Mijn Bibliotheek

Laden...

Twenterand doet mee met de Week van de Alfabetisering

Elk jaar rond 8 september (Wereldalfabetiseringsdag) houdt Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering. Ook in Twenterand vragen de gemeente en Taalpunt Twenterand in die week aandacht voor laaggeletterdheid. Want onderzoeken wijzen uit dat ruim 10 procent van de bevolking moeite heeft met lezen en schrijven. Via deze activiteiten hoopt het Taalpunt in contact te komen met mensen die een cursus willen volgen en zo hun vaardigheden kunnen verbeteren.

Startactiviteit bij OBS de Blokstoeke met wethouder Bart-Jan Harmsen.

De Week van de Alfabetisering gaat van start bij OBS De Blokstoeke in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Daar komt wethouder Bart-Jan Harmsen op maandag 3 september vanaf 10.00 uur voorlezen aan de kinderen. Dit om te benadrukken dat voorlezen heel belangrijk is voor de taalontwikkeling. Kinderen die al vanaf jonge leeftijd worden voorgelezen, worden later ook betere lezers. Het blijkt uit onderzoeken dat de helft van de kinderen vrijwel niet wordt voorgelezen. Moeders lezen vaker voor dan vaders, terwijl juist de invloed van vaders belangrijk is bij de taalontwikkeling van met name jongens.

Gedurende de week komen diverse gasten langs om voor te lezen uit mooie prentenboeken. Dit is ook het geval bij enkele andere kindcentra: De Hooiberg, Dukkie, De Giraffe, De Maatjes, De Zuidmaten en De Kleine Wereld. De basisscholen De Fontein locatie Hoofdweg, De Bron en Rehoboth doen eveneens mee aan de voorleesactie.

Start VoorleesExpress

Dit najaar gaat ook de VoorleesExpress weer van start. Opnieuw gaat een aantal vrijwilligers van de VoorleesExpress bij in totaal 12 Twenterandse gezinnen voorlezen. Bij die gezinnen wordt in de periode tot half februari twintig keer voorgelezen. Elke week komt een vaste voorlezer een uurtje langs om voor te lezen, maar soms ook om een spelletje te doen of samen te zingen.

Kinderen en hun ouders leren hierbij dat voorlezen heel belangrijk is voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Daarbij zijn zowel Nederlandse gezinnen, maar ook anderstalige gezinnen, waarvoor het leren van de nieuwe taal heel belangrijk is.

De kermisklant – op zoek naar klanten

FeestweekVroomshoopOok dit jaar gaan we actief op zoek naar nieuwe cursisten. Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, spreken, digitale vaardigheden of rekenen. Het is alleen soms lastig om deze mensen te bereiken. Daarom gaan we naar ze toe! Op woensdag 5 september zijn we aanwezig op de Kermis in Vroomshoop. Met informatie en een uitnodiging! Tijd: 18.30 - 19.30 uur.

Alle activiteiten worden georganiseerd door de gemeente Twenterand, het Taalpunt van de Bibliotheek Twenterand en Stichting Lezen & Schrijven.