Resultaten 1 - 10 van 20

Tijdens de Nationale Voorleesdagen is er weer veel aandacht voor het belang van voorlezen aan jonge kinderen. Veel peuters van de peuterspeelzalen komen op bezoek in één van de bibliotheken. Tijdens deze bezoeken wordt voorgelezen en er wordt informatie gegeven over het belang van voorlezen.
Dit jaar wordt voorgelezen uit het boek “Moppereend”, geschreven door Joyce Dunbar en geïllustreerd door Petr Horacek.
Dit prentenboek is gekozen tot het Prentenboek van het Jaar 2020.
Het voorlezen in de bibliotheek gebeurt met behulp van een Kamishibai, een Japans vertelkastje, zodat alle peuters de platen goed kunnen zien.

Voorlezen is voor iedereen leuk maar ook belangrijk
Van voorlezen leer je nieuwe woorden, je leert je concentreren en luisteren, je leest over hoe de wereld eruit ziet en nog veel meer. Door aan kinderen veel boeken voor te lezen,verloopt het zelf leren lezen ook makkelijker. Uit onderzoeken is gebleken dat jonge kinderen die veel worden voorgelezen niet alleen met een voorsprong het lees- en taalonderwijs starten, maar dat ze deze voorsprong ook tijdens hun hele schooltijd weten te behouden.
Maar voorlezen is natuurlijk vooral erg leuk, zowel voor kinderen als voor de voorlezer!
Jaarlijks wordt ter gelegenheid van de Nationale Voorleesdagen een landelijke Prentenboeken Top Tien samengesteld. In de bibliotheken van Den Ham, Vriezenveen, Vroomshoop en Westerhaar kunnen deze boeken bekeken worden.

Speciale ledenwerfactie 0-6 jarigen
Kinderen kunnen gratis lid worden van de bibliotheek. Peuters en kleuters die tussen 22 januari en 1 februari lid worden van de bibliotheek, krijgen een klein cadeautje. (zolang de voorraad strekt).
Nieuwsgierig geworden? Breng met uw kind een bezoek aan één van de bibliotheken in Twenterand. Daar kan men u zeker meer vertellen.

Wat doe je met een broodrooster dat het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Kulturhus de Klaampe en de Bibliotheek Twenterand organiseren op vrijdag 31 januari 2020 om 13.00 uur het eerste Repair Café in Twenterand.

In Kulturhus de Klaampe draait het die dag allemaal om repareren. Tussen 13.00 en 16.00 uur staan vrijwillige reparateurs klaar om te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, kunnen van thuis kapotte spullen meenemen. Broodroosters, lampjes, föhns, fietsen, speelgoed, ... alles wat het niet meer doet, is welkom. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten, wil Repair Café Twenterand bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vinden Leo Webbink en Ina Vrielink van het Kulturhus de Klaampe en de Bibliotheek. "In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Leo: "Als je samen met een onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een koffiezetapparaat hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt."

Leo wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, kosten beperkt en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. "Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk."

Stichting Repair Café
Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma, destijds journalist en publicist. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op (zie Repaircafe.nl). Deze stichting biedt ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café Twenterand in Westerhaar.

Repair Café Twenterand is vanaf 31 januari 2020 elke laatste vrijdagmiddag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur open. U kunt langskomen met uw kapotte apparaat of van tevoren een afspraak maken voor een reparatie. Een vrijwillige bijdrage voor de werkzaamheden wordt goed besteed aan noodzakelijk gereedschap en dergelijke.

Wie belangstelling heeft of gewoon mee wil doen kan langskomen of zich opgeven bij Leo Webbink (06-25307519) of John Hemmink ( 06-25307519)

 

Vanaf 1 januari 2020 kunt u op afspraak hulp krijgen bij het lenen van de e-books en het gebruik van het abonnement. Neem contact op met uw bibliotheek voor het maken van een afspraak.
U kunt ook kijken op www.onlinebibliotheek.nl

 

Tot ons grote verdriet is onze dierbare collega en medewerker Geja van Benthem overleden.  Veertig jaar was zij hét gezicht van Bibliotheek Vroomshoop. Als "Geja van de bieb" stond ze altijd klaar en had ze een luisterend oor voor iedereen, jong en oud. Geja zal als een warm, betrokken en bevlogen mens in onze herinnering blijven voortbestaan. Wij zullen haar missen.
We leven erg mee met haar man Albert en verdere familie en wensen hun veel sterkte in deze moeilijke tijd.
Om Geja te herdenken is in de bibliotheek in Vroomshoop een plekje ingericht  waar u uw woorden en gedachten ter nagedachtenis aan Geja op kunt schrijven, of waar u even stil kunt staan om aan haar te denken.

