinderen. 20 minuten lezen per dag zorgt voor 800-1000 nieuwe woorden per jaar.
  Na de opening was er voor de leerlingen een feestelijke voorstelling “Sterke Verhalen”, gespeeld door Jan Kosters.

 • Taalwandeling met burgemeester van der Kolk

  Taalwandeling met burgemeester van der Kolk

  Gepubliceerd op: woensdag 06 september 2017

  Dinsdagmiddag 6 september hield het Taalpunt Twenterand een Taalwandeling voor cursisten en vrijwilligers van het Taalpunt. Dit als één van de activiteiten in het kader van de Week van de Alfabetisering. Onder leiding van gids Henriëtte Abbink van het Historisch Museum werd tijdens de wandeling uitleg gegeven over karakteristieke punten in Vriezenveen, zoals de beelden en het herdenkingsmonument bij het gemeentehuis en het Tilanusplein met de Grote kerk. Ook burgemeester Annelies van der Kolk wandelde mee, samen met een groep buitenlandse vrouwen die al wat langere tijd in Vriezenveen wonen. Eindpunt was het Museum waar iedereen kon rondkijken. Voorafgaand aan de wandeling gaf de burgemeester in het Taalpunt nog uitleg over haar functie en was er een geanimeerd gesprek over het belang van taal. Ook kwam naar voren hoe lastig het is om Nederlands als tweede taal te leren. De cursisten gaven aan heel blij te zijn met de ondersteuning van de taalvrijwilligers van het Taalpunt.

 • Wethouder van Abbema opende Week van de Alfabetisering bij Kinderopvang Dukkie in Vriezenveen.

  Wethouder van Abbema opende Week van de Alfabetisering bij Kinderopvang Dukkie in Vriezenveen.

  Gepubliceerd op: maandag 04 september 2017

  Van 4 t/m 10 september wordt weer de jaarlijkse Week van de Alfabetisering gehouden. Dit om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid.
  Maandagmorgen 4 september vond de start van deze week plaats bij Kinderopvang Dukkie in Vriezenveen. Daar las wethouder Martha van Abbema van de gemeente Twenterand voor aan de aanwezige peuters uit het spannende prentenboek “Wat het lieveheersbeestje hoorde”. Deze voorleesactiviteit werd samen met Bibliotheek Twenterand georganiseerd omdat uit onderzoeken is gebleken dat voorlezen de taalontwikkeling van jonge kinderen enorm stimuleert. De wethouder bracht het voorleesboek als cadeautje mee en de kinderen mochten het samen met haar uitpakken. De peuters genoten zichtbaar van het verhaal.
  Ook bij Kindcentra Dol.Fijn, De Giraffe en De Hooiberg en basisschool De Fontein, locatie Hoofdweg wordt deze week extra aandacht besteed aan voorlezen. Zij hebben daarvoor ook enkele gastvoorlezers uitgenodigd.

 • Twenterand doet mee aan de Week van de Alfabetisering

  Twenterand doet mee aan de Week van de Alfabetisering

  Gepubliceerd op: donderdag 24 augustus 2017

  Elk jaar rond 8 september (Wereldalfabetiseringsdag) houdt Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering. Ook in Twenterand vragen de gemeente en Taalpunt Twenterand in die week aandacht voor laaggeletterdheid. Want onderzoeken wijzen uit dat ruim 10 procent van de bevolking moeite heeft met lezen en schrijven. Via deze activiteiten hoopt het Taalpunt in contact te komen met mensen die een cursus willen volgen en zo hun vaardigheden kunnen verbeteren.

   

  Startactiviteit bij Kinderopvang Dukkie met wethouder Martha van Abbema.

  De Week van de Alfabetisering gaat van start bij Chr. Kinderdagverblijf Dukkie in Vriezenveen. Daar komt wethouder Martha van Abbema op maandag 4 september vanaf 9.30 uur voorlezen aan de kinderen. Dit om te benadrukken dat voorlezen heel belangrijk is voor de taalontwikkeling. Kinderen die al vanaf jonge leeftijd worden voorgelezen, worden later ook betere lezers. Het blijkt uit onderzoeken dat de helft van de kinderen vrijwel niet wordt voorgelezen. Moeders lezen vaker voor dan vaders, terwijl juist de invloed van vaders belangrijk is bij de taalontwikkeling van met name jongens.

