Resultaten 1 - 10 van 42

U kunt weer stemmen voor de NS publieksprijs!

De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich Boek van het Jaar noemen. De stemperiode van 2019 vindt plaats van woensdagavond 23 oktober tot en met woensdagavond 20 november 2019. Het winnende boek wordt op woensdagavond 20 november 2019 bekendgemaakt bij De Wereld Draait Door.

Lees meer en stem !

Afgelopen zaterdag hebben een aantal kinderen kennisgemaakt met Virtual Reality in de bibliotheek in Vroomshoop. Er werden prachtige werelden gemaakt, waar de kinderen vervolgens zelf met een VR-bril in rond konden lopen. Een heel bijzondere ervaring!

Kijk hier voor meer foto's

Speciaal voor de Kinderboekenweek 2019 (2 t/m 13 oktober 2019) kunnen kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar via de Bibliotheek de online game ‘Codewoord’ spelen. Het spel legt de link tussen het Kinderboekenweekthema ‘Voertuigen’ met als motto ‘Reis mee!’ en de online spel- en belevingswereld van kinderen van vandaag.
Doel is het kraken (hacken) van de bankkluis door antwoord te geven op zes vragen over voertuigen en reizen. Geef je de goede antwoorden? Dan krijg je zes letters te zien. Vind je hierin het codewoord om de kluis te openen? Stuur deze code in en open de kluis!
Speel het spel nu direct online.

 

 Start de game!
Altijd al willen leren hoe je pakkende dialogen schrijft? Hoe je in een kort verhaal toch de karakters van je personages kunt laten zien? Of hoe je kunt spelen met stijl en inhoud van je verhaal? Doe dan mee aan de gratis workshop creatief Schrijven, gegeven door schrijversvakschooldocent Job Creyghton.
Dit is meteen de perfecte voorbereiding voor de Misversta(a)nd schrijfwedstrijd die de provincie organiseert.

Deze workshop wordt in 15 Overijsselse gemeenten georganiseerd in het kader van Ik toon / de week van de amateurkunst.

Gratis workshop, Vol is Vol!
Aanmelden voor 12 oktober bij:
Meer informatie kun je vinden op:
www.misverstaand.nl en www.toonjekunsttwenterand.nl

 

 

Het was het moment van de waarheid voor veel bezoekers van Bibliotheek Vriezenveen; Is mijn dierbare oude vaas een kostbaar erfstuk of mooi maar zonder waarde. Oftewel, is het Kunst of Kitsch?

Zaterdag 14 september waren twee veilingmeesters van het Twents Veilinghuis aanwezig in Bibliotheek Vriezenveen om de meegebrachte schatten van de bezoekers te bekijken en te taxeren.

De belangstelling was groot. Er kwamen ruim 150 bezoekers op af, bepakt met koffers en tassen vol kostbaarheden, zorgvuldig gewikkeld in dekens en bolletjesplastic.

Veilingmeester Leo ten Vergert taxeerde zaken als serviesgoed, glaswerk, beelden, zilverwerk en sieraden. Er kwamen verrassend mooie zaken voorbij; van oude streeksieraden en merklappen tot een handgedreven zilveren tabaksdoos en oude Afrikaanse beelden. Maar ook veel objecten die niet de waarde hadden waarop de bezitters hadden gehoopt. Zoals Leo ten Vergert zei: ‘Van alle objecten is tachtig procent kitsch, vijftien procent heel aardig en maar vijf procent is echt bijzonder.’

Veilingmeester Wim Poelman taxeerde schilderijen, tekeningen en grafiek. Ook hij kreeg werken van verschillende tijden en stijlen onder ogen; etsen, litho’s, aquarellen, maar vooral veel olieverfschilderijen. Hij vertelde veel over het materiaal en techniek van de werken en gaf bezoekers de mogelijkheid een detail van hun schilderij of gravure door een loep te bekijken.

