Direct naar de inhoud
Resultaten 1 - 10 van 30

Het maandelijkse inloopspreekuur voor senioren in de bibliotheek in Vriezenveen over het reizen met het openbaar vervoer, gaat helaas voorlopig niet door. De coronamaatregelen laten het niet toe. Met uw vragen over het gebruik van het OV kunt u wel terecht tijdens het telefonisch spreekuur.

Wilt u weten hoe u een OV-chipkaart aanvraagt of hoe de 40% korting voor samen reizen werkt? Wilt u meer weten over de coronamaatregelen in het OV of juist informatie over verlenging van abonnement, keuzedagen en/of bent u (onverwacht) noodgedwongen afhankelijk van OV maar u weet nog niet hoe het werkt?
Bel dan met een OV-ambassadeur tijdens het telefonisch spreekuur elke week van dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00 tot 12.00 uur. De OV-ambassadeurs zijn dan bereikbaar via telefoonnummer 038 - 303 70 10

Reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel vinden het belangrijk dat iedereen met het openbaar vervoer veilig en gemakkelijk kan reizen. Daarom geven OV-ambassadeurs, vrijwilligers en zelf ook op leeftijd, uitleg over reizen met trein en bus.

Zie voor meer informatie www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur
De OV-ambassadeurs helpen u graag op weg!

 

De Bibliotheek Twenterand is op zoek naar vrijwilligers die tijdens de digitale cursussen de docent kunnen ondersteunen en de cursisten kunnen helpen.

Voor sommige senioren is de digitale wereld heel vanzelfsprekend. Anderen hebben er meer moeite mee. Dat kan lastig zijn nu steeds meer via de digitale weg wordt geregeld.

In de Leercentra in de Bibliotheek Den Ham, Vroomshoop en Vriezenveen worden verschillende computercursussen voor beginners verzorgd, zoals kennismaken met de computer, kennismaken met de IPad/tablet, Smartphone- en Windows 10-cursussen. Er wordt gewerkt in kleine groepen, zodat iedereen hulp op maat krijgt. Uiteraard met in acht neming van de geldende coronamaatregelen.

We zijn op zoek naar een vrijwilliger die kennis heeft van computers, tablets en/of smartphones en plezier heeft in het helpen van mensen. U moet het lesmateriaal rustig uit kunnen leggen aan de deelnemers en kunnen samenwerken.


Heeft u belangstelling? Stuur een mail naar of bel naar de Bibliotheek Vriezenveen via 0546-562385.

Ook voor het aanmelden voor een digitale cursus kunt u contact opnemen met de Bibliotheek Vriezenveen.

De Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk en de Bibliotheek Twenterand zijn op zoek naar vrijwilligers die willen helpen in een nieuw op te starten Repair Café in Vroomshoop.
Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café ga je als vrijwilliger samen met de bezoeker aan de slag om het te repareren. Ben je handig en heb je plezier in het repareren van kleine elektrische apparaten of in het herstellen van meubels, lampen en speelgoed? Geef je dan op.
Het Repair Café gaat van start in januari 2021 op een nader te bepalen dag en tijd.
Naast reparateurs zijn we op zoek naar gastvrouwen of -mannen die de gasten bij binnenkomst kunnen inschrijven en begeleiden.
Belangstellenden kunnen contact opnemen door een mail te sturen naar of . Of bel met de bibliotheek Vroomshoop tel. 641352 (alleen op de middag).

De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich officieel Boek van het Jaar noemen. De genomineerden worden op woensdag 21 oktober bekend gemaakt bij het televisieprogramma ‘De Vooravond’ op NPO1. Vanaf dat moment kan er gestemd worden, tot en met woensdagavond 18 november 2020. Tijdens deze periode zullen de auteurs van de genomineerde boeken vertellen over hun campagne bij Tijd voor Max op NPO1. Het winnende boek wordt op woensdagavond 18 november 2020 direct na het sluiten van de stembus bekendgemaakt door Margriet van der Linden in haar programma M op NPO1.

Nominaties
De nominaties bestaan uit de zes bestverkochte boeken van het afgelopen jaar (van 1 juli tot 1 juli). De titel moet voldoen aan de volgende criteria: hij dient oorspronkelijk geschreven te zijn in de Nederlandse taal, mag niet reeds eerder genomineerd geweest zijn voor de NS Publieksprijs. De titel is geschreven voor volwassenen en de titel behoort tot het genre fictie dan wel factie (een verhalend boek met een groot non-fictie karakter) - instructieboeken/how-to-boeken zijn dus uitgesloten van deelname. De titel moet verkocht zijn voor een verkoopprijs boven de €3,75. Je kunt stemmen op een van deze zes boeken of je stem uitbrengen op een boek naar keuze dat aan dezelfde criteria voldoet.

Winnaar
De NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt toegekend aan de titel die van het publiek de meeste stemmen krijgt.

De auteur van het winnende boek ontvangt een geldprijs van € 7.500,-, een sculptuur van Jeroen Henneman en een jaar lang gratis reizen met de NS Business-Card 1e Klas. Het boek ontvangt de titel Boek van het Jaar.