In samenwerking met Delta FM heeft het Taalpunt Twenterand haar eigen radioprogramma gemaakt. In het radioprogramma worden leuke activiteiten gedeeld, is er natuurlijk muziek en worden verhalen en gedichten voorgelezen. 

De eerste uitzending was donderdag 19 december om 14.00 uur.
De uitzendingen van de Delta FM zijn te volgen op de kabel (in heel Twente) op 104.1, in de ether op 105.3 FM. Digitaal via Caiway op kanaal 752, via KPN/Telfort op kanaal 1010 en op internet: www.deltafm.nl.
Wil jij ook iets komen vertellen in ons radioprogramma of heb je een tip? Laat het ons weten!

 

Lezen is leuk, maar samen lezen is nog leuker! Door in een leesclub met anderen van gedachten te wisselen over boeken gaan de verhalen nog meer leven en krijg je andere inzichten. En door deze ontmoetingen krijg je nieuwe leesvrienden. Kortom: in een leesclub lees je méér en vergroot je je wereld. 

Van 25 tot 31 januari 2020 is het de Week van de Leeskring. Dit is een mooie gelegenheid voor het opstarten van een nieuwe leeskring. In Twenterand zijn al een aantal leeskringen actief, maar een leeskring voor jong-volwassenen ontbrak tot nu toe.

En daar willen we verandering in brengen. Daarom starten we in Vriezenveen op maandagavond 27 januari een leeskring voor lezers van 20 jaar en ouder. De eerste deelnemers hebben zich al aangemeld.

De opzet voor deze leeskring is als volgt, maar het kan in overleg worden aangepast:
• Er worden per jaar vijf tot zeven boeken besproken.
• Dit gebeurt op maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur in de bibliotheek in Vriezenveen.
• De leeskring worden geleid door een of twee deelnemers, maar natuurlijk valt of staat het succes van de leeskring bij de inbreng van alle lezers.
• De kosten voor een jaar zijn ca € 25,-.
• De bibliotheek zorgt voor de boeken, achtergrondinformatie, koffie en thee.
Heb je zin om mee te doen met deze leeskring? Schrijf je in of kom vrijblijvend langs op maandagavond 27 januari vanaf 19.30 uur. Koffie en thee staan klaar!

Wil je meer informatie of je alvast inschrijven? Neem contact op met Hetty Haarhuis, Bibliotheek Twenterand: 0546-562385 of .

 

Famke Kok van de Bogermanschool is de winnaar van het Junior Dictee van Twenterand.
Famke mag samen met Luuk Eshuis van de Regenboog  naar de Overijsselse ronde, begin april bij De Beerze Bulten. De derde plaats was voor Tim de Graaff van de Rehoboth uit Vriezenveen.
het dictee werd geschreven en voorgelezen door Gerrit Lemans.

Rinkeldekink van Martine Bijl (Atlas Contact) heeft de NS Publieksprijs 2019 gewonnen en is daarmee het Boek van het Jaar 2019.

'Rinkeldekink' van Martine Bijl gaat over de hersenbloeding die zij kreeg in september 2015. Na haar langdurige herstel in een revalidatieoord, waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren, bracht ze nog enkele maanden door in een ziekenhuis, waar ze behandeld werd voor depressie. Haar taalvermogen bleef onaangetast. Over therapeuten, over welzijnstaal, de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen schrijft ze eerlijk, met wrange humor, zonder opsmuk en daardoor indrukwekkend.

Afgelopen zaterdag hebben een aantal kinderen kennisgemaakt met Virtual Reality in de bibliotheek in Vroomshoop. Er werden prachtige werelden gemaakt, waar de kinderen vervolgens zelf met een VR-bril in rond konden lopen. Een heel bijzondere ervaring!

Kijk hier voor meer foto's