  Gedurende de week komen diverse gasten langs om voor te lezen uit mooie prentenboeken. Dit is ook het geval bij enkele andere kindcentra: KDV De Hooiberg in De Pollen en KDV De Giraffe en Kindcentrum Dol.Fijn in Vroomshoop. Ook basisschool De Fontein locatie Hoofdweg doet mee aan de voorleesactie.

    

  Start VoorleesExpress

  Tijdens de Week van de Alfabetisering gaat ook de VoorleesExpress weer van start. Dit najaar gaat opnieuw een aantal vrijwilligers van de VoorleesExpress bij in totaal acht Twenterandse gezinnen voorlezen. Bij die gezinnen wordt in de periode tot eind januari twintig keer voorgelezen. Elke week komt een vaste voorlezer een uurtje langs om voor te lezen, maar soms ook om een spelletje te doen of samen te zingen.

  Kinderen en hun ouders leren hierbij dat voorlezen heel belangrijk is voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Daarbij zijn zowel Nederlandse gezinnen, maar ook anderstalige gezinnen, waarvoor het leren van de nieuwe taal heel belangrijk is.

   

  Taalwandeling

  Op dinsdagmiddag 5 september wordt een taalwandeling gehouden door het centrum van Vriezenveen. Doel is om gesprekken aan te gaan naar aanleiding van de culturele bezienswaardigheden. Hierbij willen we nieuwe inwoners van Twenterand en inwoners die hier geboren en getogen zijn met elkaar verbinden. Burgemeester Annelies van der Kolk wandelt mee. Medewerking wordt verleend door het Historisch Museum. De wandeling start om 14.00 uur in de Bibliotheek Vriezenveen en zal daar ook eindigen om ongeveer 15.30 uur.

   

  Diverse activiteiten
  Op diverse dagen gaan cursisten en taalvrijwilligers van het Taalpunt Twenterand met flyers op pad om nieuwe cursisten te werven. Daarnaast wordt een workshop gegeven voor de taalvrijwilligers.

   

  Alle activiteiten worden georganiseerd door de gemeente Twenterand, het Taalpunt van de Bibliotheek Twenterand en Stichting Lezen & Schrijven. 

 • Topkrakers van C.B.S Nieuwoord scoren wederom hoogste punten van Twenterand in Nationale Jeugdkrakercompetitie !

  Topkrakers van C.B.S Nieuwoord scoren wederom hoogste punten van Twenterand in Nationale Jeugdkrakercompetitie !

  Gepubliceerd op: dinsdag 11 juli 2017

   

  De leerlingen van de plusklas van de C.B.S. Nieuwoord uit Vroomshoop mogen zich met recht kampioenen in het zoeken op het internet noemen. Zij haalden net als in 2016 de hoogste score van heel Twenterand in de Nationale Jeugdkrakercompetitie .
  Leerlingen uit groep 7 en 8 moesten in de wedstrijd op internet antwoorden zoeken op moeilijke krakervragen. Goed zoeken en het beoordelen van bronnen was hierbij belangrijk.
  Vandaag heeft de mediacoach van Bibliotheek Twenterand een lekkere slagroomtaart bezorgd op de Nieuwoord in Vroomshoop.
  Juf Lusette van Harten die het winnende team begeleidde was blij en trots dat haar team deze wedstrijd had gewonnen.
  De Nationale Jeugdkrakercompetitie wordt jaarlijks georganiseerd door serviceorganisatie Rijnbrink en de bibliotheek. Doel is mediawijsheid onder leerlingen te bevorderen

 • Bibliotheek Twenterand gecertificeerd én in Top 15

  Bibliotheek Twenterand gecertificeerd én in Top 15

  Gepubliceerd op: maandag 08 mei 2017

  3 Mei was een memorabele dag, met name voor de medewerkers van de Bibliotheek Twenterand.
  Op de eerste plaats was er een officieel tintje. Al in oktober 2016 ontving Bibliotheek Twenterand bericht dat ze “op basis van bevindingen uit de audit, voldoet aan de Certificeringsnorm Openbare Bibliotheken”. Wethouder van Abbema gaf het bijbehorende Certificaat een prominente plek in de hal van Bibliotheek Vriezenveen.
  De rapportage vermeldt onder andere “De Bibliotheek Twenterand is op basis van meerdere documenten en interviews te beschouwen als een goed geleide en georganiseerde bibliotheek, waar met bescheiden middelen veel bereikt wordt door te focussen op haalbare zaken.”
  Deze bewoordingen worden in de praktijk bevestigd door een tweetal bronnen.
  Mark Deckers – strategisch adviseur bij Rijnbrink, de provinciale koepel van bibliotheken – deed onderzoek naar de beste bibliotheken in Nederland. Dit op basis van vier factoren gemeten in 2015: leden, uitleningen, bezoekers en activiteiten. Dit resulteert in een Top 15 waarbij de Bibliotheek Twenterand zeer trots, de 3e plaats in neemt .
  Tegelijkertijd leverde een recente rapportage van het zogenaamde ’Biebpanel’, met als thema ‘personeel’, op dat klanten van de Bibliotheek Twenterand bovengemiddeld positief zijn over de medewerkers. Op ‘vriendelijkheid’ en op ‘deskundigheid’ wordt 97% gescoord, terwijl op het onderdeel ‘meedenken met de klant’ zelfs een score van 100% is gerealiseerd.

