Resultaten 1 - 10 van 32

Lezen en luisteren

De scholen en bibliotheken zijn dicht. Gelukkig kun je ook online een boek vinden dat bij je past. Voor thuis én voor school, lezen, luisteren én voorgelezen worden. 

In de LuisterBieb zijn veel luisterboeken voor kinderen te vinden. Heerlijk een verhaal luisteren.
Nog meer leuke tips voor kinderen staan op www.jeugdbibliotheek.nl: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken. Daar vind je ook Junior Einstein, waarmee je schoolvakken kunt oefenen. 
Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en beginnende lezers, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) via www.yoleo.nl
Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes via https://0-6.jeugdbibliotheek.nl/lezen/voorleesfilmpjes.html.
Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten via https://9-12.jeugdbibliotheek.nl/weten/mediawijsheid.html

Voorleestip

Vind je het lastig om aan je kind uit te leggen wat er allemaal gebeurt rond het Corona virus? Hier vind je een prentenboek voor kinderen (en volwassenen met een verstandelijke beperking) over waarom je nu niet naar de dierentuin of naar oma mag.flip
Gratis te downloaden op https://flipengrotevriend.nl
Of als voorleesfilmpje op https://youtu.be/HkutqzW7xjM


Thuis-maakworkshops techniek voor kinderen

TetemVoorlopig wordt het veel binnen zitten.... maar stilzitten wordt het zeker niet! Tijd om er iets van te MAKEN! Online bieden Tetem en de Bibliotheek Twenterand technische activiteiten waar je thuis veel plezier aan beleeft én tegelijk wat van opsteekt. Ontdek de kits van Make-it@Home, met keuze uit: Kunstige robot, Zonnecellen, Robot-hand en Elektronische wenskaart. Bestel één kit of meer en ga er thuis mee aan de slag!
Doelgroep: Er zijn voor verschillende leeftijdsgroepen kits te bestellen
Bestellen: De kits kunnen besteld worden via http://make-it.tetem.nl/
Kosten: € 3 per kit incl. verzendkosten.

Kinderen vanaf een jaar of 6 kunnen bijvoorbeeld met de Elektronische wenskaart-kit aan de slag, waarbij ze een eigen wenskaart maken met een speciale elektronische boodschap. Gezellig om samen met een ouder te doen en naar iemand te sturen die op dit moment een lieve groet kan gebruiken. Met de Kunstige robot-kit maken kinderen tussen de 8 en 12 jaar een eigen kunstige robot, een klein bibberbotje die bij het aansluiten van de stroomkring vanzelf bibbert! Heb je nu altijd al willen weten hoe je vingers van binnen bewegen? Ga dan aan de slag met het maken van een eigen Robot-hand (6-12 jaar). Of daag je kind uit door hem of haar te laten experimenteren met zonne-energie met de Zonnecellen-kit (9-12 jaar). Lukt het ze om beweging uit de zon te halen?
Voor meer informatie over de Make-It@Home kits: http://make-it.tetem.nl/

Code-it@Home

Momenteel zijn veel kinderen thuis aan het leren via online-lesmiddelen. Zij leren zo allerlei vakken, maar merken nu ook op dat computerkennis onmisbaar is. Computerkennis gaat verder dan weten hoe je een computer bedient. Want hoe programmeer je eigenlijk een computer? Roombeek Cultuurpark Educatie heeft daarom de online leerlijn Code-It@Home gelanceerd! Het is is een online leerlijn - voor kinderen uit groep 5 t/m 8 - waarbij wordt ingegaan op code, programmeren en creativiteit binnen het programmeren. Wat is programmeren? Welke dingen om ons heen maken allemaal gebruik van code? Hoe herken je algoritmes en leer je deze schrijven op een speelse manier? Hoe gebruiken codekunstenaars programmeren om kunst te maken? De komende weken komen steeds meer lessen online, hou de website dus goed in de gaten: https://tetem.nl/event/code-ithome/

Ook al is de Bibliotheek nu tijdelijk gesloten, dat betekent niet dat je niet bij ons terecht kunt voor boeken! We zetten hier alle mogelijkheden voor je op een rijtje.undefinedOok al is de Bibliotheek nu tijdelijk gesloten, dat betekent niet dat je niet bij ons terecht kunt voor boeken! We zetten hier alle mogelijkheden voor je op een rijtje.

