Voorkom de vakantiedip

Waarom is zomerlezen belangrijk?

Er zijn kinderen bij wie het leesproces niet zo vlot verloopt. Ook zijn er kinderen die na zes weken teruggezakt zijn in niveau. Door in de zomer door te lezen met je kinderen, zorg je ervoor dat de leesontwikkeling tijdens de vakantie gewoon doorgaat. Daarom is lezen in de zomervakantie van groot belang! Maar hoe kun je het leuk houden?

Geef het goede voorbeeld!

Laat je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf je favoriete boeken in (of gooi je e-reader vol) en ga bij de tent zitten lezen. Of in je eigen achtertuin, dat kan natuurlijk ook!
Er zijn ook mooie Samenleesboeken voor jou en je kind. Je leest dan om de beurt een zin of een bladzijde.

Kinderboeken mee!

Neem leuke kinderboeken mee in de vakantiekoffer! Ga vooraf samen naar de bibliotheek en laat je kind vooral zelf boeken uitkiezen voor de vakantie.Een open deur, maar de kinderen moeten zin hebben om het boek te pakken. Het maakt niet uit wat ze lezen, als ze maar lezen. Dat mogen dus ook strips zijn! Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen.

De vakantiebieb app

Is je kind helemaal fan van de tablet of iPad? Zet de vakantiebieb erop! Met de vakantiebieb app kun je gratis boeken lezen en luisteren. Het is ook te gebruiken als je geen lid bent van de bibliotheek.

Lezen is overal

Denk aan de menukaart in het restaurant, borden onderweg, foldertjes van de dierentuin die je wil gaan bezoeken, een boekje over het land waar je naar toe gaat of een informatief boekje over een favoriet onderwerp van je kind. Ook strips, doeboeken en samenleesboeken zijn leuk èn zinvol om te lezen.

Lezen kan overal

Pak je boek en lees. In de tent, op het strand, bij het zwembad, maar ook op het klimrek in de speeltuin of dobberend op een luchtbed in de zee. Hoe gekker de plek, vaak hoe leuker. Kinderen vinden het ook fijn om zelf een fijn plekje te bedenken om te lezen.

Lees een kwartier per dag

Maak een ritueel van het lezen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die 15 minuten per dag lezen hun woordenschat flink vergroten. Maak er een ritueel van. Laat de kinderen bijvoorbeeld elke dag voor het slapen lezen. Of pak het boek erbij als ze ‘s morgens wakker worden. Of juist net na het ontbijt. Een kwartier is niet lang, maar heeft wel een ongelooflijk resultaat.

Doe spelletjes met het boek

Bedenk allerlei spelletjes met het boek dat je kind leest. Dobbel om het aantal bladzijdes dat gelezen moet worden. Zoek naar het moeilijkste woord dat je kunt vinden in het boek. Of stop op een willekeurige pagina en rijm op het eerste woord dat je leest. Meer ideeen vind je hier

Beloning

Hang een meter papier op in het appartement, tent, caravan of andere vakantieplek. Zet steeds een streep voor een gelezen boek. Bedenk een beloning voor elke 2, 5 of 10 boeken die gelezen worden. Een sticker, een speeltje om in het water mee te spelen, een ijsje zijn vakantievoorbeelden.