Direct naar de inhoud
Resultaten 1 - 10 van 17


Op 17 maart 2021 worden de Tweede Kamerverkiezingen gehouden. Op deze pagina vind je interessante links die je kunnen helpen een standpunt te bepalen.

De gemeentelijke voorleeswedstrijd werd dit jaar digitaal gehouden. Kinderen mochten een filmpje insturen waarop ze een fragment gingen voorlezen. Na een spannende strijd werden drie voorleeskampioenen van de gemeente Twenterand gekozen.


Kijk hier naar de uitslag van de jury

Op woensdag 3 maart gaan deze drie voorleeskampioenen meedoen aan de regionale ronde van de Voorleeswedstrijd. We wensen ze heel veel succes !!

Scoren kun je overal! Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor een goede toekomst en een gezond leven. Met Scoor een Boek! wil de Bibliotheek Twenterand, in samenwerking met Heracles Almelo, leerlingen uit de groepen 5 en 6 van de deelnemende basisscholen aanmoedigen om met plezier te (blijven) lezen.

In de komende 8 weken gaan ruim 250 leerlingen in Twenterand zo veel mogelijk boeken lezen (scoren) in de klas. Dit jaar worden de leerlingen via videoboodschappen aangemoedigd door Heracles speler Mats Knoester. 

De bibliotheek Twenterand organiseert in samenwerking met Tetem nieuwe Kidslab techniekworkshops. Helaas nog niet in de bibliotheek maar online op alle dagen in de voorjaarsvakantie. Tijdens de KidsLab workshops gaan kinderen van 6 t/m 12 jaar thuis met een labcoach aan de slag met maak, bouw en ontwerp activiteiten!

Via de Bibliotheek Twenterand kunnen kinderen gratis deelnemen aan de KidsLab ontwerpworkshops en de Make-It workshops in de voorjaarsvakantie. Voor de workshop ‘maak een feestelijke lichtpiano’ op zaterdag 27 februari van 13.30 tot 14.30 uur, kun je een gratis pakket met materialen ophalen bij de bibliotheek in Vriezenveen. Meld je aan via de website en je wordt gebeld om een afspraak te maken om de techniekkit op te komen halen.

In deze workshop ‘maak een feestelijke lichtpiano’ ga je met behulp van kopertape, een knoopbatterij en een RGB LED-lampje een stroomkring maken. Om het LED-lampje heen maak je een kubus. Met de materialen uit 1 techniekpakket kan je 3 kubussen maken zodat je een echt lichtspektakel kan spelen op je lichtpiano.

Wil je meer leren na de voorjaarsvakantie? Elke woensdag- en zaterdagmiddag in maart organiseert Tetem een online techniekworkshop van 15.00 – 16.30 uur. Kijk voor meer informatie en het complete programma op: www.tetem.nl/athome/kidslab

Wil je iets betekenen voor inwoners van Twenterand in deze moeilijke tijd?
Inwoners die het Nederlands (nog) niet zo goed beheersen?
Houd je van praten en maak je makkelijk contact met anderen?
Lijkt je dat allemaal leuk om via “beeldbellen” op te pakken?
Dan is het nieuwe project Twentse cameraadjes van de Twentse Taalpunten iets voor jou! Een praatkameraad via de camera.


Wat was het dit jaar een bijzondere finale van de gedichtenwedstrijd voor de leerlingen uit groep 5 en 6 in Twenterand. Dit evenement gekoppeld aan de landelijke Gedichtendag is een jaarlijkse traditie en werd inmiddels voor de zeventiende keer georganiseerd door de bibliotheek Twenterand. 

Het werd een spannende strijd tussen de 11 scholen en de 19 genomineerde dichters uit de groepen 5 en 6. Dit jaar konden de kinderen het gedicht helaas niet voorlezen aan het publiek. Nu moesten ze een filmpje van het voordragen van het gedicht insturen naar de Bibliotheek Twenterand.