Online bibliotheek
Gelukkig kun je digitaal doorlezen met de ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen van de online Bibliotheek.
Of probeer eens een luisterboek: download de LuisterBieb-app met ruim 3.700 luisterboeken voor alle leeftijden. We hebben tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken aan de app toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

Voor de jeugd
In de LuisterBieb zijn ook veel luisterboeken voor kinderen te vinden. Heerlijk een verhaal luisteren en toch los van hun schermpjes.
Nog meer leuke tips voor kinderen staan op www.jeugdbibliotheek.nl: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken. Daar vind je ook Junior Einstein, waarmee je schoolvakken kunt oefenen. 
Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en beginnende lezers, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) via www.yoleo.nl
Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes via https://0-6.jeugdbibliotheek.nl/lezen/voorleesfilmpjes.html. Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten via https://9-12.jeugdbibliotheek.nl/weten/mediawijsheid.html

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus zijn vanaf maandag 16 maart alle vestigingen van de Bibliotheek Twenterand (Den Ham, Westerhaar-Vriezenveensewijk, Vroomshoop en Vriezenveen) gesloten.

Lenen, lezen en luisteren

De bibliotheek heeft voor iedereen de uitleentermijn van materialen automatisch verlengd met 6 weken. Klanten die materialen thuis verlengen krijgen een leentermijn van 6 weken. U krijgt dus geen boete en gereserveerde materialen blijven staan totdat de bibliotheek weer open gaat. Voor wie wil blijven lezen en luisteren zijn e-books en online luisterboeken een goed alternatief. Deze zijn te vinden via onlinebibliotheek.nl

Activiteiten

Ook alle activiteiten in alle vestigingen in Twenterand zijn afgelast tot 6 april. Dat betekent onder andere dat het Repaircafé op 27 maart in de Klaampe in Westerhaar niet doorgaat. Ten aanzien van de viering van 75 jaar vrijheid zal de opening van de tentoonstelling in de bibliotheek Vriezenveen op 2 april geen doorgang vinden evenals de wandeling langs monumenten in Vriezenveen op 3 april.

Het spijt ons dat we deze maatregelen moeten nemen. We vinden het belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen voor uw en onze gezondheid.
Heeft u nog vragen stuur dan een mail naar

Het kabinet heeft door de verspreiding van het coronavirus een aantal extra maatregelen genomen.
Bibliotheek Twenterand heeft besloten om per maandag 16 maart alle vestigingen (Vroomshoop, Westerhaar-Vriezenveensewijk, Den Ham en Vriezenveen) voor publiek te sluiten.

U hoeft uw boeken voorlopig niet in te leveren.
In onze vestigingen gaan de activiteiten niet door.
Deze maatregel geldt totdat we andere berichten krijgen.
Het spijt ons dat we deze maatregelen moeten nemen.
We vinden het belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen voor uw en onze gezondheid.

Met vriendelijke groet,

De Bibliotheek Twenterand, Eddy Evers - directeur

Inmiddels is Scoor een Boek! ruim zes weken geleden van start gegaan. Samen met Heracles Almelo stimuleren we bijna 350 leerlingen uit groep 5 en 6 van basisscholen uit Twenterand om met plezier te (blijven) lezen. Op school én dit jaar ook thuis! De opdrachten in de thuiseditie zijn gericht op samen lezen, spelen met taal en op bewegen. Met elke opdracht die gezinnen uitvoeren kunnen ze punten scoren voor de hele klas. Kijk eens op www.scoorthuis.nl!

