BoekStart voor baby's

Boekstart

BoekStart laat ouders ontdekken dat het lezen van boekjes samen met hun baby leuk en leerzaam is. Baby’s die al vanaf het prille begin met boeken in aanraking komen, hebben daar hun leven lang profijt van.

BoekStart-koffertje én gratis lidmaatschap bibliotheek

Via een gezamenlijke brief van de bibliotheek en het consultatiebureau krijgen ouders een BoekStart-waardebon. Met deze bon kunnen ze een gratis BoekStart-koffertje ophalen bij de bibliotheek met daarin een boekje en een cd-boekje met liedjes en versjes. Daarnaast krijgt het kind een gratis lidmaatschap van de bibliotheek.
De bibliotheken in Twenterand hebben een speciale babyhoek ingericht in hun bibliotheek. Hier zijn de babyboeken voor baby’s en dreumessen van 3-18 maanden te vinden. Daarnaast organiseert de bibliotheek soms ouderactiviteiten. 


Voorlezen aan baby's, heeft dat zin?

Jazeker! Baby's zien, horen en begrijpen vaak al meer dan menig ouder denkt. Uw baby luistert al vanaf de eerste dag naar uw stem, ziet uw gezicht en kijkt naar uw ogen en bewegende mond. Voor baby's van 3 maanden tot anderhalf jaar oud zijn er knisper- en stoffenboekjes, badboekjes en speelboekjes. Uw baby wil niets liever dan samen met u spelen, leren en lezen. Waarschijnlijk heeft u weleens gemerkt hoe uw baby geniet van aandacht en het praten en zingen bij plaatjes.
En lezen met je baby is niet alleen leuk, maar ook heel goed voor de taalontwikkeling van het kind. Kinderen die al vanaf een paar maanden samen met hun ouders boekjes lezen, hebben een veel grotere woordenschat dan kinderen die dat niet doen. Dit blijkt uit Brits onderzoek. Kortom, van lezen groei je.


Jong geleerd...

Verwen uw baby vanaf de geboorte met boeken, liedjes, versjes en verhalen. Zo leert uw kind al op jonge leeftijd woorden en zinnen en dat is belangrijk voor de taalontwikkeling. Kleine kinderen vinden het heerlijk om samen in boeken te kijken of zelf te spelen met de boekjes. Beleef samen lees- en kijkplezier en werk tegelijk aan de taalontwikkeling van uw baby. U geeft uw kind hiermee een vliegende start.

Het eerste jaar

Baby's ontdekken graag knisperboekjes, badboekjes en stoffen boekjes. Bovendien zijn ze gek op felle kleuren. In de eerste maanden tot een jaar leert uw kind spelenderwijs boekjes kennen. Vooral in het begin beleeft uw baby alleen al plezier aan het voelen, ruiken, horen, proeven of bekijken van het boekje.

Na 1 jaar

Na ongeveer een jaar zijn boeken met een stevige kaft en kartonnen bladzijden goed te gebruiken. Felle kleuren, flapjes en eenvoudige afbeeldingen van herkenbare onderwerpen als dieren, speelgoed en eten zijn ideaal. U vertelt daarbij wat u ziet, u bootst geluiden na en speelt in op de reacties van uw kind. Uw dreumes begrijpt al veel meer dan hij kan zeggen!

Hygiëne

Omdat baby's vaak sabbelen aan hun speeltjes en dus ook aan boekjes, is extra aandacht voor hygiëne belangrijk. De materialen zijn dan ook vaak makkelijk (af)wasbaar. Baby's maken niet alleen thuis maar ook in de bieb gretig gebruik van al die leuke boekjes. Daarom wast de bibliotheek de stoffen boekjes na elke uitlening. Zodat u voor uw baby altijd een schoon boekje mee naar huis neemt.

Over BoekStart

BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken in opdracht van het ministerie van OCW.
Wilt u meer over BoekStart in Twenterand weten, dan kunt u contact opnemen met de Bibliotheek Twenterand, Dirry van de Grampel via

 


Meer informatie over Boekstart is te vinden op: www.boekstart.nl