Hier kunt u stemmen

Vrijdag 16 oktober konden kinderen in de Maakplaats van de Bibliotheek Twenterand tekenen met de tekenrobot. 
In samenwerking met Tetem organiseerde de Bibliotheek Twenterand deze High Tech workshop. Kinderen tussen de 9 en 12 jaar konden kennismaken met de techniek van een tekenrobot.
Zo experimenteerden de kinderen op een speelse manier met allerlei (digitale) technieken en maakprocessen.

Afgelopen woensdag kreeg Ria van der Wielen van Bibliotheek Twenterand een cadeautje. De "make-it toolkit" :een box met gereedschap en materiaal te gebruiken bij de techniekworkshops van de bibliotheek met o.a. snijmatten, schroevendraaiers, snijmesjes, lijm etc.  De box werd overhandigd door Aleid Diepeveen, Programmaleider Agenda voor Twente. Deze toolkit is samengesteld door Tetem en te gebruiken bij alle techniekworkhops in de Maakplaats van de Bibliotheek.

De gezondheid en veiligheid van onze bezoekers en medewerkers hebben onze hoogste prioriteit.
Op basis van het advies van het RIVM hanteren we nog steeds onderstaande maatregelen. We vertrouwen op je medewerking.
· Houd 1,5 meter afstand tot bezoekers én medewerkers.
· Was je handen voor en na je bezoek.
· Ontsmet je handen voor en na het gebruik van computers, toiletten, werkplekken, printers en kranten/tijdschriften. 
· Kom niet naar de Bibliotheek wanneer jij of gezinsleden verkouden zijn of griepklachten hebben. 
Je bent welkom op de normale openingstijden van de Bibliotheek. Kom je liever toch zelf niet naar de bibliotheek, maak dan gebruik van onze Afhaalbieb. Bel naar de bibliotheek en er worden boeken voor je klaargezet. Een afspraak om de boeken op te halen wordt dan meteen gemaakt.
Op dit moment is het nog niet duidelijk of er na de persconferentie van deze week, aanvullende maatregelen in de bibliotheek nodig zijn.

Kom in de herfstvakantie naar de Maakplaats van de Bibliotheek Twenterand en ga tekenen met de tekenrobot. Een maakplaats is een plek waar je alles kan leren op het gebied van techniek, programmeren en maakprocessen.
In samenwerking met Tetem organiseert de Bibliotheek Twenterand een High Tech workshop. Kinderen tussen de 9 en 12 jaar kunnen kennismaken met de techniek van een tekenrobot.
Iets tekenen met pen, stift of potlood kan je natuurlijk al! In deze workshop bedenk je nog steeds zelf vormen, lijnen of woorden, maar deze laat je op papier zetten door een technisch hulpje: de tekenrobot. De tekenrobot zet je zelf (op onderdelen) in elkaar.
Zo experimenteren de kinderen op een speelse manier met allerlei (digitale) technieken en maakprocessen. Meedoen is gratis, maar meld je wel vooraf aan. Het aantal deelnemers is beperkt.

Op vrijdag 16 oktober van 10.00 – 11.30 uur voor alle kinderen tussen de 9 en 12 jaar in de Bibliotheek Vroomshoop.
En op vrijdag 16 oktober van 13.00 – 14.30 uur voor alle kinderen tussen de 9 en 12 jaar in de Bibliotheek Vriezenveen.

Meld je aan op deze website bij agenda of stuur een mail naar    
Vermeld je naam , leeftijd, telefoonnummer  en of je in Vriezenveen of Vroomshoop mee wilt doen.

 

Bent u nog niet zo handig met een computer? In de bibliotheek Vriezenveen kunt u de lessenserie "Kennismaken met de computer" volgen.
Als u deze lessen volgt, leert u de computer te gebruiken. U wordt vaardig met de muis en het toetsenbord, en ontdekt waar knoppen voor dienen. En u leert hoe u op de juiste manier programma’s opstart en afsluit. U kunt ook al een beetje 'snuffelen' aan het internet.
Computers zijn tegenwoordig niet alleen maar grote apparaten, ze worden steeds kleiner en handzamer. Tablets zijn kleine, platte beeldscherm computers op ongeveer het formaat van een boek. Wie de lessen Kennismaken met de tablet volgt, leert hoe deze werken.
Doe mee en meld je aan in de bibliotheek in Vriezenveen of bel 0546-562 385.
De lessen "kennismaken met de computer" starten op maandag 5 oktober. De lessen zijn gratis en worden gegeven in kleine groepjes. Daarbij volgen we de coronaregels.
Heeft u interesse in het volgen van andere computerlessen. De bibliotheek organiseert samen met ZorgSaam en Seniorweb nog meer cursussen. Meld u bij onze bibliotheekvestigingen en we kijken of we een nieuwe cursus kunnen gaan starten.

Taalpunt start haar lessen weer! Vanaf september zullen de Taalvrijwilligers weer fysiek lessen geven bij de Bibliotheken. In verband met Corona doen we dat op een unieke manier: via een reserveringssysteem kunnen vrijwilligers aangeven waar en wanneer ze kunnen zitten om aan de slag te gaan met hun cursisten. Onze vrijwilligers hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten. Veel lessen zijn digitaal verder gegaan, taalwandelingen zijn gehouden en vrijwilligers hebben meegeholpen om een nieuwe manier van lesgeven te bedenken! Vrijwilligers, bedankt voor je inzet!

Vanaf donderdag 19 november zijn alle vestigingen van de Bibliotheek Twenterand weer open!