In de rust hebben we even de tussenstand bekeken. Wauw! Wat cool. Inmiddels hebben de leerlingen op school én thuis samen al heeeel veel boeken gelezen. 

Op 7 april vindt de sportieve afsluiting plaats en maken we de eindstand bekend! 

Expositie over Vriezenveen in de oorlogsjaren in de bibliotheek in Vriezenveen

van woensdag 2 april tot en met zaterdag 9 mei.

De expositie over Vriezenveen in de oorlogsjaren is samengesteld met materiaal vanuit het Historisch Museum Vriezenveen en informatieve boeken vanuit de bibliotheek Twenterand. Daarbij worden werkstukken van basisschoolleerlingen (tekeningen, verhalen en gedichten en creatieve werkstukken) getoond. Deels gemaakt tijdens een bezoek aan het museum en deels speciaal gemaakt voor de viering van 75 jaar vrijheid.

De expositie is ingedeeld rondom een drietal thema’s. Allereerst informatie en foto’s over de bezetting, met aandacht voor het verzet, de wapendropping en de luchtoorlog boven Vriezenveen. Daarna volgen de items rondom de Bevrijding. Met foto’s van bevrijders en dagboekfragmenten van een ooggetuige. Vervolgens aandacht voor de jaarlijkse herdenking, de Stolpersteine en monumenten in Twenterand.
Daarnaast een doorlopende vertoning van de film Civil Courage over de overval op de Nederlandse Bank in Almelo in november 1944 en een doorlopende presentatie met foto’s van de Tweede Wereldoorlog en bevrijding in Vriezenveen.

De officiële opening van de expositie is op donderdag 2 april om 11.00 uur door burgemeester van der Kolk.
Daarna is iedereen van harte welkom tijdens de openingsuren van de bibliotheek
.

 

Expositie over Westerhaar in de oorlogsjaren

in de bibliotheek in Kulturhus de Klaampe van woensdag 1 april tot en met zaterdag 9 mei.

De expositie over Westerhaar in de oorlogsjaren is samengesteld met materiaal vanuit het Historisch Museum Vriezenveen en wordt aangevuld met werkstukken van basisschoolleerlingen (tekeningen, verhalen en gedichten en creatieve werkstukken).
Aan bod komen de verhalen rondom Kamp Erika, de verzetsstrijders in Westerhaar en het monument.

 

De voorstelling ‘Wie niet weg is wordt gezien’

voor de bovenbouw van de basisscholen in Twenterand op 19 maart 2020.

wienietwegisDe voorstelling ‘Wie niet weg is wordt gezien’ door Verteltheater Bert Vos en The Klezmer Society bevat het oorlogsverhaal van Bert en zijn Joodse familie en vooral dus zijn eigen verhaal als kind van Joodse onderduikers.
Meer dan 350 leerlingen uit groep 7 en 8 van diverse basisscholen in Twenterand bezoeken deze voorstelling op 19 maart in Vriezenveen. Een bijbehorende lesbrief bereidt de leerlingen voor op deze voorstelling.

De voorstelling is gebaseerd op werkelijk gebeurde gebeurtenissen en wordt verteld vanuit Berts eigen beleving. Niet alleen de oorlog zelf, maar ook de tijd er na wordt op een indringende manier belicht. Hoe voelt het als je ouders een oorlog hebben meegemaakt? Hoe voelt het als je moeder opeens wordt opgenomen, omdat ze niet meer verder kan? Maar ook: hoe voelt de bevrijding?
Dit verhaal is ook in boekvorm verschenen onder de titel ‘Wie niet weg is wordt gezien’ en is geschreven door Ida Vos. Dit boek is te leen in alle vestigingen van de bibliotheek Twenterand.

 

De wandeltocht langs de monumenten in het centrum van Vriezenveen.

