Direct naar de inhoud
Resultaten 1 - 10 van 21

Taalpunt start haar lessen weer! Vanaf september zullen de Taalvrijwilligers weer fysiek lessen geven bij de Bibliotheken. In verband met Corona doen we dat op een unieke manier: via een reserveringssysteem kunnen vrijwilligers aangeven waar en wanneer ze kunnen zitten om aan de slag te gaan met hun cursisten. Onze vrijwilligers hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten. Veel lessen zijn digitaal verder gegaan, taalwandelingen zijn gehouden en vrijwilligers hebben meegeholpen om een nieuwe manier van lesgeven te bedenken! Vrijwilligers, bedankt voor je inzet!

Op vrijdag 28 augustus start het Repair Cafe weer onder begeleiding van bibliotheek Twenterand en de Klaampe. De monteurs hebben er zin in en staan klaar om de bezoekers weer blij te maken.
De monteurs zullen in tijdvakken en op gepaste afstand, de kapotte spullen bekijken. Op basis daarvan nemen ze de beslissing hoe en wanneer ze dit gaan repareren. Klanten kunnen tot 14.00 uur een afspraak maken hiervoor via Leo van de Klaampe tel. 0546-805151.
Het Repair cafe is altijd op zoek naar mensen die technisch dan wel mechanisch zijn en apparaten, fietsen, tv’s en dergelijke kunnen repareren. Ook gastheren- en vrouwen die opdrachten aan kunnen nemen zijn van harte welkom..
Wie interesse heeft in één van de functies, kan contact opnemen met Jon Hemmink of Ina Vrielink via Bibliotheek Twenterand of bij Leo Webbink van De Klaampe.

 

Lezen is leuk, maar samen lezen is nog leuker! Door in een leesclub met anderen van gedachten te wisselen over boeken gaan de verhalen nog meer leven en krijg je andere inzichten. En door deze ontmoetingen krijg je nieuwe leesvrienden.
Kortom: in een leesclub lees je méér en vergroot je je wereld. 

De opzet voor deze leeskring voor jongeren van 20 jaar en ouder is als volgt (kan in overleg worden aangepast):
• Er worden per jaar vijf tot zeven boeken besproken.
• De leeskring worden geleid door een of twee deelnemers, maar natuurlijk valt of staat het succes van de leeskring bij de inbreng van alle lezers.
• De bibliotheek zorgt voor de boeken, achtergrondinformatie, koffie en thee.
• Tijd en avond is nog niet bekend. Dit kan in overleg besproken worden.

Heb je belangstelling en wil je meer informatie neem dan contact op met Hetty Haarhuis, Bibliotheek Twenterand: 0546-562385 of

De bibliotheek Twenterand is weer gestart met haar maandelijkse workshops rond techniek voor kinderen.
Door corona heeft dit even stilgelegen, maar de eerste techniekworkshop op maandag 6 juli in de bibliotheek in Vriezenveen was een groot succes.
In deze workshop gingen de kinderen aan de slag met het maken van een Kunstige Robot. Dit is een klein Bibberbotje bestaande uit onder andere een motortje, een batterij en kroonstenen. De robots werden versierd met ogen en veren. De kunstige robots bibberden alle kanten op!
Naast het aanbod van High Tech workshops in de schoolvakanties in Twenterand, worden maandelijkse workshops georganiseerd in de bibliotheek in Vriezenveen.

Klik hier voor de foto's

Lasercut je eigen lamp! (Let op: nu max 8 deelnemers per workshop mogelijk!) 
Je maakt met behulp van een lasercutter zelf een lamp. Je start met het digitaal ontwerpen van een zelfgekozen vorm of tekst. Dit ontwerp stuur je naar de lasercutter die het nauwkeurig uitsnijdt op een lampenkap, gemaakt van karton.
Het lichtje dat in de kap wordt gemonteerd, maakt jouw ontwerp zichtbaar. Het werkt op led-licht dat je via een usb-kabel op stroom of je pc kan aansluiten. 

van 10:00 tot 11:30 – 9-12 jaar - Bibliotheek Vroomshoop
van 13:00 tot 14:30 – 9-12 jaar - Bibliotheek Vriezenveen / nu maximaal 8 deelnemers i.v.m. corona

 Opgeven kan door een mail te sturen naar

 

Lezen en luisteren

De scholen en bibliotheken zijn gelukkig weer (beperkt) open. Maar ook nu kun je ook online een boek vinden dat bij je past. Voor thuis én voor school, lezen, luisteren én voorgelezen worden. 

