BoekStart voor baby's

Boekstart

BoekStart laat ouders ontdekken dat het lezen van boekjes samen met hun baby leuk en leerzaam is. Baby’s die al vanaf het prille begin met boeken in aanraking komen, hebben daar hun leven lang profijt van.

BoekStart-koffertje én gratis lidmaatschap bibliotheek

Via een gezamenlijke brief van de bibliotheek en het consultatiebureau krijgen ouders een BoekStart-waardebon. Met deze bon kunnen ze een gratis BoekStart-koffertje ophalen bij de bibliotheek met daarin een boekje en een cd-boekje met liedjes en versjes. Daarnaast krijgt het kind een gratis lidmaatschap van de bibliotheek.
De bibliotheken in Twenterand hebben een speciale babyhoek ingericht in hun bibliotheek. Hier zijn de babyboeken voor baby’s en dreumessen van 3-18 maanden te vinden. Daarnaast organiseert de bibliotheek soms ouderactiviteiten. 


Voorlezen aan baby's, heeft dat zin?

Jazeker! Baby's zien, horen en begrijpen vaak al meer dan menig ouder denkt. Uw baby luistert al vanaf de eerste dag naar uw stem, ziet uw gezicht en kijkt naar uw ogen en bewegende mond. Voor baby's van 3 maanden tot anderhalf jaar oud zijn er knisper- en stoffenboekjes, badboekjes en speelboekjes. Uw baby wil niets liever dan samen met u spelen, leren en lezen. Waarschijnlijk heeft u weleens gemerkt hoe uw baby geniet van aandacht en het praten en zingen bij plaatjes.
En lezen met je baby is niet alleen leuk, maar ook heel goed voor de taalontwikkeling van het kind. Kinderen die al vanaf een paar maanden samen met hun ouders boekjes lezen, hebben een veel grotere woordenschat dan kinderen die dat niet doen. Dit blijkt uit Brits onderzoek. Kortom, van lezen groei je.


Jong geleerd...

Verwen uw baby vanaf de geboorte met boeken, liedjes, versjes en verhalen. Zo leert uw kind al op jonge leeftijd woorden en zinnen en dat is belangrijk voor de taalontwikkeling. Kleine kinderen vinden het heerlijk om samen in boeken te kijken of zelf te spelen met de boekjes. Beleef samen lees- en kijkplezier en werk tegelijk aan de taalontwikkeling van uw baby. U geeft uw kind hiermee een vliegende start.

Het eerste jaar

Baby's ontdekken graag knisperboekjes, badboekjes en stoffen boekjes. Bovendien zijn ze gek op felle kleuren. In de eerste maanden tot een jaar leert uw kind spelenderwijs boekjes kennen. Vooral in het begin beleeft uw baby alleen al plezier aan het voelen, ruiken, horen, proeven of bekijken van het boekje.

Na 1 jaar

Na ongeveer een jaar zijn boeken met een stevige kaft en kartonnen bladzijden goed te gebruiken. Felle kleuren, flapjes en eenvoudige afbeeldingen van herkenbare onderwerpen als dieren, speelgoed en eten zijn ideaal. U vertelt daarbij wat u ziet, u bootst geluiden na en speelt in op de reacties van uw kind. Uw dreumes begrijpt al veel meer dan hij kan zeggen!

Hygiëne

Omdat baby's vaak sabbelen aan hun speeltjes en dus ook aan boekjes, is extra aandacht voor hygiëne belangrijk. De materialen zijn dan ook vaak makkelijk (af)wasbaar. Baby's maken niet alleen thuis maar ook in de bieb gretig gebruik van al die leuke boekjes. Daarom wast de bibliotheek de stoffen boekjes na elke uitlening. Zodat u voor uw baby altijd een schoon boekje mee naar huis neemt.

Over BoekStart

BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken in opdracht van het ministerie van OCW.
Wilt u meer over BoekStart in Twenterand weten, dan kunt u contact opnemen met de Bibliotheek Twenterand, Dirry van de Grampel via

 


Meer informatie over Boekstart is te vinden op: www.boekstart.nl

 Boekstart voor jou!

 

 

Boekstart voor jou!

BoekStart is een leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4 jaar). Je vindt het bijna in alle Bibliotheken en in steeds meer kinderopvanglocaties!

Viermaal per jaar verschijnt de digitale brochure BoekStart voor jou! met tips over de nieuwste boekjes, voorlezen en multimedia. Met links naar filmpjes, achtergrondinformatie en interessante websites.

BoekStart voor jou! nummer 2 is net verschenen en staat boordevol leuke boeken- en multimediatips. De allernieuwste titels voor je baby, dreumes of peuter.