VriezenveenOorlogsmonumentDeze wandeling met gids voor alle inwoners is gepland op vrijdag 3 april 2020 om 13.30 uur en op zaterdag 11 april om 10.00 uur. De deelnemers komen langs de monumenten van de Tweede Wereldoorlog in het centrum van Vriezenveen. Onder andere de Stolpersteine en het monument op het Manitobaplein zijn onderdeel van de route.
Tijdens de wandeling vertelt een gids het verhaal bij het monument. Halverwege de wandeling is in de bibliotheek een gratis kopje koffie/thee voor de wandelaars verkrijgbaar. Verzamelpunt voor de start is het groene veld tussen de HEMA en bakkerij De Kraaij aan het Westeinde.

Iedereen is welkom om mee te wandelen.
Aanmelding voor deelname graag vooraf bij bibliotheek Vriezenveen (Jonkerlaan 4).

Naast bovenstaande datum voor alle wandelaars worden ook rolstoelwandelingen met een gids langs de monumenten gepland in samenwerking met Woon- en zorgcentrum De Vriezenhof en zorglocatie De Weemelanden.

 

De bibliotheek Twenterand is deze maand gestart met het programmeren van maandelijkse workshops rond techniek voor kids. Naast het bestaande aanbod van High Tech workshops in de schoolvakanties, worden nu ook maandelijkse workshops aangeboden aan alle kinderen in Twenterand.

Vanuit de Twentse Maakplaatsen in de 14 Twentse gemeenten en in samenwerking met Tetem wordt een maandelijks activiteitenprogramma voor kids in de bibliotheek Vriezenveen ingepland. De workshops zijn gericht op technologie, digitalisering en maakprocessen. Wie creatief en onderzoekend is of wil worden, krijgt via de Maakplaatsen de mogelijkheid te experimenteren en zich te ontwikkelen, letterlijk om de hoek!
De allereerste kidsworkshop was op maandagmiddag 24 februari  voor kinderen vanaf 7 jaar. In deze workshop gingen de kinderen aan de slag met het programmeren van de Ozobot. Hierbij werden ze begeleidt door getrainde medewerkers van de bibliotheek.
Een Ozobot is een klein robotje dat je kunt programmeren met behulp van kleuren, lijnen en/of een simpele programmeertaal. Zo leerden kinderen spelenderwijs bezig te zijn met het geven van commando’s aan robotjes.

De volgende workshop is op maandag 30 maart, dan gaan we een hologram maken.
Wil je meedoen met deze gratis workshop, geef je dan snel op via www.bibliotheektwenterand.nl/agenda of aan de balie in de bibliotheek.

Inmiddels heeft de bibliotheek van Vriezenveen een muzikale traditie opgebouwd. In een reeks lezingen van Jaap en Faith de Vries zijn de laatste jaren veel beroemde klassieke muziekstukken besproken, zoals de Mattheus Passion, de Messiah van Händel en requiems van Faure en Mozart. Dit jaar gaat het over de Brockes Passion van Händel.

Deze Passion is lang lange tijd verwaarloosd, maar sinds 10 jaar staat het werk weer volop in de belangstelling. Vanaf de eerste klanken neemt Händel je mee in het lijdensverhaal en laat de componist zich van een onverwacht gepassioneerde en emotionele kant horen: angst, boosheid, verdriet, spijt, wanhoop, vreugde, woede, medelijden en overgave. Zo zingt Maria een mooi en stil duet met haar zoon Jezus.

Tijdens de lezing zullen een uitgelezen aantal uitvoeringen te horen en te zien zijn. Daarnaast worden vele wetenswaardigheden over de achtergronden en betekenis verteld.

Tijd: donderdag 20 februari 2020, 19.30-21.30 uur. De deur is open vanaf 19.15 uur.

Plaats: bibliotheek Vriezenveen

Kaarten: Leden € 3.50, niet-leden € 4.50 (inclusief koffie/thee), te koop in de Bibliotheken van Twenterand (Vriezenveen, Vroomshoop, Den Ham en Westerhaar) of per mail:

In de Brede school van Den Ham werd op 11 februari de gemeentelijke voorleeswedstrijd gehouden. Na een spannende strijd werden Vayèn van Os van basisschool Weemewereld, Anne Kremer van De Maten en Silke Strijk van CBS De Regenboog uiteindelijk de voorleeskampioenen van de gemeente Twenterand. 