In de LuisterBieb zijn veel luisterboeken voor kinderen te vinden. Heerlijk een verhaal luisteren.
Nog meer leuke tips voor kinderen staan op www.jeugdbibliotheek.nl: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken. Daar vind je ook Junior Einstein, waarmee je schoolvakken kunt oefenen. 
Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en beginnende lezers, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) via www.yoleo.nl
Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes via https://0-6.jeugdbibliotheek.nl/lezen/voorleesfilmpjes.html.
Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten via https://9-12.jeugdbibliotheek.nl/weten/mediawijsheid.html

Digitale Voorleestas

Ben je door je eigen prentenboeken heen? In de Digitale Voorleestas vind je nieuwe prentenboeken.Een virtuele tas met wekelijks twee nieuwe voorleesboeken met doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes.Samen lezen was nog nooit zo leuk! Ga actief aan de slag met je kind aan de hand van een mooi prentenboek.


Thuis-maakworkshops techniek voor kinderen

Online bieden Tetem en de Bibliotheek Twenterand technische activiteiten waar je thuis veel plezier aan beleeft én tegelijk wat van opsteekt. Ontdek de kits van Make-it@Home, met keuze uit: Kunstige robot, Zonnecellen, Robot-hand en Elektronische wenskaart. Bestel één kit of meer en ga er thuis mee aan de slag!
Doelgroep: Er zijn voor verschillende leeftijdsgroepen kits te bestellen
Bestellen: De kits kunnen besteld worden via http://make-it.tetem.nl/
Kosten: € 3 per kit incl. verzendkosten.

Kinderen vanaf een jaar of 6 kunnen bijvoorbeeld met de Elektronische wenskaart-kit aan de slag, waarbij ze een eigen wenskaart maken met een speciale elektronische boodschap. Gezellig om samen met een ouder te doen en naar iemand te sturen die op dit moment een lieve groet kan gebruiken. Met de Kunstige robot-kit maken kinderen tussen de 8 en 12 jaar een eigen kunstige robot, een klein bibberbotje die bij het aansluiten van de stroomkring vanzelf bibbert! Heb je nu altijd al willen weten hoe je vingers van binnen bewegen? Ga dan aan de slag met het maken van een eigen Robot-hand (6-12 jaar). Of daag je kind uit door hem of haar te laten experimenteren met zonne-energie met de Zonnecellen-kit (9-12 jaar). Lukt het ze om beweging uit de zon te halen?
Voor meer informatie over de Make-It@Home kits: http://make-it.tetem.nl/

Code-it@Home

Computerkennis gaat verder dan weten hoe je een computer bedient. Want hoe programmeer je eigenlijk een computer? Roombeek Cultuurpark Educatie heeft daarom de online leerlijn Code-It@Home gelanceerd! Het is is een online leerlijn - voor kinderen uit groep 5 t/m 8 - waarbij wordt ingegaan op code, programmeren en creativiteit binnen het programmeren. Wat is programmeren? Welke dingen om ons heen maken allemaal gebruik van code? Hoe herken je algoritmes en leer je deze schrijven op een speelse manier? Hoe gebruiken codekunstenaars programmeren om kunst te maken? De komende weken komen steeds meer lessen online, hou de website dus goed in de gaten: https://tetem.nl/event/code-ithome/

Ook al is de Bibliotheek nu weer (beperkt) open, je kunt natuurlijk nog steeds online lezen.! We zetten hier alle mogelijkheden voor je op een rijtje.

Online bibliotheek
Gelukkig kun je digitaal doorlezen met de ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen van de online Bibliotheek.
Of probeer eens een luisterboek: download de LuisterBieb-app met ruim 3.700 luisterboeken voor alle leeftijden. We hebben tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken aan de app toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.