  Genoeg reden dus voor tevredenheid en ook voor iedereen die de Bibliotheek anno 2017, nog niet kent, eens te bezoeken of de site te bekijken: www.bibliotheektwenterand.nl
  Ook de complete samenvatting van het Biebpanel – Personeel valt daar te lezen.

 • Olivier Loeber uit Deventer winnaar Provinciale Finale Junior Dictee 2017; Twenterandse deelnemers buiten de prijzen.

  Olivier Loeber uit Deventer winnaar Provinciale Finale Junior Dictee 2017; Twenterandse deelnemers buiten de prijzen.

  Gepubliceerd op: woensdag 12 april 2017

  Op 10 april werd op initiatief van een groot aantal Overijsselse bibliotheken, in het vernieuwde Giga Konijnenhol van Vrijetijdspark Beerze Bulten, voor de zevende keer het Junior Dictee Overijssel gehouden.

  Olivier Loeber van basisschool De Wizard uit Deventer en Willem ter Harmsel van basisschool de Ronde Maat uit Rijssen hadden beiden slechts 8 fouten in hun dictee. Na een spannende barrage is Olivier Loeber uitgeroepen tot de glorieuze winnaar van het dictee. Aan het dictee deden 24 deelnemers uit 12 gemeenten mee.

  Het dictee, dat geschreven werd door kinderboekenauteur Maren Stoffels, was behoorlijk pittig, vonden de deelnemers unaniem. Gemiddeld werden 16 fouten gemaakt. De Twenterandse deelnemers Marin Krahwinkel van de Kennedyschool en Daniël Kleinjan van de Oranjeschool scoorden wel goed maar vielen helaas niet in de prijzen.

  De winnaar ging met een beker, een pen met inscriptie en natuurlijk eeuwige roem naar huis. De jury, onder voorzitterschap van oud-gedeputeerde Jan Kristen besprak het dictee na en was zeer te spreken over de spellingskwaliteiten van de deelnemende kinderen.

 • Robin Konterman wint regionale voorleeswedstrijd in Ommen en Eva Berkel wordt tweede.

  Robin Konterman wint regionale voorleeswedstrijd in Ommen en Eva Berkel wordt tweede.

  Gepubliceerd op: maandag 13 maart 2017

  Robin Konterman van basisschool de Meele in Nieuwleusen heeft de regionale voorleeswedstrijd gewonnen die plaats vond op donderdag 9 maart in theaterzaal de Caroussel in Ommen. Eva Berkel van de St. Bernardusschool in Ommen werd tweede. De jury vond het een moeilijke keuze maar was uiteindelijk unaniem.
  Robin las voor uit “Juffrouw Pots” van Tosca Menten en Eva uit “Omdat jij anders bent” van Maren Stoffels.
  11 kandidaten, 10 meisjes en 1 jongen, afkomstig uit Ommen, Dalfsen, Hardenberg en Twenterand deden mee aan deze wedstrijd.
  Bovengenoemde voorlezers gaan door naar de provinciale ronde in het ZINiNtheater in Nijverdal die plaatsvindt op woensdag 12 april.
  De presentatie van de avond en de pauze-act waren in handen van goochelaar Jan Kosters.
  De jury bestond uit:
  - Hanneke Ardesch, coördinator Taalpunt Dalfsen en Hardenberg (voorzitter jury)
  - Erik van de Grampel, projectmanager gemeente Vlagtwedde en voormalig directeur bibliotheek Hardenberg
  - Bert Heideman, directeur Bibliotheek Twenterand en Bibliotheek Oldenzaal

  Regina Weenink uit Vriezenveen maakte de hele avond weer opnames die zullen resulteren in een dvd.