Deze drie kampioenen gaan Twenterand op 11 maart vertegenwoordigen in de halve finale, die plaats vindt in Theater “De Carrousel“ in Ommen. De winnaars hiervan gaan door naar de provinciale finale.

Er werd in Twenterand voorgelezen in drie rondes, met telkens zes of zeven voorlezers. Winnaar van de eerste ronde werd Vayèn van Os, die de zaal boeide met een humoristisch verhaal uit het boek ‘Matilda’ van de schrijver Roald Dahl, waar de jury haar petje voor af nam.
Anne Kremer, winnaar van de tweede ronde, las voor uit ‘Hotel Kindervreugd’ van Janneke Schotveld. Zij las dit bijzondere verhaal over Dup die in een hotel verblijft, dat meer lijkt op een kostschool dan op een hotel, met veel overtuiging voor. In ronde drie was de strijd om de eerste plaats het grootst. Uiteindelijk koos de jury voor Silke Strijk, die een prachtig verhaal voorlas uit ‘Iep!’. Een jeugdboek over een meisje met vleugels geschreven door Joke van Leeuwen.
De jury bestond uit Gerda Dorman, voormalig docent Nederlands aan het Noordik in Almelo, Marijke Spoor, taalcoach bij het Taalpunt Twenterand en de leesconsulent Sipy Bos. Bij de prijsuitreiking kregen de winnaars een boekenbon en een oorkonde. Voor alle voorlezers was er een medaille en een roos.
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen i.s.m. de Bibliotheken.

Scoren kun je overal! Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor een goede toekomst en een gezond leven. Met Scoor een Boek! wil de Bibliotheek Twenterand, in samenwerking met Heracles Almelo, leerlingen uit de groepen 5 en 6 van de deelnemende basisscholen, dit jaar uit Vriezenveen, Vroomshoop en Den Ham, aanmoedigen om met plezier te (blijven) lezen.

De aftrap in Twenterand van dit leesproject was op de Oranjeschool in Vroomshoop. De twee groepen 5 en groep 6 werden bezocht door de Heracles speler Lucas Schoofs, een talentvolle middenvelder die sinds september 2019 onder contract staat. De leerlingen hadden vele vragen voor de speler en voor alle leerlingen was er natuurlijk een handtekening. Daarna werden door de bibliotheek de materialen voor de leerlingen uitgereikt en kreeg de kist met leuke leesboeken een prominente plek in de klas.

In de komende 9 weken gaan ruim 300 leerlingen in Twenterand zo veel mogelijk boeken lezen (scoren) in de klas. Dit jaar worden de leerlingen via videoboodschappen aangemoedigd door Heracles speler Robin Pröpper. Ook worden de gezinnen van deze leerlingen gestimuleerd om thuis mee te doen en zo veel mogelijk te lezen met de Thuiseditie Scoor een Boek!. Het hele gezin mag meedoen: jong en oud. Net als in de klas gaat het gezin op een poster met stickers bijhouden hoeveel boeken en minuten er zijn (voor)gelezen.

De aftrap, rust en het fluitsignaal op school

Scoor een Boek! doorloopt drie fases. Deze week de aftrap en na 5 weken volgt de rust en bepalen we de tussenstand. Ten slotte klinkt na tien weken het fluitsignaal en sluiten alle deelnemende scholen, Scoor een Boek! af met een sportieve happening. Dan wordt bekend gemaakt hoeveel boeken er - in totaal- door alle deelnemende groepen in Twenterand zijn gelezen.

Scoor een Boek! is een landelijk, groeiend initiatief met deze editie ruim 16.000 leerlingen en 12 deelnemende Betaald Voetbalclubs en vele bibliotheken.

Coronavirus: Al onze vestigingen zijn gesloten en alle activiteiten zijn geannuleerd tot 28 april