Heeft u vragen over de online bibliotheek (E-books, luisterboeken of ThuisBieb) kijk dan eerst bij de veelgestelde vragen.
Maar komt u er dan nog niet uit, neem dan gerust contact met ons op via Bibliotheek Vriezenveen op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur 0546-562385

Voor de jeugd
In de LuisterBieb zijn ook veel luisterboeken voor kinderen te vinden. Heerlijk een verhaal luisteren en toch los van hun schermpjes.
Nog meer leuke tips voor kinderen staan op www.jeugdbibliotheek.nl: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken. Daar vind je ook Junior Einstein, waarmee je schoolvakken kunt oefenen. 
Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en beginnende lezers, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) via www.yoleo.nl
Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes via https://0-6.jeugdbibliotheek.nl/lezen/voorleesfilmpjes.html. Nu de kinderen veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten via https://9-12.jeugdbibliotheek.nl/weten/mediawijsheid.html

Inmiddels is Scoor een Boek! ruim zes weken geleden van start gegaan. Samen met Heracles Almelo stimuleren we bijna 350 leerlingen uit groep 5 en 6 van basisscholen uit Twenterand om met plezier te (blijven) lezen. Op school én dit jaar ook thuis! De opdrachten in de thuiseditie zijn gericht op samen lezen, spelen met taal en op bewegen. Met elke opdracht die gezinnen uitvoeren kunnen ze punten scoren voor de hele klas. Kijk eens op www.scoorthuis.nl!

In de rust hebben we even de tussenstand bekeken. Wauw! Wat cool. Inmiddels hebben de leerlingen op school én thuis samen al heeeel veel boeken gelezen. 

Op 7 april vindt de sportieve afsluiting plaats en maken we de eindstand bekend! 

De bibliotheek Twenterand is deze maand gestart met het programmeren van maandelijkse workshops rond techniek voor kids. Naast het bestaande aanbod van High Tech workshops in de schoolvakanties, worden nu ook maandelijkse workshops aangeboden aan alle kinderen in Twenterand.

Vanuit de Twentse Maakplaatsen in de 14 Twentse gemeenten en in samenwerking met Tetem wordt een maandelijks activiteitenprogramma voor kids in de bibliotheek Vriezenveen ingepland. De workshops zijn gericht op technologie, digitalisering en maakprocessen. Wie creatief en onderzoekend is of wil worden, krijgt via de Maakplaatsen de mogelijkheid te experimenteren en zich te ontwikkelen, letterlijk om de hoek!
De allereerste kidsworkshop was op maandagmiddag 24 februari  voor kinderen vanaf 7 jaar. In deze workshop gingen de kinderen aan de slag met het programmeren van de Ozobot. Hierbij werden ze begeleidt door getrainde medewerkers van de bibliotheek.
Een Ozobot is een klein robotje dat je kunt programmeren met behulp van kleuren, lijnen en/of een simpele programmeertaal. Zo leerden kinderen spelenderwijs bezig te zijn met het geven van commando’s aan robotjes.

De volgende workshop is op maandag 30 maart, dan gaan we een hologram maken.
Wil je meedoen met deze gratis workshop, geef je dan snel op via www.bibliotheektwenterand.nl/agenda of aan de balie in de bibliotheek.

In de Brede school van Den Ham werd op 11 februari de gemeentelijke voorleeswedstrijd gehouden. Na een spannende strijd werden Vayèn van Os van basisschool Weemewereld, Anne Kremer van De Maten en Silke Strijk van CBS De Regenboog uiteindelijk de voorleeskampioenen van de gemeente Twenterand. 

Deze drie kampioenen gaan Twenterand op 11 maart vertegenwoordigen in de halve finale, die plaats vindt in Theater “De Carrousel“ in Ommen. De winnaars hiervan gaan door naar de provinciale finale.

Er werd in Twenterand voorgelezen in drie rondes, met telkens zes of zeven voorlezers. Winnaar van de eerste ronde werd Vayèn van Os, die de zaal boeide met een humoristisch verhaal uit het boek ‘Matilda’ van de schrijver Roald Dahl, waar de jury haar petje voor af nam.
Anne Kremer, winnaar van de tweede ronde, las voor uit ‘Hotel Kindervreugd’ van Janneke Schotveld. Zij las dit bijzondere verhaal over Dup die in een hotel verblijft, dat meer lijkt op een kostschool dan op een hotel, met veel overtuiging voor. In ronde drie was de strijd om de eerste plaats het grootst. Uiteindelijk koos de jury voor Silke Strijk, die een prachtig verhaal voorlas uit ‘Iep!’. Een jeugdboek over een meisje met vleugels geschreven door Joke van Leeuwen.
De jury bestond uit Gerda Dorman, voormalig docent Nederlands aan het Noordik in Almelo, Marijke Spoor, taalcoach bij het Taalpunt Twenterand en de leesconsulent Sipy Bos. Bij de prijsuitreiking kregen de winnaars een boekenbon en een oorkonde. Voor alle voorlezers was er een medaille en een roos.
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen i.s.m. de Bibliotheken.