Resultaten 1 - 10 van 30


Jezelf redden op de computer, tablet of smartphone. Dat is niet altijd vanzelfsprekend voor iedereen. De maatschappij vraagt steeds meer digitale vaardigheden van ons. Bibliotheken in Overijssel zetten zich er op verschillende manieren voor in dat iedereen volwaardig mee kan doen. Dat resulteert onder andere in een nieuwe zevendelige tv-serie genaamd ‘Klik ‘m aan’. ‘Klik ‘m aan’ stimuleert inwoners van Overijssel op een laagdrempelige manier om aan te haken bij de digitale samenleving. De eerste aflevering is vanaf donderdag 13 januari te zien op RTV Oost om 17.30 uur.

 

 

Alle volwassenen in Nederland kunnen een extra coronavaccinatie krijgen, de boosterprik. Vanaf het moment dat jouw geboortejaar aan de beurt is kun je online een prikafspraak maken.  Een afspraak maken kan ook telefonisch, maar online, met DigiD heeft de voorkeur.
Om je hierop voor te bereiden is er een demo met uitleg beschikbaar. Hier leggen we stap-voor-stap uit hoe dit werkt. De online uitleg is te vinden op uitlegprikafspraak.nl


Vind je het toch lastig om zelf een afspraak te maken? In de Bibliotheek helpen wij je graag verder. 

Rondom de feestdagen zijn wij gesloten op:

Vriezenveen: zaterdag 25 december en zaterdag 1 januari1 2022 en vrijdag 24 en 31 december vanaf 16.00 uur.

Vroomshoop: vrijdag24 en 31 december. Van 3 tot en met 14 januari  is het Punt en ook de bibliotheek ’s morgens geopend vanaf 9.00 uur.

Den Ham: vrijdag 24 december vanaf 16.00 uur en vrijdag 31 december.

Westerhaar: vrijdag 24, maandag 27 en vrijdag 31 december.

Vanwege de nieuwe coronaregels sluiten onze vestigingen in Westerhaar, Vroomshoop en Den Ham om 17.00 uur hun deuren. Bibliotheek Vriezenveen hanteert haar normale openingstijden en is dus op maandagavond en woensdagavond gewoon geopend tot 20.00 uur. Kom je liever niet naar de bieb? Je kan ook gebruik maken van de afhaalbieb. Wij maken graag een leuk, spannend verrassend tasje met boeken voor je klaar!

Ik ga leven van Lale Gül wint de NS Publieksprijs! 

Met 32% van de in totaal 210.130 stemmen is Ik ga leven verkozen tot het Boek van het Jaar 2021.

De 24-jarige studente Nederlands Lale Gül heeft met haar debuutroman Ik ga leven de NS Publieksprijs 2021 gewonnen. 
De winnares komt uit een streng-islamitisch gezin in Amsterdam-West. In februari van dit jaar deed ze haar autobiografische boek het licht zien, waarin ze afstand neemt van haar strenge opvoeding.

De winnaars van de verkiezing Overijssels Boek van het Jaar 2021 zijn bekend! De uitreiking was online live te volgen én terug te kijken via www.kijknulive.nl/overijsselverwoord. Inga Tjapkes, RTV Oost, presenteerde de livestream. Roy de Witte, provincie Overijssel, maakte de winnaars bekend. Jaap Scholten met Suikerbastaard (fictie) en Tjirk van der Ziel en Albert Corporaal met Atlas van de IJssel (non-fictie) gaan met de titel naar huis. Naast erkenning voor hun bijzondere prestatie ontvingen de winnaars een bedrag van € 500. Het was de twaalfde uitreiking van de prijs Overijssels Boek van het Jaar.

Mooie start theaterdrieluik “Thuus komm’n” met Gerrit Kolthof

Het “thuus komm’n” in zijn vroegere woonplaats Vroomshoop voelde voor drs. Gerrit Kolthof (72) uit Amsterdam op vrijdagavond 12 november als een warm bad. In een gezellige huiskamersessie op de vloer van de theaterzaal van Het Punt waren meer dan 100 bezoekers benieuwd naar zijn levensverhalen.

De vroegere columnist van NRC Handelsblad, schrijver, dichter en journalist voelde zich zichtbaar op zijn gemak op zijn geboortegrond. Vele anekdotes en gedichten over gebeurtenissen uit zijn jeugdjaren in Geerdijk en Vroomshoop passeerden de revue en werden met de nodige humor, zelfspot en relativeringsvermogen in veelal de streektaal verteld. Het vroegere misdienaartje van de Sint Willibrorduskerk aan de Geerdijk werd zelfs op een gegeven moment balorig. Met zijn aansprekende en herkenbare verhalen uit het lokale “rijke Roomsche leven” van weleer kreeg Gerrit Kolthof meer dan eens de lachers op zijn hand. Zijn op de columns in NRC Handelsblad gebaseerde boek “Klein Erfgoed” was tijdens de pauze in een mum uitverkocht.

De oud-Amsterdammer en huidige Geerdijker John de Vries van de stichting Levend Vroomshoop, die deze culturele avond samen met de bibliotheek Twenterand organiseerde, leidde deze avond en interviewde Gerrit Kolthof.

Voor iedereen van 13 jaar en ouder is het verplicht een mondkapje te dragen binnen openbare ruimten van bibliotheken. Het mondkapje mag alleen af op het moment dat bezoekers of medewerkers op afstand van elkaar zitten.
Bibliotheken worden beschouwd als doorstroomlocaties, er is geen maximum gesteld aan het aantal bezoekers. Bibliotheken mogen geen gebruik maken van coronatoegangsbewijzen voor activiteiten die vallen binnen de reguliere exploitatie.

Kom naar Bibliotheek Twenterand tijdens Nederland Leest en krijg het boek De wandelaar van Adriaan van Dis van ons cadeau!
In dit boek krijgt een Nederlander in Parijs bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit.
Je kunt dit boek de hele maand november gratis ophalen in de bibliotheek.

Eén boek, duizend gesprekken
Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar.  Ga in gesprek met andere lezers over het boek dat je cadeau krijgt.

Ben je benieuwd hoe een 3D printer precies werkt of zou je wel eens iets willen ontwerpen voor een lasercutter of borduurmachine? Dan is dit je kans! Jongeren en volwassen uit Twenterand kunnen zich ontwikkelen tot een echte maker in het Mobiele Lab dat vanaf 1 november voor twee weken in Vriezenveen landt.
In samenwerking met Tetem heeft Bibliotheek Twenterand een Mobiele Lab ontwikkeld - geschikt voor jongeren vanaf 10 jaar en voor volwassenen - waar je naar hartenlust kunt experimenteren met nieuwe technieken als 3D printen, robots programmeren of foamsnijden en plotten.