  De voorzitter vertelde na afloop van elke voorlezer hoe hij of zij het gedaan had.
  Uiteindelijk maakte ze de winnaars bekend.
  Bij Robin vonden ze haar heel ontspannen voorlezen, ze wist het fragment heel boeiend voor te lezen met de goede versnellingen. ‘Aan de glinstering in haar ogen kon je zien dat ze er plezier in had’, aldus de jury.
  Eva hield het spannend en bracht het verhaal met de juist emotie, zodat het publiek ook doodstil naar haar luisterde.

  De winnaar(s) kregen een boekenbon, bloemen en een oorkonde.
  Alle deelnemers kregen een bibliotheekbeker met snoep en zij ontvangen na verloop van tijd de dvd van de avond.

   

  Deelnemers:
  - Maura van den Berg (PCB de Regenboog, Lemelerveld)
  - Robin Konterman (CBS de Meele, Nieuwleusen)
  - Eva Berkel (St. Bernardusschool, Ommen)
  - Gijs ter Beek (De Dennenkamp, Ommen)
  - Mariecke Zech (CBS Hoogengraven, Stegeren)
  - Fleur Hutten (RK Willibrordusschool, Vroomshoop)
  - Anna Meulenbeld (CBS De Pölle, Vriezenveen)
  - Christy Jansen (PC De Sleutel, Vroomshoop)
  - Julia Golstein (Cbs De Bron, de Krim)
  - Sophie Arling (Obs Prinses Margriet, Balkbrug)
  - Lesego Lotterman (Cbs De Wiekslag, Bruchterveld)

 • Primeur voor Twenterand: eerste boeklancering voor Jorian, Maud en Fabiënne van ‘Het KLEINTJE Schoolalfabet’ in De Bibliotheek Vriezenveen.

  Primeur voor Twenterand: eerste boeklancering voor Jorian, Maud en Fabiënne van ‘Het KLEINTJE Schoolalfabet’ in De Bibliotheek Vriezenveen.

  Gepubliceerd op: woensdag 15 februari 2017

  Op 1 maart verschijnt Het KLEINTJE Schoolalfabet: een uniek boek over school en onderwijs. Uniek, omdat aan dit boek 60 jonge schrijvers en tekenaars uit groep zes tot en met acht hebben meegewerkt. Een co-creatie die laat zien hoe leuk school kan zijn, maar waarin ook de minder leuke kanten naar voren komen. Niet alleen leerlingen van verschillende basisscholen uit het hele land hebben hun bijdrage geleverd, maar ook leerlingen die thuisonderwijs volgen of zelfs helemaal niet naar school kunnen. In Het KLEINTJE Schoolalfabet komen dus de 'echte' onderwijsdeskundigen aan het woord en in beeld. Het boek is een ‘must’ om te lezen voor leerlingen in de basisschool-leeftijd en ook ouders met schoolgaande kinderen en mensen die zich betrokken zijn bij het onderwijs zullen het met genoegen lezen.

  Jorian, Maud en Fabiënne werkten mee
  Het KLEINTJE Schoolalfabet bestaat uit 26 hoofdstukken, waarin stuk voor stuk alle letters van het alfabet worden behandeld. Zo komen onderwerpen als alfabet, dyslexie, irritant, pesten, wereldoriëntatie en vrienden aan bod. Aan ieder hoofdstuk hebben meerdere jonge creatievelingen meegewerkt - door de tekst te schrijven of door een tekening te maken. Uit onze regio hebben Jorian, Maud en Fabiënne, (voormalig) leerlingen van CBS Shalom in Vriezenveen, diverse inspirerende bijdragen geleverd aan dit unieke boek.

  BN'ers doen ook mee
  Naast de verhalen van deze jonge onderwijsdeskundigen wordt in meer dan 20 hoofdstukken ook een vraag gesteld aan een bekende – en voor de jeugd – aansprekende Nederlander. Bekende Nederlanders, onder wie Mirjam Oldenhave (kinderboekenschrijfster, bekend van o.a. Mees Kees), Paul van Loon (kinderboekenschrijver, bekend van de boekenseries Dolfje Weerwolfje, De Griezelbus en Foeksia de miniheks), Maurits Groen (De duurzaamste man van Nederland), Rachel Rosier (presentatrice van tv-programma’s Checkpoint en Topdoks), Tosca Menten (kinderboekenschrijfster van o.a. Dummie de Mummie) en Margrite Kalverboer (De kinderombudsvrouw), beantwoorden vragen die betrekking hebben op school of zelfs hun eigen schooltijd.