De jury, bestaande uit Marina Arbouw (Theater Turf), Dirry van de Grampel en Marieke Stegeman (Bibliotheek Twenterand), ging aan de slag met het lezen van de gedichten en het bekijken van de filmpjes. Uiteindelijk waren er twee gedichten die de meeste indruk maakten op de jury. Vooral volgens de jury doordat je na het lezen van het gedicht het verhaal voor je ziet en er een duidelijke kop en staart aan het gedicht zat. Uiteindelijk besliste de jury, voor het eerst sinds de start van de gedichtenwedstrijd, dat er dit jaar twee winnaars zijn.

Dat zijn Linde Smit met het gedicht ‘Zee’ uit groep 6 van basisschool Eltheto in Vriezenveen
en Tim Kunst met het gedicht ‘Ruzie’ uit groep 5 van De Fontein Hoofdweg in Westerhaar.
Linde en Tim zijn Kinderdichter 2021 in Twenterand.

Bekijk hier de jury uitslag en de filmpjes van Linde en Tim

De filmpjes van Linde Smit en Tim Kunst: 

        Ruzie Tim                                        zee Linde
    

KidsLab workshops: een vaste activiteit worden op de woensdag- en zaterdagmiddagen en in de vakanties. Kinderen van 6 t/m 12 jaar kunnen in de online zoomsessies aan de slag met te gekke maak- & bouwworkshops. Check alle KidsLab workshops voor de komende weken op tetem.nl/athome/kidslab/.

Je hebt een laptop/computer nodig (om deel te nemen aan de Zoom-sessie = online gratis vergadertool). Alle workshops starten om 13:30 uur. De uitleg en het samen bouwen/maken/ontwerpen duurt een uur waarna er nog 30 minuten tijd is voor vragen of tips.

KidsLabs zijn workshops die we in samenwerking met de bibliotheken en Twentse maakplaatsen hebben ontwikkeld


Meer informatie

Vanwege het coronavirus sluiten we vanaf dinsdag 15 december 2020 alle bibliotheekvestigingen tot en met 15 maart 2021. Zo hopen we de verdere verspreiding van het virus zo veel mogelijk te voorkomen.

Over boetes hoeft u zich geen zorgen te maken. Alle uitgeleende materialen mag u thuis houden totdat de bibliotheken weer open gaan.

Afhaalbieb en digitaal aanbod

Tijdens de sluiting van de bibliotheek is het wel mogelijk om op afspraak boeken op te halen in de bibliotheek in Vriezenveen, Vroomshoop, Den Ham en Westerhaar. De Bibliotheek in Vriezenveen is hiervoor op maandag-,  woensdag- en vrijdagochtend telefonisch bereikbaar tussen 9 en 12 uur via 0546-562385.
Wanneer u belt wordt er een afspraak gemaakt wanneer de boeken opgehaald kunnen worden in de dichtstbijzijnde bibliotheek.
U mag ook een mail sturen naar  en daarin aangeven wat uw wensen zijn.
Ook voor kinderboeken en tijdschriften !

Via onze website www.bibliotheektwenterand.nl en via www.onlinebibliotheek.nl kunt u ook e-books en luisterboeken lenen.

Heeft u nog een vraag? We helpen u uiteraard graag verder. U kunt ons bereiken via een mail naar

We hopen iedereen na 15 maart 2021 in goede gezondheid weer terug te zien in de Bibliotheek!

De medewerkers van Bibliotheek Twenterand

Het maandelijkse inloopspreekuur voor senioren in de bibliotheek in Vriezenveen over het reizen met het openbaar vervoer, gaat helaas voorlopig niet door. De coronamaatregelen laten het niet toe. Met uw vragen over het gebruik van het OV kunt u wel terecht tijdens het telefonisch spreekuur.

De Bibliotheek is gesloten tot en met 15 maart. U kunt gebruik maken van de afhaalbieb (boeken afhalen op afspraak) door op maandag-, woensdag- of vrijdagochtend te bellen met bibliotheek Vriezenveen, of mailen naar