Ondanks de vaak wat teleurstellende taxaties waren de reacties van de bezoekers heel enthousiast. Veel mensen hadden bijzondere verhalen over de herkomst van hun bezit en over de persoonlijke waarde die het voor hun heeft. En dankzij de kennis van de veilingmeesters weten ze nu ook meer over de achtergrond.

Het was al een zeer geslaagde dag en de opkomst was zo groot, dat helaas een deel van de bezoekers hun kunstwerken niet hebben kunnen laten taxeren. Daarom wordt eraan gedacht om deze activiteit nog een keer te organiseren. Dit wordt dan bekend gemaakt in de pers en op de website van de Bibliotheek www.bibliotheektwenterand.nl.

Onze taalpuntcoördinator Dianne Companje is genomineerd door Stichting Lezen & Schrijven. In de categorie Bruggenbouwers is zij onze Taalheld.

Afgelopen zaterdag heeft een groep enthousiaste kinderen gewerkt met "free energy". Ze hebben auto's gemaakt van gratis duurzame materialen die op gratis energie konden rijden. En met kleine zonnecollectoren werden leuke propellers gemaakt. Gelukkig was er zon genoeg om ze te laten draaien! Het was leuk en leerzaam! Dit gaan we vast vaker doen!Afgelopen week waren medewerkers van Bibliotheek Twenterand op bezoek bij het Repaircafe in Almelo, om inspiratie op te doen voor een nieuw op te richten repaircafe, in samenwerking met de Klaampe.
Hiervoor zoeken wij mensen die technisch en/of mechanisch onderlegd zijn en apparaten, fietsen, tv's etc kunnen repareren. Liefst met een reparateurverleden maar elke handige doehetzelver is welkom.
Ook zoeken we gastheren/vrouwen die de opdracht in ontvangst nemen en uitleg geven.

Graag aanmelden bij Geja van Benthem of Ina Vrielink, Bibliotheek Twenterand of bij Leo Webbink van de Klaampe.

 

  

         

 

High Tech programma Free Energy Bibliotheek Twenterand:

Verkennende, ontdekkende en creatieve kids kunnen in de zomervakantie hun hart ophalen!
We hebben twee leuke workshops op zaterdag 24 augustus die te maken hebben met 'Free energy'
Het doel is om duurzame ideeën op te doen, maar ook om kinderen kennis te laten maken met techniek.
De workshops zijn gratis, maar graag van tevoren even aanmelden!

 

Bouw je eigen autootje

Zaterdag 24 augustus:
10.00 – 11.30 uur: doelgroep 6-9 jaar: autootje
Hoe kan je een autootje laten rijden zonder brandstof? Het antwoord op deze vraag ontdek je tijdens deze workshop. Bouw je eigen autootje en zorg ervoor dat deze zelfstandig kan rijden.

 

Bouw een zonnecel / propeller

Zaterdag 24 augustus:
12.00-13.30 uur : Doelgroep 10-12 jaar zonnecel/propeller
Daag jezelf uit door te experimenteren met zonne-energie. Bouw een zonnecel met losse elektronica onderdelen en stuur daarmee een propeller aan. Lukt het jou om beweging uit de zon te halen?

 

Locatie: Bibliotheek Vriezenveen.
De workshops zijn gratis, maar graag van tevoren even aanmelden!
Stuur een mailtje of bel ons

In verband met de vakantie hanteren we andere openingstijden.

Woensdagavond 19 juni: gesloten                                   Vrijdagmiddag 21 juni: gesloten
Woensdagavond 26 juni: geopend                                   Vrijdagmiddag 28 juni: gesloten
Woensdagavond 3 juli:    geopend                                      Vrijdagmiddag 5 juli: gesloten
Woensdagavond 10 juli:  geopend                                    Vrijdagmiddag 12 juli: gesloten


Onze gastvrouw Martine zal u te woord staan tijdens de spreekuren.

Vanaf woensdag 17 juli zijn we weer elke woensdagavond en vrijdagmiddag aanwezig. Treft u ons buiten de openingstijden van het Taalpunt niet aan? U kunt zich altijd melden bij de medewerker van de Bibliotheek. Laat gerust uw naam en telefoonnummer achter, u wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld.