Website voorlezen

Nieuws van Bibliotheek Twenterand

Resultaten 1 - 10 van 25
 • Jip Dollen winnaar Junior Twenterand Dictee 2017.

  Jip Dollen winnaar Junior Twenterand Dictee 2017.

  Gepubliceerd op: dinsdag 28 november 2017

  Wat was het weer een spannende wedstrijd in een volle raadszaal van het gemeentehuis van Twenterand, waar op 28 november het Junior Twenterand Dictee werd gehouden. 

  37 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van negentien basisscholen deden mee en streden voor de eerste prijs. 

  Het dictee was evenals eerdere jaren samengesteld door Gerrit Lemans, docent Nederlands aan het Noordik en hij las het ook zelf voor. Dit keer was het dictee geschreven rondom het verhaal over Tijn Kolsteren, die bekend werd van zijn nagellakactie in het Glazen Huis. 

  Toen alle dictees waren nagekeken, werd duidelijk dat er voor de tweede en de derde prijs nog een barrage nodig was. Onder toeziend oog van de juryleden Marijke Spoor en Gerda Dorman werd een korte beslissende afvalrace gespeeld.  De eerste prijs ging met 3 fouten naar Jip Dollen van CBS Eltheto in Vriezenveen.  De tweede plaats was na de barrage voor  Rogier Tijhof van CBS Shalom in Vriezenveen en de derde plaats werd behaald door Lente Bloemhof van CBS Nieuwoord in Vroomshoop. Lente en Rogier hadden beiden 5 fouten. De winnares won een beker en een boekenbon. Daarnaast bood Marina Arbouw namens Theater Turf nog een mooie pennenset als herinnering aan. 

  Jip en Rogier mogen Twenterand begin april vertegenwoordigen bij de Provinciale Finale van het Junior Dictee. 

   Bekijk hier de foto's van het dictee

 • Prijsuitreiking wedstrijden Kinderboekenweek in Bibliotheek Twenterand.

  Prijsuitreiking wedstrijden Kinderboekenweek in Bibliotheek Twenterand.

  Gepubliceerd op: maandag 20 november 2017

  Tijdens de Kinderboekweek  werden in de bibliotheken van Twenterand enkele wedstrijden georganiseerd. Onder de deelnemers werden 3 prijswinnaars geselecteerd.

  Groep 5A van de Oranjeschool in Vroomshoop  won het digitale spel Codewoord. Het groepje van Lieke, Marleen, Tess, Anne en Bo had alle antwoorden goed en ook het Codewoord gevonden.

  Jorick Aalderink uit Vriezenveen won de boekenpuzzel 6-9 jaar en

  Lisanne Marinus uit Vriezenveen won de boekenpuzzel  9-12 jaar.

  Alle prijswinnaars ontvingen uit handen één van de medewerkers een boek cadeau.

   

 • Robotica-lezingen Nederland Leest

  Robotica-lezingen Nederland Leest

  Gepubliceerd op: dinsdag 14 november 2017

  Nadat op woensdag 1 november de provinciale aftrap van Nederland Leest is gehouden in Almelo, hadden we vrijdag jl., in de bibliotheek van Vriezenveen, een erg interessante lezing van dr. Willem Peter de Ridder. Deze lezing stond in het teken van de invloed van robotica op werkgelegenheid. Hij gebruikte sprekende voorbeelden uit onder meer de zorg, de auto-industrie en de verzekeringswereld. Na het bespreken van de voorbeelden kwam een geanimeerde discussie op gang.

                 

   

  Aan de hand van stellingen werd een beeld geschetst van de mening van de ruim 20 aanwezigen, bewoners van Twenterand, over robots en de inbreng op de arbeidsmarkt.

   De meeste respondenten waren nog niet bang dat robots hun werk over gaan nemen. En zien het ook wel zitten als ze het werk in combinatie met robots kunnen uitvoeren. Ook waren de respondenten merendeels wel overtuigd dat de komst van robots ook nieuwe banen op gaat leveren in de toekomst.

   

  Dr. de Ridder houdt met z'n voordracht deze maand een ronde door Overijssel. Hierbij doet hij naast Vriezenveen en Almelo ook Nijverdal, Hengelo en Oldenzaal aan. Zie voor de data de site van Rijnbrink.nl:

  https://www.rijnbrink.nl/nieuws-en-pers/nieuws/750-feestelijke-opening-nederland-leest-in-bibliotheek-almelo

   

 • CBS De Pölle opent tijdens start Kinderboekenweek nieuwe schoolbibliotheek.

  CBS De Pölle opent tijdens start Kinderboekenweek nieuwe schoolbibliotheek.

  Gepubliceerd op: vrijdag 06 oktober 2017

  Vrijdag 6 oktober was het zover, op basisschool De Pölle in De Pollen werd niet alleen de jaarlijkse Kinderboekenweek, maar ook een echte schoolbibliotheek geopend! Bijna 800 boeken staan voortaan in de schoolbibliotheek, die in een lokaal van de school, nu nog tijdelijk, is ingericht volgens het landelijke concept van de Bibliotheek op School. De schoolbibliotheek zal over enige tijd na renovatie van de school haar definitieve plek krijgen.
  Leesconsulent Sipy Bos en Dirry van de Grampel, projectleider van dBoS in Twenterand, zijn trots dat zij opnieuw op een school een bibliotheek hebben ingericht. De Pölle is de negende school in Twenterand die in samenwerking met De Bibliotheek Twenterand kiest voor deze nieuwe educatieve aanpak van de schoolbibliotheek.
  Door een Bibliotheek op School te openen, zijn de kinderen altijd voorzien van actuele en interessante kinderboeken. Lezen is van groot belang voor de taalontwikkeling van kinderen. 20 minuten lezen per dag zorgt voor 800-1000 nieuwe woorden per jaar.
  Na de opening was er voor de leerlingen een feestelijke voorstelling “Sterke Verhalen”, gespeeld door Jan Kosters.

 • Taalwandeling met burgemeester van der Kolk

  Taalwandeling met burgemeester van der Kolk

  Gepubliceerd op: woensdag 06 september 2017

  Dinsdagmiddag 6 september hield het Taalpunt Twenterand een Taalwandeling voor cursisten en vrijwilligers van het Taalpunt. Dit als één van de activiteiten in het kader van de Week van de Alfabetisering. Onder leiding van gids Henriëtte Abbink van het Historisch Museum werd tijdens de wandeling uitleg gegeven over karakteristieke punten in Vriezenveen, zoals de beelden en het herdenkingsmonument bij het gemeentehuis en het Tilanusplein met de Grote kerk. Ook burgemeester Annelies van der Kolk wandelde mee, samen met een groep buitenlandse vrouwen die al wat langere tijd in Vriezenveen wonen. Eindpunt was het Museum waar iedereen kon rondkijken. Voorafgaand aan de wandeling gaf de burgemeester in het Taalpunt nog uitleg over haar functie en was er een geanimeerd gesprek over het belang van taal. Ook kwam naar voren hoe lastig het is om Nederlands als tweede taal te leren. De cursisten gaven aan heel blij te zijn met de ondersteuning van de taalvrijwilligers van het Taalpunt.

 • Wethouder van Abbema opende Week van de Alfabetisering bij Kinderopvang Dukkie in Vriezenveen.

  Wethouder van Abbema opende Week van de Alfabetisering bij Kinderopvang Dukkie in Vriezenveen.

  Gepubliceerd op: maandag 04 september 2017

  Van 4 t/m 10 september wordt weer de jaarlijkse Week van de Alfabetisering gehouden. Dit om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid.
  Maandagmorgen 4 september vond de start van deze week plaats bij Kinderopvang Dukkie in Vriezenveen. Daar las wethouder Martha van Abbema van de gemeente Twenterand voor aan de aanwezige peuters uit het spannende prentenboek “Wat het lieveheersbeestje hoorde”. Deze voorleesactiviteit werd samen met Bibliotheek Twenterand georganiseerd omdat uit onderzoeken is gebleken dat voorlezen de taalontwikkeling van jonge kinderen enorm stimuleert. De wethouder bracht het voorleesboek als cadeautje mee en de kinderen mochten het samen met haar uitpakken. De peuters genoten zichtbaar van het verhaal.
  Ook bij Kindcentra Dol.Fijn, De Giraffe en De Hooiberg en basisschool De Fontein, locatie Hoofdweg wordt deze week extra aandacht besteed aan voorlezen. Zij hebben daarvoor ook enkele gastvoorlezers uitgenodigd.