Leka aanwijsboekje
Bijvoorbeeld voor de allerkleinsten:
Leka: aanwijsboekje
Ikea, € 7,99
Lekker zacht stoffen babyboekje over dieren. Met voelelementen, een spiegeltje, een piepertje en een flap waarachter een muis verscholen zit. Een boekje waarmee veel te ontdekken en te doen valt! (6 mnd+).

Gonnie

 Of voor dreumesen en peuters:

Gonnie & vriendjes in ganzenpas
Olivier Dunrea (tekst en tekeningen)
Uitgeverij Gottmer, € 12,95
Het kleine gansje Gonnie stapt al tien jaar door boekenland. Dat wordt gevierd met een groot kartonboek waarin Gonnies vriendjes zich – in ganzenpas – voorstellen. Achter de ruim veertig flapjes zitten allerlei verrassingen (1,5+).

 

Rond het thema Onderweg lees je van alles om je kinderen leuk bezig te houden op weg naar je vakantiebestemming. Ook is er een special rond Kleuren: kleuren leren met boekjes en ook zelf aan de slag!
Met verder aandoenlijke, ingestuurde foto's van lezende kindjes, ervaringen met voorlezen, tips & trics, weetjes en leuke dingen om te doen rond boeken en lezen!


Veel leesplezier!

 

Makkelijk Lezen Plein

Makkelijk Lezen Plein (MLP)

mlpEen op de tien kinderen in het Nederlandse onderwijs heeft moeite met lezen. Omdat het hen zoveel inspanning kost, lezen deze kinderen nauwelijks.
Een lastig probleem voor docenten, intern begeleiders en ouders. Want als lezen moeilijk gaat, is oefening juist van belang.
Voor kinderen van 8 tot 13 jaar met leesproblemen is er nu het Makkelijk Lezen Plein met spannende boeken, luisterboeken, dvd's, daisyroms, cdroms, informatie over hulpmiddelen en ondersteuning.

Meer informatie
Op de site www.makkelijklezenplein.nl is meer informatie te vinden. De site, bedoeld voor kinderen, jongeren, ouders en leerkrachten, bevat een overzicht van media die geschikt zijn voor kinderen met leesproblemen, tips om kinderen aan het lezen te krijgen of te ondersteunen bij het leren en links naar sites over leesproblemen.

Meer informatie over dyslexie vindt u ook op steunpunt dyslexie

Een Makkelijk Lezen Plein is er in alle vestigingen van de Openbare Bibliotheek Twenterand.

Als het lezen je niet zo gemakkelijk af gaat -om welke reden dan ook- dan kun je toch plezier krijgen in het lezen. Het Makkelijk Lezen Plein (MLP) heeft namelijk een groot aantal boeken dat aangepast is op jouw manier van lezen, waardoor het weer leuk wordt. Vraag gerust bij de balie of iemand je wil helpen bij een keuze.

 

 

 

De VoorleesExpress: geen kind zonder voorlezen

Kinderen die op jonge leeftijd voorgelezen worden, kennen veel meer woorden. De kans dat zij beter presteren op school is daardoor aanzienlijk groter. Een taalachterstand op jonge leeftijd is daarentegen vaak moeilijk in te halen. Voorlezen is dus het antwoord! De vrijwilligers van de VoorleesExpress lezen voor bij gezinnen waar voorlezen nog niet een vanzelfsprekendheid is.  Het nieuwe voorleesseizoen gaat weer van start in vijftien gemeenten in Overijssel, waaronder de gemeente Twenterand.

In meer dan 200 Overijsselse gezinnen met kinderen komt de komende maanden een voorlezer. Vaak hebben de kinderen wat moeite met taal en groeien op in gezinnen waar minder aandacht voor (voor)lezen is. Twintig weken lang komen de vrijwilligers van de VoorleesExpress op een vast moment bij hen thuis. Zowel ouders als kinderen merken hoe leuk en hoe belangrijk het is om voor te lezen.

Ouders nemen het over
Na deze periode is het de bedoeling dat ouders het voorlezen zelf overnemen en boeken een blijvende plek geven in het dagelijks leven. Gedurende het traject wordt hier veel aandacht aan besteed. Ze krijgen bijvoorbeeld hulp bij het uitzoeken van goede boeken in de bibliotheek en tips over hoe je het voorlezen zo leuk en effectief mogelijk maakt.

Landelijk project, in Overijssel gerund door bibliotheken
De VoorleesExpress is overal in het land actief en wordt in Overijssel gerund door het Netwerk van Overijsselse Bibliotheken. Vanaf dit jaar draait het project in alle gemeenten. De VoorleesExpress is sinds voorjaar 2014 actief in Twenterand. Vanaf februari 2016 maakten weer nieuwe gezinnen kennis met dit voorleesritueel.