  Primeur – De eerste boeklancering in Vriezenveen
  Bibliotheek Twenterand ondersteunt dit initiatief van harte. Op de dag van het verschijnen van het boek, 1 maart, heeft de vestiging van de bibliotheek in Vriezenveen, in samenwerking de boekhandel Bruna Vriezenveen, de primeur door de aftrap te geven voor de eerste boeklancering in Nederland rondom dit boek. Vanaf 13:45 uur (inloop) wordt het boek in de bibliotheek feestelijk gelanceerd met diverse activiteiten. Zo ontvangt burgemeester Visser van de gemeente Twenterand het eerste exemplaar, wordt voorgelezen uit eigen werk door de drie jonge Vriezenveense schrijvers.
  Wilt u dit evenement meemaken, dan bent u van harte welkom! Maar aanmelding vooraf is noodzakelijk. Gezien de ruimte geldt hiervoor een maximum van 60 personen, meld u dus tijdig aan via ! Vol = vol.

  Vanaf ca. 14.45 uur is er een heuse signeersessie door de jonge schrijvers.
  De boekverkoop en het signeren is voor iedereen toegankelijk!

  Het KLEINTJE Schoolalfabet is een full-color uitgave van De Alfabetboeken en uiteraard kan het boek geleend worden bij de Bibliotheek Twenterand. Het boek is natuurlijk ook te koop bij boekhandel Bruna in Vriezenveen. Daarnaast zijn de boeken ook verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandels door het hele land. Van ieder verkocht boek gaat 5 procent naar het goede doel, namelijk de stichting Lezen en Schrijven.

  Meer informatie over De Alfabetboeken en Het KLEINTJE Schoolalfabet is te vinden op www.dealfabetboeken.nl/hetkleintjeschoolalfabet

   

 • Christy Jansen, Fleur Hutten en Anna Meulenbeld voorleeskampioenen 2017 van de gemeente Twenterand.

  Christy Jansen, Fleur Hutten en Anna Meulenbeld voorleeskampioenen 2017 van de gemeente Twenterand.

  Gepubliceerd op: woensdag 08 februari 2017

  In de Brede school van Den Ham werd op dinsdag 7 februari de gemeentelijke voorleeswedstrijd gehouden.
  Na een spannende strijd werden Christy Jansen van PC De Sleutel, Fleur Hutten van de Willibrordusschool en Anna Meulenbeld van CBS De Pölle uiteindelijk de voorleeskampioenen van de gemeente Twenterand.
  Deze drie kampioenen gaan Twenterand op donderdag 9 maart verdedigen in de halve finale, die plaats vindt in Sociaal Cultureel Centrum “De Carrousel“ in Ommen. Daarna volgt nog een provinciale finale.

  Klik hier voor de foto's van de voorleeswedstrijd

  Er werd voorgelezen in drie rondes, met telkens vijf of zes voorlezers. Helaas moesten 2 leerlingen wegens ziekte verstek laten gaan.
  Winnaar van de eerste ronde werd Christy Jansen, die de zaal boeide met het spannende boek ‘Kappen!’ van Carry Slee.
  Fleur Hutten, winnaar van de tweede ronde, las voor uit het grappige boek ‘Superjuffie’ van de schrijfster Janneke Schotveld.
  In ronde drie was de strijd om de eerste plaats het grootst. Uiteindelijk koos de jury voor Anna Meulenbeld. Zij koos voor een heel grappig gedeelte uit het boek ‘De verschrikkelijke badmeester’ van de schrijver Jozua Douglas, waarbij de zaal regelmatig hard moest lachen en je kon merken dat ze zelf erg van het voorlezen genoot.

  De jury bestond in wisselende samenstelling uit Gerda Dorman, voormalig docent Nederlands aan het Noordik in Almelo, Bert Heideman ,directeur van de Bibliotheek Twenterand, leesconsulent Sipy Bos en Klaas Dragt van de Raad van Toezicht van Bibliotheek Twenterand. Verder was er medewerking van 2 gitaristen van CBS De Regenboog.
  Bij de prijsuitreiking kregen de winnaars een boekenbon, een tas van de Voorleeswedstrijd en een oorkonde. Voor alle voorlezers was er een medaille en een roos.
  Binnenkort ontvangen alle deelnemers nog een DVD van de Voorleeswedstrijd, gemaakt door Regina Weenink Videoproducties.
  De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen i.s.m. de Bibliotheken.