 • Twenterand doet mee aan de Week van de Alfabetisering

  Twenterand doet mee aan de Week van de Alfabetisering

  Gepubliceerd op: donderdag 24 augustus 2017

  Elk jaar rond 8 september (Wereldalfabetiseringsdag) houdt Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering. Ook in Twenterand vragen de gemeente en Taalpunt Twenterand in die week aandacht voor laaggeletterdheid. Want onderzoeken wijzen uit dat ruim 10 procent van de bevolking moeite heeft met lezen en schrijven. Via deze activiteiten hoopt het Taalpunt in contact te komen met mensen die een cursus willen volgen en zo hun vaardigheden kunnen verbeteren.

   

  Startactiviteit bij Kinderopvang Dukkie met wethouder Martha van Abbema.

  De Week van de Alfabetisering gaat van start bij Chr. Kinderdagverblijf Dukkie in Vriezenveen. Daar komt wethouder Martha van Abbema op maandag 4 september vanaf 9.30 uur voorlezen aan de kinderen. Dit om te benadrukken dat voorlezen heel belangrijk is voor de taalontwikkeling. Kinderen die al vanaf jonge leeftijd worden voorgelezen, worden later ook betere lezers. Het blijkt uit onderzoeken dat de helft van de kinderen vrijwel niet wordt voorgelezen. Moeders lezen vaker voor dan vaders, terwijl juist de invloed van vaders belangrijk is bij de taalontwikkeling van met name jongens.

  Gedurende de week komen diverse gasten langs om voor te lezen uit mooie prentenboeken. Dit is ook het geval bij enkele andere kindcentra: KDV De Hooiberg in De Pollen en KDV De Giraffe en Kindcentrum Dol.Fijn in Vroomshoop. Ook basisschool De Fontein locatie Hoofdweg doet mee aan de voorleesactie.

    

  Start VoorleesExpress

  Tijdens de Week van de Alfabetisering gaat ook de VoorleesExpress weer van start. Dit najaar gaat opnieuw een aantal vrijwilligers van de VoorleesExpress bij in totaal acht Twenterandse gezinnen voorlezen. Bij die gezinnen wordt in de periode tot eind januari twintig keer voorgelezen. Elke week komt een vaste voorlezer een uurtje langs om voor te lezen, maar soms ook om een spelletje te doen of samen te zingen.

  Kinderen en hun ouders leren hierbij dat voorlezen heel belangrijk is voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Daarbij zijn zowel Nederlandse gezinnen, maar ook anderstalige gezinnen, waarvoor het leren van de nieuwe taal heel belangrijk is.

   

  Taalwandeling

  Op dinsdagmiddag 5 september wordt een taalwandeling gehouden door het centrum van Vriezenveen. Doel is om gesprekken aan te gaan naar aanleiding van de culturele bezienswaardigheden. Hierbij willen we nieuwe inwoners van Twenterand en inwoners die hier geboren en getogen zijn met elkaar verbinden. Burgemeester Annelies van der Kolk wandelt mee. Medewerking wordt verleend door het Historisch Museum. De wandeling start om 14.00 uur in de Bibliotheek Vriezenveen en zal daar ook eindigen om ongeveer 15.30 uur.

   

  Diverse activiteiten
  Op diverse dagen gaan cursisten en taalvrijwilligers van het Taalpunt Twenterand met flyers op pad om nieuwe cursisten te werven. Daarnaast wordt een workshop gegeven voor de taalvrijwilligers.

   

  Alle activiteiten worden georganiseerd door de gemeente Twenterand, het Taalpunt van de Bibliotheek Twenterand en Stichting Lezen & Schrijven. 

 • Topkrakers van C.B.S Nieuwoord scoren wederom hoogste punten van Twenterand in Nationale Jeugdkrakercompetitie !

  Topkrakers van C.B.S Nieuwoord scoren wederom hoogste punten van Twenterand in Nationale Jeugdkrakercompetitie !