 

 

Enkele cijfers

• Er wonen 108.000 laaggeletterden in Overijssel, ongeveer 3700 in Twenterand.
• Een derde daarvan is allochtoon, twee derde is autochtoon.
• 20% van de kinderen wordt nooit voorgelezen.
• Meer dan 25% van de kinderen begint de basisschool met een taalachterstand.
• Een 4-jarige die niet wordt voorgelezen kent gemiddeld 1.500 woorden, terwijl een 4-jarige die regelmatig wordt voorgelezen gemiddeld zo'n 3.500 woorden kent.

 

VoorleesexpressNiet alle kinderen worden thuis voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Het is lastig om deze achterstand daarna weer in te halen. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verbetert de leescultuur thuis. Zo zorgen we ervoor dat ze een goede toekomst tegemoet gaan, want alles begint met het beheersen van de taal. De VoorleesExpress: geen kind zonder voorlezen!Wat doet de VoorleesExpress precies?

De VoorleesExpress helpt autochtone en allochtone gezinnen om de taalontwikkeling van hun kinderen (van 2 tot en met 8 jaar) te stimuleren. Een vrijwilliger komt twintig keer bij hen thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boekjes en verhalen. De ouders krijgen hulp om het voorlezen zelf voort te zetten. Boeken moeten uiteindelijk een blijvende plek krijgen in het dagelijks leven van de kinderen. Ze gaan lezen leuker vinden en ontwikkelen zich beter.

Een impressie van de VoorleesExpress:

De VoorleesExpress draait inmiddels overal in Nederland.  Al meer dan drieduizend gezinnen maken gebruik van dit initiatief. Ook in Twenterand is de Voorleesexpress van start gegaan!

Wat doet de Bibliotheek?
In Overijssel wordt de VoorleesExpress uitgevoerd door de Bibliotheek. We zorgen ervoor dat er voldoende vrijwilligers zijn, trainen hun voorleesvaardigheden en geven ze advies over het kiezen van voorleesboeken. Hun kennis en vaardigheden moeten ze uiteindelijk weer overbrengen aan de ouders van de kinderen. Daar kan de Bibliotheek goed bij helpen. Samen zorgen we ervoor dat de ouders de mogelijkheden van de Bibliotheek kennen en worden ze geholpen in het gebruik van de jeugdcollecties.

Meer weten over de VoorleesExpress
Wil je meer weten over de VoorleesExpress? Lijkt het je leuk om vrijwilliger te worden? Of ken je een gezin dat de hulp van de VoorleesExpress goed kan gebruiken? Surf dan naar www.voorleesexpress.nl! Of neem contact op met projectleider Ria van der Wielen, via mail:

 

 

Onderwijs

Educatieve producten op Bibliowijzer

De Bibliotheken van Overijssel hebben sinds kort een nieuwe website waar u al onze educatieve producten vindt: Bibliowijzeroverijssel.nl.

Neem een kijkje op Bibliowijzeroverijssel.nl voor het complete productaanbod!

De Bibliotheek werkt al jaren samen met educatieve instellingen. We bezorgen kinderen leesplezier, we maken ze beter in lezen, helpen ze aan informatievaardigheden en laten ze slim met media omgaan. Daarvoor hebben we landelijk ontwikkelde programma’s zoals BoekStart en de Bibliotheek op school, plus een breed aanbod aan producten en diensten op maat.

Alle producten zijn afgestemd op de leerdoelen van onze partners. We noemen dit aanbod de doorgaande lijn Lezen & Mediawijsheid, met producten voor kinderen van 0 tot 18 jaar, maar ook voor ouders en professionals.

 

 

Gezamenlijk productaanbod
De Bibliotheken in Overijssel werken veel samen. We ontwikkelen bijvoorbeeld samen onze educatieve programma’s. Sinds april 2016 zijn deze te bekijken en te bestellen op een nieuwe website: Bibliowijzeroverijssel.nl

Producten op doelgroep en thema
Bibliowijzer is een gebruiksvriendelijk bestelplatform, waarmee u gemakkelijk producten vindt waar u naar op zoek bent. Met de handige filters maakt u een keuze op doelgroep en op thema’s, zoals ‘zoeken en vinden’ of ‘discussiëren en ontmoeten’.

Met u in gesprek
Het overzicht op Bibliowijzer is handig, maar voor ons is het belangrijk om in te zoomen op uw situatie en te weten welke vragen u heeft. We bekijken graag met u samen welke producten passen bij uw programma rondom leesbevordering en mediawijsheid.

Wilt u een geheel vrijblijvende afspraak maken om eens te bespreken wat de Bibliotheek voor u kan betekenen? Of heeft u vragen over het productaanbod? Dan kunt u uiteraard altijd contact opnemen.


Meer weten?


Ria van der Wielen
Consulent Jeugd & Onderwijs
Openbare Bibliotheek Twenterand
(0546)65 93 65 of
(0546)56 23 82

 

 

Bibliotheek Twenterand is weer (beperkt) open !