  Gepubliceerd op: dinsdag 11 juli 2017

   

  De leerlingen van de plusklas van de C.B.S. Nieuwoord uit Vroomshoop mogen zich met recht kampioenen in het zoeken op het internet noemen. Zij haalden net als in 2016 de hoogste score van heel Twenterand in de Nationale Jeugdkrakercompetitie .
  Leerlingen uit groep 7 en 8 moesten in de wedstrijd op internet antwoorden zoeken op moeilijke krakervragen. Goed zoeken en het beoordelen van bronnen was hierbij belangrijk.
  Vandaag heeft de mediacoach van Bibliotheek Twenterand een lekkere slagroomtaart bezorgd op de Nieuwoord in Vroomshoop.
  Juf Lusette van Harten die het winnende team begeleidde was blij en trots dat haar team deze wedstrijd had gewonnen.
  De Nationale Jeugdkrakercompetitie wordt jaarlijks georganiseerd door serviceorganisatie Rijnbrink en de bibliotheek. Doel is mediawijsheid onder leerlingen te bevorderen

 • Bibliotheek Twenterand gecertificeerd én in Top 15

  Bibliotheek Twenterand gecertificeerd én in Top 15

  Gepubliceerd op: maandag 08 mei 2017

  3 Mei was een memorabele dag, met name voor de medewerkers van de Bibliotheek Twenterand.
  Op de eerste plaats was er een officieel tintje. Al in oktober 2016 ontving Bibliotheek Twenterand bericht dat ze “op basis van bevindingen uit de audit, voldoet aan de Certificeringsnorm Openbare Bibliotheken”. Wethouder van Abbema gaf het bijbehorende Certificaat een prominente plek in de hal van Bibliotheek Vriezenveen.
  De rapportage vermeldt onder andere “De Bibliotheek Twenterand is op basis van meerdere documenten en interviews te beschouwen als een goed geleide en georganiseerde bibliotheek, waar met bescheiden middelen veel bereikt wordt door te focussen op haalbare zaken.”
  Deze bewoordingen worden in de praktijk bevestigd door een tweetal bronnen.
  Mark Deckers – strategisch adviseur bij Rijnbrink, de provinciale koepel van bibliotheken – deed onderzoek naar de beste bibliotheken in Nederland. Dit op basis van vier factoren gemeten in 2015: leden, uitleningen, bezoekers en activiteiten. Dit resulteert in een Top 15 waarbij de Bibliotheek Twenterand zeer trots, de 3e plaats in neemt .
  Tegelijkertijd leverde een recente rapportage van het zogenaamde ’Biebpanel’, met als thema ‘personeel’, op dat klanten van de Bibliotheek Twenterand bovengemiddeld positief zijn over de medewerkers. Op ‘vriendelijkheid’ en op ‘deskundigheid’ wordt 97% gescoord, terwijl op het onderdeel ‘meedenken met de klant’ zelfs een score van 100% is gerealiseerd.

  Genoeg reden dus voor tevredenheid en ook voor iedereen die de Bibliotheek anno 2017, nog niet kent, eens te bezoeken of de site te bekijken: www.bibliotheektwenterand.nl
  Ook de complete samenvatting van het Biebpanel – Personeel valt daar te lezen.

 • Olivier Loeber uit Deventer winnaar Provinciale Finale Junior Dictee 2017; Twenterandse deelnemers buiten de prijzen.

  Olivier Loeber uit Deventer winnaar Provinciale Finale Junior Dictee 2017; Twenterandse deelnemers buiten de prijzen.

  Gepubliceerd op: woensdag 12 april 2017

  Op 10 april werd op initiatief van een groot aantal Overijsselse bibliotheken, in het vernieuwde Giga Konijnenhol van Vrijetijdspark Beerze Bulten, voor de zevende keer het Junior Dictee Overijssel gehouden.

  Olivier Loeber van basisschool De Wizard uit Deventer en Willem ter Harmsel van basisschool de Ronde Maat uit Rijssen hadden beiden slechts 8 fouten in hun dictee. Na een spannende barrage is Olivier Loeber uitgeroepen tot de glorieuze winnaar van het dictee. Aan het dictee deden 24 deelnemers uit 12 gemeenten mee.

  Het dictee, dat geschreven werd door kinderboekenauteur Maren Stoffels, was behoorlijk pittig, vonden de deelnemers unaniem. Gemiddeld werden 16 fouten gemaakt. De Twenterandse deelnemers Marin Krahwinkel van de Kennedyschool en Daniël Kleinjan van de Oranjeschool scoorden wel goed maar vielen helaas niet in de prijzen.

  De winnaar ging met een beker, een pen met inscriptie en natuurlijk eeuwige roem naar huis. De jury, onder voorzitterschap van oud-gedeputeerde Jan Kristen besprak het dictee na en was zeer te spreken over de spellingskwaliteiten van de deelnemende kinderen.